Грешките в диетата - Кенгуру

Може би допускате някоя от често срещани грешки.

Пропускате закуската

Мислите си, че лишаването от хапване сутрин има голям ефект, но грешите – ако сте гладни в началото на деня, ще е така до вечерта. Освен това липсата на закуска ще доведе до:

  • чести хранения през деня;
  • по-големи порции;
  • прекаляване с висококалорични храни.

Вместо това си пригответе закуска с фибри, която ще ви държи сити – например овесена каша.

Здравословно тегло

Резултатите от проучвания сочат, че хората, които закусват, са по-склонни да поддържат здравословно тегло. 

Наваксвате вечер

Цял ден ограничения, а на вечеря – пир! Познат ли ви е сценарият? Преустановете тази политика, като следвате правилото на умереността – 3 хранения с оптимално количество са по-добър вариант от 1 или 2 обилни.

Искате мигновени резултати

Стремейки се към отслабване на мига, залитате по диети със съмнителен (нерядко – и опасен) ефект. Така излагате на опасност здравето си и се отдалечавате от перфектната форма. Затова е по-разумно да не се лъжете по гръмките заглавия в женските сайтове, а да гоните целта стъпка по стъпка.

Хапвате често между храненията

Вафла към 11 ч., солети следобед, гризини преди лягане... Тези на пръв поглед дребни изкушения се натрупват и рязко вдигат калорийния ви прием. Ето защо е добре между храненията да си позволявате нещо леко – ябълка или шепа ядки.  

Вечеряте късно

Най-доброто време за вечеря е в 19 ч. Ако не успеете, то съобразете, че преди лягане трябва да има 3-4 часа, за да може организмът да се справи с обработката на храната. Важно е и да не се лишавате от вечеря, защото рискувате да ви събуди среднощен глад, който ще ви заведе до хладилника.

Не четете етикетите

Дори и най-безобидното десертче може да се окаже заредено със захар и още много съставки с голям брой калории. Преди да го хапнете, запознайте се със съдържанието му и преценете можете ли да минете без него. 

Напитките

Бъдете бдителни не само за това, което слагате в чинията си, но и за това, което наливате в чашата. Ще откриете много калории в:

  • алкохола;
  • газираните напитки;
  • някои кофеинови напитки, които включват захар, шоколад, бисквити.

Не пиете достатъчно вода

Живителната течност е сериозен съюзник в изгарянето на калории. Допуснете ли да сте дехидратирани, ще забавите метаболизма, а оттам – и загубата на тегло. Този развой няма да се случи при поне 8 чаши вода на ден.

Не търсите разнообразие

Еднообразните (и нискокалорични) ястия бързо ще ви омръзнат и ще искате да ги замените с по-атрактивни (и висококалорични) алтернативи. Никой не е казал, че трябва да се храните единствено с леща – разровете тефтерите и ще попаднете на много леки и вкусни рецепти.

Не се движите

Активността е задължителна съставка на здравословния начин на живот. Колкото и да внимавате за калориите, не увеличите ли движението, няма как да постигнете желаната промяна.

Дневник

Записвайте менюто си, за да следите с какво се храните. По този начин ще имате поглед към режима си и ще коригирате, когато е необходимо.

Вманиачавате се

Не бройте калориите, а се отнасяйте към организма си с внимание и грижа – той ще ви се отблагодари с тонус и отлична визия.

Автор: Ива Лалова