Една таблетка е достатъчна... - Кенгуру

Нито една друга група лекарства не предизвиква толкова много дискусии и спорове.

 • Първите противозачатъчни таблетки са синтезирани през 1960 г. и се превръщат в едно от великите открития на ХХ в.
 • Те са най-изучаваните лекарствени препарати в историята на медицината, доверяват им се лекари и повече от 70 млн. жени, направили своя избор в полза на хормоналната контарцепция
 • Популярността на този метод сред специалистите и техните пациентки се обяснява много просто: той е надежден (почти 100 %), добре се понася от организма, безопасен и лесен за приемане. В допълнение, съвременните противозачатъчни таблетки имат и определени лечебни свойства.

За съжаление, недоверието идва още от думата „хормони". Малко са тези, които се замислят, че става дума не за чужди вещества, а за химически съединения, които се изработват от нашия организъм и участват в почти всички негови процеси.

За да разберете как действат противозачатъчните таблетки, нека си припомним какво представлява сам по себе си менструалният цикъл: той е резултат от действието на различните хормони, а техните „действия" се координират от главния мозък. Под влиянието на хормоните от хипофизната жлеза яйчниците на жената започват да изработват други хормони - естроген. Благодарение усилието на естрогена, съзряват фоликулите, от които по време на овулация излиза готовата за оплождане яйцеклетка. Образува се така нареченото „жълто тяло", което изработва хормона прогестерон. С настъпването на бременността той защитава бъдещото бебе от различни неприятни изненади. Ако зачатието не се случи, резкият спад на нивото на хормоните в кръвта се отразява на слезистата вътрешна повърхност на матката и започва менструацията.

Три нива на безопасност

В състава на противозачатъчните таблетки влизат синтетични аналози на естрогена и прогестерона (аналогът на втория създателите му наричат „гестагеном"), които се изработват в яйчниците на жената. Механизмът на действие на всички хормонални контрацептиви е основан върху възпрепятстване на овулацията, т.е. блокиране на излизането на яйцеклетката от яйчника. Освен това препаратът пречи на увеличаването на слизестата вътрешна повърхност на матката, а това означава, че дори и по някаква причина овулацията да се случи, оплодената яйцеклетка не може да се прикрепи. Като допълнение към това се затруднява и закрепването на сперматозоидите в матката.

Възможни варианти

За изминалия половин век технологията за производство на хормонални контрацептиви се промени сериозно, благодарение на което съдържанието на действащите вещества в съвременните препарати е сведено до 1-3 % от първоначалното количество. Но те се различават не само по този показател, а още и по типа на съдържащите се в тях хормони и начините за постъпването им в организма ни.

 • комбинирани противозачатъчни таблетки - в техния състав влизат естроген и гестаген. Тези препарати могат да бъдат монофазни, когато всичките таблетки в опаковката съдържат еднакво количество тези и други вещества, и многофазни - съдържат хормони в различно съотношение. За удобство на жените монофазните таблетки са оцветени в един цвят, а дву- или трифазните съответно в два или три цвята;
 • -гестагенните хормонални контрацептиви обикновено се наричат „мини пил". Тези препарати са предназначени за жени, които кърмят, или поради здравословни причини не могат да приемат естроген. Това е така, защото естрогенът не е безопасен за здравето на детето и, за разлика от гестагена, прониква в кърмата;
 • таблетките за спешна контрацепция съставят отделна група препарати.

По правилата

 • Да започнем с това, че единствено лекарят може да подбере подходящи хапчета за жената. Въпреки че противозачатъчните се продават в аптеките без рецепта, те не трябва да купуват по собствена преценка. На първо място, защото различните видове хапчета имат различни противопоказания.
 • Приемът на комбинирани противозачатъчни средства трябва да започне през първите пет дни от цикъла и да продължи 21 дни. Желателно е да приемате таблетките по едно и също време: сутрин или вечер. Също не забравяйте да направите 7-дневна почивка, по време на която започва менструацията ви. На 8-ия ден, независимо дали е прекратило кървенето, продължавате приема на лекарствата от новата опаковка.
 • Гестагеносъдържащите контрацептиви трябва да се пият без прекъсване. През първите два-три месеца от приема им между менструациите могат да се появят слаби кървения, които се считат за нормални и не е нужно специално лечение.
 • Не забравяйте, че хормоналната контрацепция не допуска прекъсвания и пропуски в приема на таблетките. В указанието към таблетките има подробна инструкция какво да правите, ако това се случи.
 • Приемането на противозачатъчни може да продължава колкото е необходимо. Доказано е, че съвременните контрацептиви не предизвикват неприятни последствия, дори и да се пият дълги години.
 • Първите месеци от приема на таблетките е периодът на адаптация на организма към контрацептивните хормони. Вече казахме, че съвременните хапчета не предизвикват особени странични реакции. Рядко се случва жената да се оплаква от главоболие, напрежение в гърдите, тежка менструация или промени в настроението. Обикновено, ако тези явления се проявят, отшумяват за около 2-3 месеца. Ако не отшумят за този период, трябва да се обърнете към лекаря си и той да ви подбере други хапчета.

Митове и легенди

Хормоналните таблетки предизвикват безплодие

Това не е вярно! Способността за забременяване се възстановява след спирането на хапчетата и преминаването на цикъла. Доказано е, че здравите жени, решили да заременеят, успяват до 1-3 месеца след спирането на таблетките.

 Контрацептивните хапчета не трябва да се пият от жени, които още не са раждали

Напротив, според повечето акушер-гинеколози този метод за предпазване е най-подходящ, защото поставянето на чеждо тяло в матката - спирала, е нежелателно преди първото раждане, а другите „бариерни" контрацептивни средства - свещи, кремове, презервативи, не са така надеждни.

При приемането на противозачатъчни хапчета се правят периодични почивки, за да си „почине" организмът

Това не е нужно да се прави. По време на такова прекъсване организмът „отвиква" от хормоналните контрацептиви и при подновяването на хапчетата му се налага отново да се адаптира към тях, а това е сложен процес. Освен това, след прекъсване възможността да се забременее сериозно нараства.

Хормоналните таблетки нарушават обмена на веществата и водят до напълняване

Дозата на хормоните, съдържащи се в съвременните таблетки, е доста ниска, за да повлияе обмена на веществата и в повечето случаи приемът им не се отразява на теглото на жената. В отделните случаи такова наддаване на килограми се дължи на задържането на течности в организма, но при тази ситуация е достатъчно да се предпишат други хапчета.

Хормоналните контрацептиви могат да предизвикат рак на млечните жлези и на матката

Както са показали многото научни изследвания, хормоналната контрацепция понижава риска от развитието на злокачествени образования с 50 %. Появата на рак на шийката на матката днес се свързва основно с инфекции, които се предават по полов път, и на първо място с папилома вирус.

Особени свойства

Вече споменахме, че хормоналните контрацептиви имат и още няколко лечебни свойства: те регулират менструацията, смекчават ПМС (предменструалния синдром) и неприятното усещане по време на цикъла, намаляват кървенето. Ето защо, гинеколозите предписват противозачатъчни не само за предпазване от нежелана бременност, но и за да избавят пациентката от различни проблеми. Например, има лекарства, които помагат за регулирането на мастните жлези на кожата, а именно избавят дамата от силното потоотделяне. Тези лекарства нормализират хормоналния фон на жената, като понижават нивото на мъжките полови хормони, които се явяват и причината за този проблем.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог