(ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ МИНАЛИЯ БРОЙ)

От една-едничка миниатюрна клетка до перфектно оформено розово бебенце - развитието на вашето мъниче в утробата ви наистина е чудо. Надникнете в тайните на живота, за да наблюдавате как седмица след седмица плодът във вас расте и се променя.

По време на това важно 9-месечно пътуване - от зачеването до раждането, с малкия пътешественик в корема ви се случват невероятни неща, кое от кое по-вълшебни. Разбира се, всички бебета се развиват с различен темп, по-ускорено в определен етап, малко по-забавено в друг, но като цяло публикуваният тук наръчник може да ви ориентира как приблизително изглежда вашето все още неродено детенце в конкретния момент.

След седмиците от първото и второто тримесечие, които ви представихме в два поредни броя, сега е ред и на последната третина от бременността. 

Имайте предвид, че срокът на бременността се определя спрямо първия ден от последната редовна менструация на жената, а самото оплождане (в повечето случаи, макар и не винаги) се случва в средата на цикъла (или около две седмици по-късно). Поради тази причина реалната възраст на плода винаги е с две седмици по-малка от определения от лекаря срок на бременността. Така например, в 12-ата гестационна седмица (г. с.) от бременността вашето бъдещо бебе всъщност е на 10 седмици. За да имате реална представа за вътреутробното развитие на живота, тук сме представили отделните стъпки спрямо действителната възраст на плода, а не спрямо тази на бременността. Срокът на бременността в този смисъл трябва да бъде смятан плюс две седмици.   

ТРЕТО ТРИМЕСЕЧИЕ

26 СЕДМИЦА (28 Г. С.)

Теглото му е около 900-1000 г, дължината му от главата до седалището е около 25 см, а пълният ръст (до пръстите на краката) вече достига  35-37 см.  

27 СЕДМИЦА (29 Г. С.)

Очичките му се обрамчват от мигли. На тази възраст повечето бебета се наместват с главата надолу в матката, подготвяйки се за пътя навън.

28 СЕДМИЦА (30 Г. С.)

Белите дробове на бебето са достатъчно добре развити, така че то да има шанс за оцеляване при евентуално преждевременно раждане.

29 СЕДМИЦА (31 Г. С.)

Главичката на плода е все още по-голяма, отколкото съответства на общите му размери, и може да е покрита с гъста коса.

30 СЕДМИЦА (32 Г. С.)

Бебето продължава да расте и пълнее, така че в матката остава все по-малко място. То тежи вече около 1500-1700 г и е дълго 40-42см (ПСР - 28 см).

31 СЕДМИЦА (33 Г. С.)

Движенията на бебето могат да намалеят, но това не бива да е повод за притеснение. Просто поради нарасналите му размери пространството вече е доста ограничено. Затова пък то активно се занимава с „разучаване" на движенията на ръчичките си. 

32 СЕДМИЦА (34 Г. С.)

Бебчо е дълъг около 48 см и тежи приблизително 2 кг. Кожата му постепенно се изглажда и порозовява, под нея се образува все повече мастна тъкан. Малкият пътешественик се упражнява в дишане и отваряне и затваряне на очи.

33 СЕДМИЦА (35 Г. С.)

Нежният мъх, покриващ доскоро цялото му тяло, вече е почти опадал. Ноктите на ръцете са израснали до края на пръстите.

34 СЕДМИЦА (36 Г. С.)

В края на осмия месец повечето деца вече са достигнали тегло от 2500-2700 г и дължина около 45-47см.

35 СЕДМИЦА (37 Г. С.)

Бебчето е заело съвсем свито и компактно положение - ръцете са сгънати в лактите близо до телцето, крачетата му са кръстосани, а брадичката е опряна в гръдния кош. Най-вероятно вече е в окончателна позиция с главата надолу.

36 СЕДМИЦА (38 Г. С.)

Органите му са напълно зрели. Ноктите на краката израстват до края на пръстчетата. Вече е около 48-51 см на дължина, измерена от главата до пръстите на краката. Тежи около 3 кг и продължава да се закръгля с всеки изминал ден.

37-38 СЕДМИЦА (39-40 Г. С.)

В края на деветия месец болшинството деца тежат около 3400 г и са дълги средно 52,5 см. Мускулите на крайниците укрепват все повече, мъхът (ланугото), както и белият мазен слой върху кожата, изчезват почти напълно. Все пак част от финото окосмяване може да остане и след раждането, особено по раменцата, в гънките на кожата и по върха на ушните миди. Бебето се разполага все по-надолу в таза на майката и главата му е насочена точно срещу родовия канал. Раждането може да настъпи във всеки момент.

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Сема Фаикова-Колева, акушер-гинеколог, АГ Шейново