Час по труд - Кенгуру

Узнавайки за бременността, съвременните жени не винаги имат възможност да се откажат от работата. Нашите уроци ще ви помогнат да направите работата безопасна за бъдещето си.

УРОК 1. КОМПЮТЪРЕН

Хората ще разполагат с изчерпателна информация за въздействието на съвременните компютри и технологии по време на бременността след 20-30 години. За съжаление, всички данни за негативното влияние върху човешкия организъм на продуктите на цивилизацията се появяват точно тогава, когато самата техника вече отдавна е излязла от употреба. Затова, ако няма как да избегнете работата на компютър, сведете вредите до минимум.

ДОМАШНО

 • Ако работите вкъщи, то си купете LCD монитор. Той съответства на новите стандарти за безопасност на електромагнитното излъчване. Ако работите в офис, работодателят трябва да ви осигури такъв.
 • Направете резолюцията на монитора не по-малка от 75, а най-добре на 100-120.
 • Трябва да сте на една ръка разстояние от монитора, а компютърът - възможно най-далеч.  
 • Поставете монитора така, че да седите или с гръб, или с лявата си страна към прозореца.
 • По време на работа мониторът не трябва да бъде единственият източник на светлина.
 • Разстоянието между очите и екрана трябва да е 500-700 мм, а между очите и клавиатурата - 450-500 мм.
 • На всеки половин час ставайте, за да направите упражнение за очите: 1) движете очните ябълки наляво-надясно, надолу-нагоре (по 5 пъти на страна); 2) приближете се към прозореца, насочете погледа си към стъклото, а след това към някой по-далечен обект на улицата, след това пак към стъклото. Повторете това 10-15 пъти.
 • Съгласно Наредба N2 от 5.02.2007 от Закона за здравето, на всеки час непрекъсната работа с компютър се препоръчват 15 мин. почивка.

УРОК 2. ОФИСЕН

Дори ако се абстрахирате от този негативен фактор, като излъчването на компютъра, сама по себе си седящата работа в офиса създава много опасности за здравето на вашето дете. Като начало се огледайте: мониторът на колегата не се ли явява като параван за вас? Именно тази негова част е основен източник на повишено електромагнитно излъчване. Освен това, си спомнете кога за последен път станахте от стола, за да се разходите. Отдавна? Когато седите, се влошава потокът на кръвта към долната част на тялото. Това провокира разширени вени на краката и органите в малкия таз. Поради лошата циркулация на кръвта към плода постъпват по-малко кислород и хранителни вещества, затруднява се обменът на веществата. Следователно се повишава рискът от хипоксия на плода и дори забавяне в развитието. Органите в малкия таз получават по-малко кислород и хранителни вещества и стават по-малко еластични. Това повишава риска от родови наранявания и разкъсвания на шийката на матката и стените на влагалището. През бременността центърът на тежеста на тялото е напред. Това  означава, че се създава по-голяма опасност именно за гръбнака. Освен всичко, бременните често изпитват недостиг от калций. Дългото време в седнало положение включва риск от развитие на остеохондроза.

ДОМАШНО

 • Погрижете се работното ви място да е разположено така, че да няма в близост до вас компютър на колега.
 • Всеки час за 15 минути правете почивка. Ставйте от компютъра, разхождайте се из офиса или навън. При това, хубаво е да правите разнообразни движения: кръгови движения с врата, кръста, ръцете. Така нормализирате кръвообращението.
 • Ако е позволено, може да вдигате краката си на стол. Със сигурност не е много естетично, но е добра профилактика на разширени вени. Така съветват лекарите.

УРОК 3. КОМУНИКАТИВЕН

Много е вероятно да ви се наложи през деня да общувате с много хора, особено ако сте юрист, учител, лекар, продавач, консултант, секретарка. Дори и да сте ръководител и да разполагате със самостоятелен кабинет, навярно при вас често влизат служители. И не винаги здравето им е идеално. А дори и да изглеждат напълно здрави, не е изключено да са преносители на инфекции, прихванати вкъщи или от обществения транспорт.  Затова и на жените, които планират да забременеят, се препоръчва до някаква степен да променят характера на работата си, за да си подсигурят до някаква степен изолиране от „тълпите".

Съвет: За лятната ангина в офиса най-честият отговорник е климатикът. Настройте го така, че температурата вътре да е не по-ниска от  5- 7˚С в сравнение с тази навън. Ако все пак това е невъзможно, направете всичко, за да сте по-далеч от потока студен въздух.

ДОМАШНО

 • Ако бременността протича през пролетта, зимата или късната есен, трябва да укрепвате своя имунитет по различни начини. Пийте витамини, правете извънградски разходки, спортувайте, хранете се здравословно. Медикаменти за повишаване на имунитета може да вземате само, ако ви е посъветвал лекар.
 • Не пренебрегвайте чесъна и лука, които са много силен антисептик.
 • Климатиците изсушават въздуха. А това е перфектна среда за размножаване и разпространяване на бактерии. Затова проветрявайте 5-10 минути стаята. По-добре да дишате по-топъл, но дезинфикциран въздух. Кислородът е един от най-добрите антисептици.

Мама зад компютъра

Работното място на бременната трябва да се оборудва със специален въртящ се стол с възможност за регулиране на височината (40-50 см), облегалката ( 30˚ спрямо вертикалата), височината на седалката да не е по-ниска от 30 см, столът да е с подлакътници, подглавници и възглавница за кръста. Той също трябва да е ергономичен и удобен. Идеалният вариант е, когато остава достатъчно място за корема. Много важно условие - достатъчно място и за краката. Габарити: височина - не по-малка от 600 мм, ширина - не по-малка от 500-600 мм, дълбочина - 450 мм на нивото на коленете и 650 мм на нивото на стъпалата.

