Гестационен диабет под контрол
Диабетът по време на бременност е често срещано състояние при много бъдещи майки.
Обикновено след раждането проблемът изчезва, но заболяването е сериозно и неспазването на някои основни правила може да доведе до усложнения.
Причини
Основният фактор за развитието на гестационен захарен диабет е намаляване на чувствителността на клетките към техния собствен инсулин поради прекомерното производство на някои хормони. Като друга причина специалистите посочват повишената нужда на плода и плацентата от глюкоза. Често инсулинът не е достатъчен, за да се справи с тази задача, а глюкозата се натрупва в кръвта, което затруднява нормалното развитие на бебето.
Какви са симптомите?
- Жажда
- Умора
- Често уриниране
- Влошаване на зрението
- Промени в апетита
Кои са рисковите фактори за появата му?
- Наднормено тегло и липса на физическа активност
- Диета, богата на сладкиши и храни, съдържащи захар
- Наследствена обремененост с диабет от втори тип
- Инвитро оплождане
- Глюкоза в урината
- Възраст над 30 години
Как да си помогнем?
- Не се страхувайте от назначаването на инсулин – той е безопасен за плода, тъй като не преминава през плацентата. Плацентата произвежда ензим, който разгражда инсулина.
- Създайте навик и проверявайте кръвната захар ежедневно. Поинтересувайте се кой уред за измерване на кръвна захар е подходящ и си го вземете.
- Редовната физическа активност е задължителна: ходене, фитнес и йога за бременни, плуване, стречинг.
- С помощта на специалист съставете диета. Забравете за сладкиши, бяла захар, мед и сокове, в т.ч. и прясно изцедените плодови сокове. Храната трябва да бъде лесно смилаема, варена и преработена, особено тази, съдържаща въглехидрати.
- Пийте достатъчно чиста питейна вода – поне 1,5 литра на ден, и приемайте зеленчуци и храни с високо съдържание на фибри.
Автор: Нели Христова