Дете от изключителен пол - Кенгуру

Предположете какво бебе ще родите - много е лесно, по метода на изключването: ако не е момиче, то със сигурност ще е момче. И обратното. Впрочем, попадайки в този „хазарт", много родители приемат метода на шега, но има и други, които чакат бебе от точно определен пол. Какво е това - наивност? Комплекси? Егоизъм? По-скоро, сложен коктейл от амбиции, ниска самооценка, тежката дума на старото поколение, лошо разбиране с родителите.

Много често може да чуете: „Ние чакаме момченце!" Иска ви се да попитате: „А ако сте заченали момиченце, не я чакате?" И това в никакъв случай не е заяждане, а съвсем естествен въпрос. Но, все пак не се осмелявате да го зададете на „чакащите" родители.

Нечаканото бебе

Според наблюдения на психолози, в около 35 % от случаите полът на роденото дете не съответства с желания от родителите. Несъзнателното (а още повече съзнателното) неприемане на това от заченалата жена е сериозно психологическо отклонение, което пречи на появата на майчинския инстинкт. Отрицателното отношение на бременната жена към плода нерядко прераства в преждевременно раждане  и следродилна депресия.

Според американския изследовател Дейвид Чембърлейн новородените „знаят" дали са желани, или не. При нежеланите бебета, в сравнение с желаните, през първите 28 дни след раждането рискът от внезапна смърт е много висок, в резултат от недоносването. Според психоаналитиците, всеки наш вътрешен протест принуждава организма по-бързо да се отърве от източника на раздразнението.

Специалистите предполагат: ако жената е негативно настроена по отношение на зачатието, се повишава вероятността от неврози и психосоматични заболявания при бебето. Разбира се, ситуацията е съвсем различна, когато жената не иска въобще бебето, и когато не иска бебе от даден пол. Въпреки това и в двата случая още в утробата майката залага чувство за ненужност у нежеланото бебе.

Личен опит

Илияна Петрова

„През първата ми бременност ние с мъжа ми много искахме момченце. На 5-ия месец се наложи да родя преждевременно, тъй като детето имаше порок в развитието. То беше момиченце. Когато след два месеца случайо отново забременях (лекарите препоръчаха това да се случи след половин година), ние се молехме само бебето да се роди живо и здраво. Дори не сме мислили за пола. Днес Мими е на 4 годинки, а аз съм щастлива, че имам именно нея!"  

Искам ли дете?

Корените на предпочитанията относоно пола на бъдещото дете се крият във всеки човек дълго преди да се реши да създаде свое собствено потомство.

Например, жените, които в детството си са имали лоши отношения с майка си и по-добър емоционален контакт с баща си и са израснали в момчешка среда, най-вероятно ще предпочитат момченце. Това е така, защото всеки човек се стреми към максимален емоционален комфорт.

Жената, която истински желае да роди момиченце, вероятно таи обида към всички мъже или има големи трудности в брака. В лицето на щерка си тя се надява да открие съюзница. Бъдещият баща, който си е поставил за цел „да роди" непремено  момче, със сигурност гледа на детето като на продължение, усъвършенстване на своето „аз". Това е характерно за мъже с ниско самочувствие.

Съществува рядък тип бащи, които се отричат от синовете. Такъв мъж също има ниско самочувствие и проблем със самореализацията. Той е неудоволетворен от себе си и вижда съперник в момченцето: претендент за любовта на съпругата и мъжката роля в семейството. Той е склонен да ревнува жена си от сина си, даже когато малкият суче от майчината гръд.

Фантазията за дете с определен пол - това е несъзнателната мечта на възрастните за онази „вълшебна пръчица", която ще ги направи щастливи. За тези родители самото дете като личност често не представлява особена ценност. Психологическите проблеми и амбиции на младите бащи и майки рано или късно все пак се отразяват на наследника.

Ако природата не е „отгатнала" желания от родителите пол и е донесла като дар бебе „не от този пол", остават две взаимоизключващи се възможности: да приемат и обикнат новороденото или да го направят нещастно за цял живот.

Личен опит

Деница Димитрова

„Когато бях малка, носех само дънки и панталони, завирах се по гаражите и мазетата, катерех се по дърветата. Беше ми много по-удобно да се обличам и държа като момче. Когато родих дъщеря си, майка ми разказа, че преди моето зачеване те с баща ми спазвали диета за момченце, изчислявали положението на звездите и ме заченали в точно определен час и ден, за да „излезе" момче. Тогава нямало ултразвук и затова мама общувала с мен през корема като с момченце. Аз съм лекар и не вярвам в мистиката, а в науката, която неведнъж доказва, че децата, още ембриони, възприемат всичко, което проявяват към тях родителите им."

Да възпиташ!

В една поговорка се казва: „Насила нищо не става". Все пак, за да обикнете детето си не е нужно да полагате кой зне какви усилия. Любовта, както ще разберете, това е да приемете детето такова, каквото е, започвайки от пола, който му е дарила природата.

Често за родителите е достатъчно само да погледнат големите очи на своя мъник, той да ги хване за ръка или просто да прозрат чудото, с което ги е дарила съдбата. Безусловният майчински инстинкт, който се пробужда във всяка жена, се обуславя от хормона пролактин, а също и от самия процес на кърмене. При мъжете всичко зависи от емоциите: любовта към детето може да се появи доста по-късно. Не е изключено и чак тогава, когато детето стане на свой ред родител. И именно от страна на бащата често произлизат строгите желания за определен пол на наследника. Впрочем, още по време на бременността и през първите месеци от живота на бебето, е напълно във ваши сили да внесете някои корекции в отношението на бащата към детето. Вашата задача е да му помогнете да разбере, че щастието да бъдеш баща не зависи от това, дали си баща на момче или момиче...