УРОК 4. СТОЙКА

Разширени вени могат да се получат както при рядко ставане от стола, така и при рядко сядане на него. Работата, свързана с дълго стоене на крака, е забранена за бременни. При нея рискът от равитието на разширени вени се увеличава поради хормоналните промени и понижената еластичност на кръвоносните съдове. Поради увеличаването на матката пък се стесняват съдовете в малкия таз. Всичко това се отразява на гръбначния стълб и на тазовите мускули, които трябва да удържат нарастващото тегло на плода.

ДОМАШНО

 • Плувайте, разхождайте се. И двете нормализират кръвообращението и тонизират съдовете.
 • Приемайте повече витамин С, това е истински елексир за кръвоносната система.
 • Раздвижвайте се по време на работа. Затворете се в кабинета (или където има възможност да останете сама) и вдигнете краката си над таза. Това ще подобри кръвообращението, а  мускулите на тазовото дъно и гръбнака ще си починат.
 • Към края на втория триместър започнете да носите бандаж. Той отнема напрежението в кръста и гърба. Ако по време на работа от време на време усещате тежест в кръста, стягащи болки ниско в корема, а матката често влиза в тонус - вземете си болничен. Не рискувайте своето здраве и това на бебето.

УРОК 5. ТРУД

В периода на бременността трудът трябва да бъде безопасен. За съжаление, съвременната жена не винаги може да подбира за себе си най-леката работа. Съществува труд, който в никакъв случай не може да се изпълнява от бременни.

ДОМАШНО

 • Запознайте се подробно с Кодекса на труда и в никакъв случай не допускайте работа, която е опасна по една или друга причина за здравето на бебето.

Това не е вашата работа!

 • Работа в условия на въздействие на опасни за детето химични вещества, а също и на отделяне на силни и неприятни миризми.
 • Работa,  свързана с въздействието на инфекциозни възбудители, паразитни и гъбични заболявания (лаборатории, болници, медицински центрове).
 • Работа, свързана с въздействието на вибрации, ултразвук, йонизиращо и рентгеново лъчение.
 • Работа в условия на въздействие на инфрачервени лъчения, особено в областта на таза и корема на жената.
 • Работа във влажна среда, а също и с натоварване на гърба.
 • Работа, където шумът надвишава 50-60 децибела.
 • Работа в условия на рязка промяна на налягането.
 • Работа в условия на отсъствие на пряка слънчева светлина и свеж въздух.

УРОК 6. ХРАНИТЕЛЕН

Времената, когато всяко предприяте имаше собствен стол за хранене, свършиха. Повечето работещи днес трябва самостоятелно да организират своето хранене. В това число и бременните.

Неправилното хранене на работа - тестени изделия, консервирани храни, колбаси и др. - неминуемо могат да доведат всекиго до гастрит. При такъв рацион бременната жена се лишава от хранителните вещества, които са й нужни, а детето не получава достатъчно калории, клетки, „жива вода" от плодовете и зеленчуците. Черният дроб и бъбреците се натоварват от рафинираните продукти. Резултатът - не само заболяване на стомашно-чревния тракт, но и повишено артериално налягане, проблеми в работата на бъбреците и черния дроб, отоци, анемия. Това също се отразява на детето - забавяне в развитието, хипоксия и дори вродена патология - и всичко заради недостига на „строителния материал" за неговото тяло.

ДОМАШНО

 • Законът на диетолозите - никога не пропускайте „първото". Ако нямате възможност да ядете в стол, вземете със себе си термос с горещ бульон или супа. В друг термос или вакуумиращ съд може да си донесете от вкъщи и прясно приготвено „второ" ястие.
 • За малките закуски между яденетата се снабдете със свежи плодове и зеленчуци, ядки, сирене, кисело мляко, сок.

УРОК 7. СПОКОЙСТВИЕ

Избавете се от стреса - звучи невъзможно. Особено ако става дума за бременна, която поради хормоналния дисбаланс се е превънала в огромно кълбо от нерви. Стресът за нея не се изразява само в недовършения отчет, неплатените фактури и др. Прибавят се и дългият път до работата, неудобното работно място, отсъствието на хладилник, където може да съхранява важните за нея продукти, шумът отвън. А също - случаите, в които бъдещата майка не може да си каже какво иска, да си поплаче, да се освободи от емоциите, които се надигат в душата й, не защото характерът й е избухлив, а защото такива са „страничните ефекти" на бременността. Последиците от стреса са най-често сериозни: хипертония, заболяване на стомашно-чревния тракт, централната нервна система, хипертонус на матката, нарушения на плацентарния обмен и обмена на веществата на организма, също работата на бъбреците и сърцето на плода. Дългогодишният стрес може да предизвика Алцхаймер и дори рак. Учените смятат, че стресът е едно от основните вредни влияния, на което се подлагат работещите бременни жени.

ДОМАШНО

 • Единствено във ваши ръце е да направите работното си място своя крепост, където можете да бъдете защитени от стреса.
 • Ако здравословното ви състояние позволява, правете по-често секс. По време на физическата близост се изработва огромно количество ендорфин (хормонът на щастието), който подобрява работата на цялото кръвообращение и повишава жизнения тонус на целия организъм.
 • Ако не можете да се откъснете от ежедневния стрес в работата, по-добре спрете да работите. Това е жизненоважно за вашето дете.

Работата носи пари и ценни социални контакти, но често отнема на жената спокойствието и здравето. А те са най-важните през бременността. Имайки предвид, че този вълшебен период се случва един, два, най-много три пъти в живота на съвременната жена, длъжни сме да се замислим - струва ли си наситина рискът?

Автор: Биляна Цветкова