Липсата на апетит - Кенгуру

Повече за състоянието разказва д-р Антон Георгиев, д.м. – специалист акушер-гинеколог в Клиника по Акушерство и гинекология и в клиника по Онкогинекология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

Д-р Георгиев, от какво е провокирана липсата на апетит по време на бременност?

Въпросът с апетита при бременните е тясно свързан с тяхната обмяна. Набавянето на необходимите хранителни и енергийни вещества за нормалното протичане на бременността е от особена важност.

Промяната в апетита и вкуса на бъдещата майка има връзка с промяната в хормоналния статус и с адаптацията на организма към новите условия: бременност, свързана с повишени нужди от хранителни вещества за нарастващия плод, както и с редица адаптационни механизми покрай предстоящото раждане.

За кой от триместрите е характерна? 

Намаляване на апетита, изостряне и промяна във вкусовите усещания, както и повишено слюноотделяне, гадене и повръщане са основните оплаквания в първия триместър на бременността. Причината за това е повишаване нивата на основните полови хормони при жената: прогестерон и естроген, които се произвеждат от т.нар. жълто тяло на бременността. А също така и специфичен за бременността хормон, наречен човешки хорион гонадотропин. Както е видно от неговото име, той се произвежда в клетки на особен вид клетки, които впоследствие образуват и плацентата на плода. Този хормон отговаря за правилното протичане на бременността до формиране на плацента. Един от страничните му ефекти е снижаване прага на възбудимост на центъра на повръщането. Успоредно с това настъпват и редица други промени в обмяната, водещи до оплаквания.

Облекчение

„Наблюдават се сутрешно гадене, повръщане, слюноотделяне. За подтискане на тези оплаквания се препоръчва прием на храна на малки порции на често и прием на течности (включително газирани напитки). Голяма част от бременните в първия триместър получават облекчение от бисквити, солети или сухари още след събуждане, преди да са станали от леглото.“

Като цяло съвременните разбирания за функциониране на женския организъм в ранна бременност отдават голямо значение на психоемоционалния статус и особеностите на характера. Затова от голямо значение е емоционалната подкрепа и осигуряването на психичен комфорт на бъдещите майки.

По какъв начин бъдещата майка да преодолее безапетитието?

В повечето случаи това е преходно и не е нужно лечение. Когато обаче измененията доведат до увреждане общото състояние на бременната, се налагат хоспитализация, медикаментозно лечение, а понякога и парентерално (венозно) хранене.

Нормално

„Симптомите се приемат за нормални, когато не влошават общото състояние на бременната. Те продължават до около 13-14-а гестационна седмица (началото на втори триместър), когато плацентата е напълно формирана и започва да функционира. От този момент нататък оплакванията при нормално протичаща бременност отшумяват. Отделяните от плацентата хормони водят до значително подобряване в състоянието на бременната и повишаване на апетита за задоволяване нарастващите нужди на плода.“

Как да осигури нужните вещества за себе си и бебето?

Важно е да се знае, че прекомерният прием на въглехидрати води до екстремно увеличаване теглото на бременната, което може да провокира усложнения и трудности във възстановяването на изходното тегло след раждане. Препоръчва се увеличаване предимно на белтъчините, които са структурните елементи на нарастващия организъм. Набавянето на белтъци да става за сметка на млечни продукти, яйца и месо. Червеното месо допълнително доставя така необходимото в този период желязо.

За избягване подуването на червата, запека и киселините е необходима балансирана диета без пикантни храни и такива, богати на киселини, например пържени. Добре е да се избягват храни с целулоза, каквито са бобовите, зелето и другите зелени храни.

Полезно и вредно

„По време на бременността е препоръчителен прием на комбинирани витамини, които имат балансирана формула, съобразена с нуждите на жената в този период.

Категорично се препоръчва спиране на тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици. Съществуват сигурни научни доказателства за вредния ефект на тези вещества както върху здравето на бременната, така и върху развиващия се плод.“

Интервю на: Ива Лалова