Дишай леко! - Кенгуру

Понякога на бъдещата майка й се налага да се сблъсква с проблеми, за които не е и помисляла, когато с мъжа й са планирали бременността. Дори и обикновеното нарушаване на носовото дишане по време на бременността води до нечувани проблеми. Но как честите УНГ възпаления, които спохождат всеки, могат да повлияят на организма на бременната? Уви, те могат да бъдат много сериозни. Неслучайно лекарите настояват да се излекуват дихателните пътища и органи преди да се планира раждането на детето.

Непредсказуема хрема?

Оказва се, че хормоните на хипофизата, които са отговорни за доброто износване на бебето, могат да изиграят и отрицателна роля. Ако преди бременността жената е имала проблеми с носовото дишане, то по време на нея възниква така наречения „хормонален ринит". УНГ специалистите са го кръстили „ринит на бременните". Да видим какви дихателни проблеми може да предизвика той.

Преди бременността много жени дори не се замислят за такива „дреболии", като изкривена носна преграда или широко разпространения вазомоторен ринит, свързан не с инфекция, а със съдов проблем (често го наричат „фалшива хрема"). Всички тези причини водят до нарушаване на естествената аерация на носа и носната кухина, където въздухът трябва да се прочиства и след това да постъпва надолу по дихателните пътища.

Често по време на ОВИ хората с години лекуват следствието, а не причините - изкривена носова преграда и хроничен ринит.

Когато настъпи бременността, особено нейната втора половина, активизираните женски хормони на фона на проблемна носова преграда могат да предизвикат хормонален ринит. А това често води до развиване на неприятни заболявания - синузит (възпаление на околоните кухини) или хайморит (на горните челюстни кухини).

Запушен нос?

На много жени носовете им се запушват и се налага да дишат през устата докато спят. В резултат, слузта, която се намира на повърхността на носоглътката и небцето, засъхва и сутрин жената има храчки.

Понякога се появява хрема, която е дори по-опасна, защото тогава се подува носната лигавица и се нарушава оттичането на хайморовите синуси. Това може да доведе до хайморит. Симптомите му са: гной от носа, запушен нос, понижено обоняние, главоболие, повишена температура, болка в бузите или горните зъби.

Хайморитът е сериозно заболяване, което не можете да си позволите да лекувате сами. В ранните стадии се лекува с антибиотици, което обаче не е никак подходящо за  бременните. Предимно се прибягва до дренаж - пункция на синусите. Тази операция се прави, за да се прочистят синусите от натрупаната в тях гной. Повечето специалисти са на мнение, че пункцията е много ефективна и най-безопасна при бременност. Дренажът се прави под местна анестезия, която е безвредна за майката и детето. Гнойта от синусите се „измива" и жената усеща облекчение. След този вид операция е необходимо да се мине рехабилитационен курс за около 10 дни.

Кога да биете тревога?

Всичко е поправимо, ако се обърнете навреме към лекар и избегнете усложненията.

Първият признак на ринит при бременните е запушеният нос, без повишена температура. Не си предписвайте капки, които сте видели в реклама по телевизията, а се обадете на лекаря си. Само лекар може да прецени дали сте с обикновена настинка или ринит при бременната. Въздържайте се от нагревки на носа вкъщи, това не винаги е полезно.

Ако не обърнете внимание навреме или проведете неправилно лечение, могат да се появят усложнения, като най-разпространеното от тях е възпаление на синусите.

Да се каляваме и лекуваме

За да не се сблъсквате с такива проблеми през бременността, трябва да вземете мерки отрано. Лекарите смятат, че само добрата профилактика на УНГ-заболяванията може да предотврати възможните усложнения. Когато решите, че искате да ставате майка, първото нещо, което трябва да направите, е да посетите лекаря. Не забравяйте визита при отоларинголога. Опитният лекар ще види дали имате проблеми, които е добре да се отстранят преди забременяването, и да назначи профилактично лечение.

Също е необходимо да посетите и стоматолога си. В развалените зъби живеят много бактерии и вируси, които могат сериозно да навредят на бременността. Например възпалените корени могат да доведат до неприятни последствия, дори до възпаление на синусите. Корените на зъбите са разположени близо до хайморовите синуси. Това се случва много често при бременните.

Ако не сте успели да се калите преди бременността и вече чакате своята рожба, не се отчайвайте, просто следете здравословното си състояние внимателно. Препоръчват се хомеопатия и щадящи лечебни методи, но във всички случаи първо трябва да се консултирате с лекар. Не пренебрегвайте съветите му, все пак вече трябва да се грижите не само за себе си, но и за  детето!                

БЕЛЕЖКИ ЗА МАМА

За да не възникнат проблеми с гърлото и носа, трябва да спазвате елементарни профилактични правила:

  • Обличайте се според времето, а не според модата.
  • Проветрявайте помещенията, в които стоите. Важно е въздухът да не е сух и дразнещ за гърлото.
  • Промивайте носа си с физиологичен разтвор.
  • До забременяването се постарайте да излекувате всичките си зъби, за да не се възпалят през третия триместър. Тогава хормонът на хипофизата започва да играе провокационна роля за жените, предразположени към УНГ заболявания.
  • И най-важното - забравете за самолечението! При всеки признак: запушен нос, зачервяване на гърлото - се обръщайте към отоларинголог.

Автор: Биляна Цветкова