Гестационен диабет - Кенгуру

А раждането на здраво и доносено бебе – мечта на всеки родител. За бъдещата майка бременността е не само време на щастливо очакване, но и период на вълнение, тревоги и съмнения. В продължение на девет месеца майката и детето са едно цяло и всяко неразположение на майката веднага се отразява на състоянието и на нейния плод. Един от тези проблеми е гестационният диабет.

Гестационният диабет започва да се развива или се открива за първи път по време на бременност. Това заболяване е свързано с различни негативни последици, включително незабавни и дългосрочни усложнения.

Незабавните усложнения включват:

  • При майката – прееклампсия през втората половина на бременността, преждевременно раждане, родова травма, необходимост от извършване на цезарово сечение.
  • При бебето – макрозомия (прекомерен ръст и тегло), хипогликемия, недоносеност, жълтеница.

Дългосрочните усложнения на гестационния диабет включват:

  • При майката – развитие на захарен диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания.
  • При детето – нарушен глюкозен толеранс и редица метаболитни нарушения.

За откриване на гестационен захарен диабет навреме се препоръчва всички бременни жени без изключение да се подложат на специално изследване – орален тест за глюкозен толеранс. Препоръките за изследването се определят от наблюдаващия бременността акушер-гинеколог. При наличие на гестационен диабет е добре в лечението да се включи и специалист – ендокринолог.

Лечението на пациенти с гестационен захарен диабет включва използването на немедикаментозни методи и фармакотерапия.

От нелекарствените методи най-важни са:

  • Редовен самоконтрол на нивата на кръвната захар (няколко пъти на ден с глюкомер).
  • Адекватен прием на витамини и минерали.
  • Намаляване на съдържанието на калории в диетата (с приблизително 30%) и количеството въглехидрати (до 35-40% от общата енергийна стойност на диетата), както и физическа активност.

От фармакологичните методи на лечение най-проучената, ефективна и безопасна терапия за бременни жени е инсулиновата терапия.

 

Автор: Нели Христова