Как да изберем курс за бъдещи родители? - Кенгуру

От една страна, природата си знае работата и няма смисъл да се дават пари за занятия, които само ще подтвърдят общоизвестнитe  истини. Но от друга страна, когато жената е бременна за първи път, тя не знае какво се случва по време на бременността, трудно си представя раждането и грижите за новороденото...   Наблюденията на специалистите показват, че има голяма разлика между поведението на жените, които "са се учили да раждат" и на тези, които се придържат към принципа "Все някак ще родя". Познанието за родовия процес, умението родилката да се държи адекватно през всеки етап, положителната нагласа - това са много важни фактори, спомагащи лекото протичане на раждането. Неподготвената жена често изпада в паника, не е способна да сътрудничи на медицинския персонал, пречи на работата му и по този начин увеличава вероятността от усложнения и травми. А кърменето? Недостиг на кърма или пък прекалено много кърма, лактостази, мастити, напукани и разранени зърна, бебето отказва да суче - с подобни проблеми се сблъскват много млади майки. "Кога да го храня, как, по колко да давам?"... Не винаги майките имат възможност да получат помощ и подкрепа в такива ситуации. А и много по-лесно е да се избегнат трудностите, отколкото да се преодоляват. Важно е предварително да знаем какво да правим. Преди раждането на първото си дете почти всяка майка има само бегла представа за грижите за бебчето. Как и с какво се къпе бебето, колко топло да е облечено и как да бъде закалявано, кога да бъде извеждано навън? Как правилно се почистват ушенцата, очичките и нослето? И още стотици подобни въпроси! А отвсякъде се чуват различни съвети и мнения, много често напълно противоречиви... И тук е мястото на курсовете за бъдещи родители, чиито основни задачи са да помогнат на жената да преодолее дискомфорта и страховете през бременността, да я научат на спокойствие и самоконтрол по време на раждането, да покажат как се регулира кърменето и да дадат практически умения за грижите за бебето. През последните години в България възникват различни видове училища за родители и "бременните двойки" са поставени пред избор. На какво да обърнем внимание при избора на курс за бъдещи родители?

1. Специалистите, които четат лекциите или водят практическите занятия, трябва да имат съответното образование и квалификация. Подготовката трябва да е всестранна, следователно курсовете трябва да разполагат със специалисти в различни области, за да могат да покрият всички нужди на бъдещите родители. Освен това, много е важно отношението на лекторите към бременните жени: ако специалистът се държи грубо, агресивно, присмива се на незнанието или на "глупавите" въпроси, то общуването с него е неприятно (а и не е нужно, спокойствието на бъдещата майка трябва да е на първо място). Прекомерно покровителственото отношение също понякога става дразнещо. Хубаво е специалистите да имат деца. Личният опит винаги е за предпочитане пред голата теория.

2. Съдържание на лекциите
Курсовете трябва да предлагат всестранна, обективна информация, на базата на която родителите да приемат решенията, които са подходящи индивидуално за тях. Курсовете не трябва да имат определен уклон или силно да агитират за нещо. Желателно е темите на лекциите да обхващат всички аспекти на бременността, раждането и отглеждането на детето, да бъдат актуални за срока на бременността на бъдещата майка или да се предоставя възможност за избор на лекциите в зависимост от потребностите на жената.

3. Протичане на занятията
Занятията на добрите курсове задължително включват пълноценна теоретична част, подкрепена с нагледни материали (таблици, плакати) и практически занимания, където бъдещите майки придобиват навици за грижи за бебчето, усвояват правилното поведение по време на раждането. Освен това, за бременните жени е много важна и психологическата подготовка за промените, които настъпват в живота им.

4. Обратна връзка
Бъдещите родители трябва да имат възможност да задават всякакви въпроси, даже най-наивните. И да получават спокойни, пълноценни и грамотни отговори, без присмех, и упреци в невежество. Добрият лектор провокира майките да изказват своите мисли и виждания, за да вникнат по-дълбоко в материала и да се видят резултатите от проведените занятия. Това се постига най-добре, когато курсовете се провеждат в група от максимум 7-8 майки.

5. Комфорт
Безспорно много по-удобно е да се седи по турски или в полулегнало положение върху меки възглавници, отколкото на твърди столове зад маси, тип ученически чин. Това има особено голямо значение, ако лекцията продължава повече от час. Важно е майките да имат възможност по всяко време да станат, да се раздвижат, да променят положението на тялото. За бременните не е препоръчително дълго време да седят или лежат в една и съща поза, тъй като така се нарушава кръвообращението в долната част на тялото, което може да се отрази негативно върху достъпа на кислород до бебчето.

6. Физически упражнения
Ползата от двигателна активност не се поставя под съмнение. За бременната жена физическите упражнения са два пъти по-необходими - от нейното здраве зависи възможността бебчето да се развива пълноценно. А и по време на раждането тренираните мускули и сърцето, свикнало с натоварвания, оказват неоценима помощ. Вече на все повече места се предлагат различни физически упражнения за бъдещите майки - гимнастика, йога за бременни, водна аеробика и др. - идеално съчетание на приятно с полезно както за майката, така и за детенцето.

7. Помощ след раждането и допълнителни услуги
Професионалните курсове не "изоставят" своите клиенти и след раждането. Думите трябва да са подплатени с дела. И ако бъдещите родители не се справят с къпането или с кърменето, специалист от курса трябва да се отзове и "на живо" да покаже това, за което е говорил на занятието, и е показвал с кукла. Допълнителните услуги най-често включват програми за възстановяване на майките (масаж, гимнастика), гимнастика и масаж на бебчетата за стимулиране на двигателните им умения, програми за  развитие на дечицата.   Всяка бъдеща майка има свои виждания за курсовете за родители и прави своя избор в зависимост от тях. Ясно поставените приоритети ще ви помогнат да намерите това, от което точно вие имате нужда.