Грижа за мама - Кенгуру

Повече за възстановяването на жената след раждането ще ни каже акушерката и създател на Центъра за грижа за бременните във Велико Търново Happy Mums Тони Калушкова. Тя премина специално онлайн обучение в Postpartum University – единствената образователна структура, посветена на физическото и менталното здраве на майките след появата на мъничетата им.

Тони, разкажи ни за програмата, която завърши в Postpartum University?

Това е наистина много трансформираща за мен програма, която беше липсващото парченце от пъзела в грижата за жената и майката, а именно – възстановяването на цялото тяло след раждане чрез храненето.

Въпреки че съм акушерка и съм обучавана да полагам грижи за жените след раждането, тази програма ми даде липсващите връзки към умственото, физическото и емоционалното благополучие на майката след като посрещне детето си.

Вярвам, че прилагането на функционалното хранене в контекста на възстановяване на ЦЯЛОТО ТЯЛО, както и това, как да приложа това знание в моята практика, ще промени резултатите не само за жените, с които работя, но и за техните деца.
Обучението започна в началото на октомври миналата година и приключи през февруари 2023 г.

Какви бяха акцентите в нея?

В основата на програмата са застъпени физиологичните промени в тялото на майката след раждането и промените, които настъпват в храносмилането, как това се отразява на здравето й в дългосрочен план, психологическите последици, както и ефектите му върху съня и хормоналния баланс. 

Отделя се специално внимание на следродилното изчерпване на хранителни вещества, хормоналните промени, които на практика са нормални за този период, но липсата на адекватна грижа за майките след раждането ги води до състояние на дисбаланс.
Друга много важна и интересна част от обучението беше храненето на жени вегетарианки или вегани, справяне с хранителните ограничения и специфични храни, които подпомагат по-бързото възстановяване, традиционните практики на следродилна грижа... Беше изключително подробно и подкрепено с много научни изследвания и препоръки.

Знам, че на фокус е било храненето като инструмент в полза на възстановяването. Кои са най-важните моменти в менюто на майката?

  • Пълноценни храни, богати на хранителни вещества, които са лесни за смилане. Супите, яхниите и бульоните са традиционни лечебни храни, които са пълни с хранителни вещества и изискват малко усилия по пътя на храносмилането.
  • Храни с високо съдържание на протеини и мазнини. И двете са от съществено значение за възстановяването, хормоналния баланс и производството на кърма. В идеалния случай протеините и мазнините произлизат от животински продукти, поради своите богати, здравословни свойства и усвояемост. Повечето веган и вегетариански култури по света включват животински храни след раждането поради техните лечебни свойства и способността им за балансиране на тялото.
  • Глутенът и млечните продукти са основните храни, причиняващи възпаление и за майката, и за бебето. Силно се препоръчва да ги премахнете за 4-6 седмици и бавно да ги въведете обратно, след като е настъпило значително възстановяване.

Какви насоки е добре да следват дамите, които са родили бебчетата си, за да бъдат в отлична физическа форма?

  • Избягвайте суровите плодове и зеленчуци, включително салати и смутита. Те изискват много енергия от тялото ви, за да се разградят до лесно усвоими хранителни вещества. Поради промените, които настъпват в стомашно-чревния тракт след раждането, е най-добре да ги избягвате в продължение на няколко седмици, докато храносмилането ви се възстановява.
  • Стойте далеч от броенето на калории, диети или нещо, което ограничава приема на храна. Просто обърнете внимание на желанието си за глад и яжте според него. Статистически, наддаването на тегло и намаляването на кърмата е по-вероятно да се случи при ограничаване на храненето.
  • Фокусирайте се върху богати на хранителни вещества храни без ограничения, които ще отговорят както на вашите нужди, така и на тези на бебето. Храните, които помагат за производството на кърма, го правят, защото са богати на хранителни вещества и помагат за поддържане на хормоналния баланс.

Удивително

„Не забравяйте, че тялото ви е УДИВИТЕЛНО и знае как да се възстанови. Просто изисква правилните инструменти от вас, за да го осъществи.“

Съветът ти към читателките ни в деликатния период след появата на малкото човече? 

Следродилният период не приключва с първите 6 седмици след появата на бебето. Всъщност, това са първите 6 години. Начинът, по който преминаваме през тази монументална промяна, оформя живота ни завинаги. Буквално нашето възстановяване (или липсата на такова) ще повлияе на нашата менопауза.
Храненето е основата за възстановяване на тялото ви и влияе върху настроението, психическото и физическото здраве, както и върху вашето бебе.

Подгответе се за този период така, както се подготвяте за раждането, и си осигурете помощ и подкрепа. Майчинството не трябва да бъде самотно занимание – в тези дни е важно да се грижат за вас така, както се грижат за бебето.

Интервю на: Ива Лалова