Навлизате в третото - последно, тримесечие. Пазете се! От всичко - от постоянно „прехвърчащите" в този сезон вируси и бацили, от падане и подхлъзване... от всичко опасно! Намерете баланса между почивката и разходките!

Една заразна болест сега може да има тежки последици за плода, тъй като вирусите и бактериите са в състояние да преминат през изтънялата ципа на плацентата. Друг риск е анемията. Приемайте много течности, консумирайте храни, богати на желязо, тъй като те са ви необходими за образуването на червените кръвни клетки. Ако забележите кръв, розови или кафеникави петна по бельото си, незабавно потърсете лекар.

Обикновено в този период в главата ви нахлуват стотици въпроси, особено ако ще ставате майка за първи път. Как протича едно раждане, ще разбера ли кога ми изтичат водите, какво означава да падне тапата, за колко време ще родя, ще ме боли ли много... и още..., и още... Има достатъчно литература по темата, но може би по-приятно и далеч по-полезно ще ви бъде да изберете курс за бременни. Там, освен че ще намерите отговори на повечето от въпросите си, ще ви помогнат да се почувствате по-спокойна, по-сигурна в себе си и по-подготвена за големия ден. Ще се убедите, че чувствата и емоциите, които ви обземат, не вълнуват само вас - ще намерите много нови приятелки „по съдба".  Ако вашата половинка има свободно време и желание, също може да присъства. Цените на подобни курсове варират според мястото, на което се провеждат, и включените в тях теми - от 50 до 260 лв. Има и вариант да посещавате отделни лекции, които обикновено се заплащат по около 20-25 лв. В някои центрове в цената е включена и гимнастика за бременни.

На тези срещи ще научите какво представлява т. нар. безболезнено раждане и как максимално да „изолирате" болезнените усещания. Ще упражнявате техники за дишане и движение по време на раждането, които ще ви помогнат процесът да мине по-леко и по-бързо. Наред с това ще научите повече за кърменето и грижите за мъничето, когато се приберете у дома - как да го къпете, да сменяте пелените, да правите масажи и гимнастика, въобще всичко, което е необходимо.

Какво ви очаква този месец при медицинския преглед?

Отново се прави ехография на плода. Ако чакате близнаци, оттук нататък ще трябва да изследвате урината си на всеки две седмици.

И разбира се, рутинните изследвания, с които може би вече сте свикнали, защото те се правят при всяко посещение - измерване на кръвно налягане, изследване на кръвта и урината за наличие на белтък. Обикновено по преценка на лекаря в 7-ия месец се прави и изследване на глюкозата в кръвта, за да се установи евентуален диабет. Проверява се и желязото в кръвта, защото обикновено след шестия месец се увеличава недостигът му в организма, запасите се изчерпват. Лекарят отново ще провери нарастването на матката, обиколката на корема и теглото ви.

Сърдечният ви ритъм сега е по-ускорен - средно с около 10-12 удара в минута повече. Кръвта ви също е в по-бързо обръщение - приблизително185 мл кръв преминават всяка минута през плацентата. Тези фактори предизвикват и така характерното за този срок от бременността задъхване. Не се тревожете, ако забележите по средата на корема ви появата на вертикална по-тъмна линия. Тя се дължи на изменения в пигментацията и ще изчезне постепенно след раждането.

Ако се чувствате в добра форма и наблюдаващият ви лекар не ви е препоръчал друго, движете се - ходете много пеша, посещавайте гимнастика и йога за бременни. Физическата активност, съобразена със състоянието ви, ще ви помогне да преодолеете част от неразположенията на бременността, да родите по-лесно и по-бързо да се възстановите след раждането.

 Възможни неразположения:

- тежест или болки в краката;

- болки в гърба;

- повишена тревожност заради предстоящото събитие и притеснения дали всичко ще бъде наред;

- умора;

- обилно потене;

- кожни обриви.

 За някои от тези неприятни усещания няма лек - просто трябва да се примирите с тях и да изчакате раждането, за да преминат. За облекчаване на друга част обаче може значително да ви помогне прилагането на масажи. Помнете обаче - масажите за бременни имат някои особености. Не се масажират коремът и гърдите, избягва се натискът върху определени точки. Масажите за бременни се предлагат в специализираните центрове за работа с бъдещи родители, както и в някои козметични салони. Ако по една или друга причина нямате възможност да посетите специално студио за масаж, можете да помолите вашата половинка да ви организира домашен SPA за уморени крака - вана с ароматни соли и лек масаж на стъпалата след това. Това ще ви помогне да се отпуснете и в същото време ще намали отоците и умората в крайниците.

 Тоталът на шестия месец от вашата бременност:

- Лабораторна такса за изследвания (кръв и урина) - 4,80 лв.

- Курсове за бременни - 26-260 лв.

- Масаж за бременни - 20-30 лв.

- Соли за крака - 8-15 лв.

- Гимнастика/йога за бременни - 8-10 лв. за посещение.

 

Автор: Дими Тодоров