Фолиева киселина за спокойни майки и здрави бебета - Кенгуру

А за да бъде всичко наред, от първостепенно значение е правилният начин на живот и най-вече вашето здраве и спокойствие.

Според специалистите, когато планирате бременност или тя вече е факт, е важно да обърнете внимание на правилното балансирано хранене, както и на приема на всички необходими витамини и минерали, от които има нужда организмът на бъдещата майка. И тъй като повечето необходими елементи трудно могат да се набавят с помощта на храната на трапезата, трябва да ги приемате в комбиниран вид, според нуждите, които изисква състоянието ви.

Именно поради това един от ключовите и изключително важни витамини по време на бременност е витамин В9 или т.нар. фолиева киселина.

Приемът на фолиева киселина е важен не само при планирането на бременност – 2-3 месеца преди зачеване, но и през целия I-ви триместър, както и по време на кърмене. Недостигът на фолиева киселина в организма оказва влияние не толкова на количеството, а на качеството на кърмата – тя губи от своята хранителна стойност.

Колко е достатъчно?

Необходимата дневна доза фолиева киселина, според специалистите, е 400 микрограма поне три месеца преди забременяване, а по време на бременност – по 600 микрограма на ден. Разбира се, преди да започнете да приемате фолиева киселина, консултацията с вашия акушер-гинеколог е задължителна.

Недостигът на фолиева киселина е основната причина за непълното затваряне на костния канал, където се разполагат главният и гръбначен мозък, и води до развитието на спина бифида. Състоянието представлява дефект, който води до бъдеща инвалидизация и евентуална смърт на бебето.

arolife.bg

Автор: Теодора Костова