Вашата любов

 Ако сте почувствали, че в сърцето ви се е прокраднал вирусът на предпочитанието на бебе от конкретен пол, не се колебайте да разкажете за това на психолог. Задължително се запишете на курсове за бременни. Докато не се уверите дали е момиче или момче, най-добре е да се обръщате към бебето без да конкретизирате пол, просто бъде мили и топли. Ако резутатите от видеозона не съвпадат с вашите очаквания, следвайте тези стъпки:

 • Всяка сутрин поздравявайте детето си чрез корема, като се обръщате ласкаво към него в съответния род („мила" или „мили", „мъничка" или „мъничък")
 • Периодично разговаряйте с мъника през целия ден, като се обръщате към него в зависимост от пола
 • Пробвайте да изберете по-отрано име
 • Накрая, помнете, че лекарят, който е правил ултразвука, може и да е сбъркал, а природата никога не греши - тя ще ви дари с дете от такъв пол, който най-хармонично подхожда на семейството ви.

Болести според пола

Хемофилия, пигментен ретинит, диабет, цветна слепота (далтонизъм), мускулна дистрофия и още около 300 заболявания се предават наследствено на детето по мъжка или женска линия. Рискът да се предаде такова заболяване може да бъде продотвратен с помощта на генетични изследвания на клетките на всеки от родителите. Ако присъства някакво заболяване, може да се предпише зачеването на дете от определен пол.

Полова главоблъсканица

Една от огромните грешки, която допускат родителите, е да преобразяват детето с нехарактерен за неговия пол външен вид, като по този начин осъществяват мечтата си да имат наследник от другия пол. Да обличате момиченце в шорти и да го „маскирате" като момченце, е доста вредно за нейната психика и полово самосъзнание, както и да пускате дълга коса на момченцето си. Възникналата главоблъсканица е безобидна до навършването на годинка и половина. Ако родителите продължат и занапред да „баламосват" неговата полова принадлежност, може да се развие невроза и полова дезориентация - както в тийнейджърските години, така и когато има свое семейство. Съществува сериозен риск у детето да се появят наклонности към бисексуалност или хомосексуалност.

Когато мъжът иска син

 • Напомнете му, че много по-често дъщерите приличат на бащите си и наследяват не само външните черти, но и положителните черти от характера, като... (изброявате).
 • Момиченцето - това не е само дъщеря, Тя е и бъдеща майка на вашите внуци. И тези внуци със сигурност са ваши!
 • След раждането на щерката, често споменавайте на съпруга си колко много прилича на него.
 • Много често любовта възниква посредством грижата. Помолете таткото да „пази" съня на малкото момиченце. „Спящата красавица" ще предизвика умиление у татко.
 • Ще ви разкрием страшна тайна: дъщерите обичат по-силно бащите, отколкото майките си. Това се вижда още щом навършат 2 годинки. Татко е идеалът за мъж и образец за всичко най-хубаво. По бащиния образ тя подбира своите приятели, един от които ще й стане съпруг. Споделете тази тайна със съпруга си.

Когато мъжът иска дъщеря

 • Още по време на бременността отделяйте повече внимание на мъжа си. Уверете го, че го обичате повече от всичко на света. А синът - това е продължение на него самия и вашата съпружеска любов.
 • Признайте на мъжа си, че никой не може да го замени. А малкото и беззащитно същество се нуждае от него като всесилен и единствен Татко.
 • Със сигурност разполагате с правото да хитрувате. Споделете с него, че малко съжалявате, че не сте родили момиченце, което да ви помага като порасне и да пазарувате заедно. А сега малкият мъж ще ходи с татко в гаража или на риболов. Ще видите как мъжките очи се изпълват с „коварни планове". Въодушевеният баща много бързо ще заеме противоположна позиция и ще защитава любимото си чедо.

По-добре момченце, защото...

 • - По природа те са по-ориентирани към прогреса, по-лесно приемат промените и новото.
 • - Мозъкът им е по-голям и еволюционно по-развит. Те са по-малко консервативни.
 • - Бързо спират да плачат, макар че е трудно да ги успокоите с думи.
 • - Ако мъникът е свикнал към определен режим, е по-трудно да го приучите към нов.
 • - При тях по-късно съзряват нервните окончания и затова са по-безстрашни.
 • - Мислят по-стандартно от момичетата.
 • - Превъзхождат момичетата в развитието на пространствено-времевите представи, които се формират още на 6-7 години, а при момичетата чак на 13 години.
 • - Справят се по-добре с геометрията.
 • - Шампиони са в откриването на словесни асоциации и решаването на кръстословици.
 • - По-добре са ориентирани в пространството от момичетата, при оценяване на ситуацията възприемат като първоизточник „общия план", лесно ръководят голям колектив.

По-добре момиченце, защото...

 • Биологично те са предназначени да съхраняват в генетичната си памет ценните постижения на еволюцията.
 • Техният мозък е по-чувствителен, но нервната им система е по-устойчива на стрес.
 • Те по-лесно се успокояват с милувки и ласкави слова.
 • По-бързо се научават да пишат и четат.
 • При тях по-рано съзряват нервните окончания в сравнение с момчетата; изпитват страх и им е по-трудно да предприемат авантюри.
 • Те са по-спокойни, търпеливи и уверени в себе си. Момичетата изразяват емоционалността си с думи и тя е по-нагледна.
 • До предучилищна и начална училищна възраст момичетата имат по-добре развита реч и често са по-силни физически.
 • Превъзхождат момчетата при решаването на речеви задачи. Дори неречевите задания могат да решат с помощта на словото.
 • По-добре се справят с алгебрата (сметките, манипулацията с числа и формулите).

Те имат по-високо ниво на речта, по-бързо четат и са с перфектен правопис.

Автор: Биляна Цветкова