Именно блудкавият вкус в устата, гаденето и позивите за повръщане са недвусмислените признаци и спътници на бременността, които жените добре познават, но много трудно понасят.

Гаденето съпровожда бременността около два месеца - от 4-тата докъм 12-ата седмица. Някои жени го понасят и по-дълго - чак до края на 6-ия месец, а други пък едва отпиват от тази „горчива чаша" на бъдещото майчинство. Но, макар с различна продължителност и интензивност, гаденето се среща при близо 80% от бъдещите майки, което го прави основен фактор за дискомфорта през ранната бременност.

Макар да е известно като „сутрешно гадене", всички знаят, че може да се появи по всяко време на денонощието - просто сутрин нивото на кръвната захар е най-ниско.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДИЗВИКВА СПАЗМИТЕ В СТОМАХА?

Повечето специалисти са на мнение, че гаденето се дължи на промяната на хормоналните нива по време на бременността. При жените, на които често им се гади, концентрацията на хормона HCG (човешки хорион-гонадотропин) е завишена. Нивото на хормона достига своя връх между осмата и десетата седмица от бременността и започва да се нормализира след 12-ата седмица.

Смята се също, че много храни и вещества, които са вредни или потенциално опасни за здравето на бъдещата майка и плода, естествено предизвикват отвращението й. Такива са на първо място алкохолът, никотинът и кафето. По същата логика към тази група се причисляват месото, яйцата и рибата, защото бързо могат да развият болестотворни микроорганизми. С други думи чрез гаденето организмът на бременната жена сам дава сигнал кое за него представлява потенциална опасност.

 КЛАСАЦИЯТА

На първо място в класацията на „отвратните" храни са пържените и мазните ястия. Панирани хапки от пиле или сирена, омлети, пържени картофки, готвено със запръжка - тези храни са в списъка на най-трудно понасяните от бъдещите майки. Месото, приготвено под всякаква форма - също. Конкуренция им прави рибата - пържена, печена, пушена или маринована, специфичният й мирис е най-често противен за чувствителните обоняние и вкус на бременната жена.

Китайската кухня, в която почти всичко се пържи с много подправки, също не се понася добре, а характерният й кисело-сладък привкус е направо отблъскващ за много бъдещи майки. Като стана дума за китайска кухня, да не забравяме гъбите. Само видът на гъба в яденето може да предизвика бурна реакция в стомаха на бременната жена.

В челото на тази класация са също мазните банички, тутманици, милинки, понички и всякакви пържени теста. Важно е да подчертаем пържени, защото солените бисквитки например и други тестени изделия като солети и пр. често помагат да се потуши бурята в стомаха.

Пикантните храни, приготвени с много и ароматни подправки, също са в черния списък. Тук не спадат суровите салати, като изключим съдържащите пресен лук. Някои зеленчуци от рода Кръстоцветни обаче могат да предизвикват гадене. Това са: зеле, корфиол, броколи.

Има жени, които споделят, че млечните продукти (особено прясното мляко), както и някои плодове като бананите, също ги карат да изпитват стомашен дискомфорт. В края на краищата трябва да приемем за нормално, че немалко бременни жени повръщат всеки ден от... нещо различно.

Кафето и особено алкохолът и цигарите, слагаме на последно място само защото не са храни в истинския смисъл на думата. Всъщност с тях трябваше да започнем, защото предизвикват най-бурна реакция на отвращение още от най-ранна бременност, а в много случаи - и до самото раждане и след това.

 КАКВО ЩЕ УСПОКОИ СТОМАХА ВИ?

Преди всичко не допускайте да огладнеете много, защото това сваля нивото на кръвната захар и предизвиква усещане за гадене и повръщане. Важно е стомахът ви да не остава съвсем празен. Когато не се чувствате комфортно, хапнете малко въглехидратна храна - солени бисквити, овесена каша, картофи, ориз, спагети, блокче шоколад. Сухари, сушени плодове са най-доброто, за което можете да се сетите. „Добри" храни са плодовете, особено киселите ябълки, авокадото, гроздето, цитрусите. Парченце лимон или грейпфрут в устата ще потуши безотказно позивите за повръщане. Понякога е достатъчно дори само да го помиришете. Топка сладолед върши същата работа, както и смученето на лимон. Винаги дръжте сладолед в хладилника си. Малко кисело мляко също помага. Като правило студените и хладки храни са за предпочитане пред горещите.

Пийте повече течности и наблюдавайте реакцията на стомаха си - съветват жени с опит. Като алтернатива може да се пробват богати на вода плодове - диня, грозде и др. Чаят от джинджифил е изпитано средство срещу гадене.

Медикаментозна подкрепа срещу повръщането не се препоръчва без консултация с лекар, но преди да почукате на вратата му, пробвайте с разходка на чист въздух. Това е идеалният начин да възвърнете доброто си самочувствие.

 

Автор: Тони Тодорова
Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог,  ДКЦ 18