Контролът е важен
Диабетът по време на бременност (гестационен диабет) е повишаване на нивата на кръвната захар, което се появява за първи път по време на бременност, но не достига ниво, достатъчно за поставяне на диагноза захарен диабет.

Какво казва статистиката
Около 7% от бременните имат прояви на гестационен захарен диабет. В 50% от случаите заболяването протича безсимптомно.
Причини за диабет при бременни жени
Хормоналните промени, които настъпват по време на бременност, са свързани с повишено производство на големи количества стероидни хормони. Някои от тях, като кортизол и прогестерон, имат значителен ефект върху клетъчните рецептори, повишавайки тяхната устойчивост към инсулин. Това води до повишаване на нивата на кръвната захар и изисква значително увеличаване на производството на инсулин от панкреаса. В случаите, когато компенсаторните възможности на панкреаса не са достатъчни, метаболизмът на захарта излиза извън контрол и се развива състояние, наречено диабет на бременността или гестационен диабет.
Проследяване и самоконтрол
При диагностициране на диабет при бременни жени е необходимо да се установи строг контрол на нивата на захарта през цялата бременност и по време на раждането. Освен това по време на бременност е необходим и самоконтрол у дома с помощта на глюкомер.
Препоръчва се да се води дневник за наблюдение, в който да се записват:
- ниво на кръвната захар (нормално <5,1 mmol/l);
- наличието на кетонни тела в урината, което се определя от тест ленти, продавани в аптеките (обикновено не трябва да има такива);
- показатели за кръвно налягане (нормално <130|80 mm Hg);
- движения на плода;
- телесно тегло;
- диета.
Спокойно!
В повечето случаи при установяване на гестационен диабет е достатъчно да се спазва специална диета, препоръчана от диетолог въз основа на индекса на телесната маса на бъдещата майка и нейните вкусови предпочитания.
Автор: Нели Христова
април 2025
