Има ли по-сладко коремче на света от моето? Била ли съм някога по-приятно закръглена от сега, при това - да се харесвам не само аз, но и да предизвиквам възхищението на мъжа ми и приятелите? И всички да ми казват: „Е-х-е, колко ти отива! Тази бременност ти се отразява чудесно!".

Въпреки че, ако трябва да сте откровена, леко започвате да придобивате онази поза на „клатушкащо се пате", за която до вчера, гледайки други бременни, си казвахте: „еее, айде, чак пък толкоз...". Сега обаче сама се уверявате, че ви натежава. Ето защо ще имате нужда да подкрепяте вечер кръста си с удобна възглавница. Можете да си закупите и специална за целта - със сигурност няма да бъде от онези ненужни вещи с кратък живот, тъй като ще й намерите приложение и по-късно по време на кърменето.

Ако коремът ви нараства твърде бързо и вече е доста едър, можете да си набавите и специален колан или корсет за бременни, той също дава добра опора за гърба и по-голяма стабилност. Аксесоарът обаче не трябва да ви притиска или пристяга, трябва да се чувствате комфортно с него. Подобни приспособления се продават в аптеките и по специализираните щандове за бременни жени. Ще откриете, че освен драстична разлика в цената, която се определя, както винаги, от марката, в самата употреба и качеството на продукта такава няма. Същото важи и за бюста ви - ако имате по-голяма гръдна обиколка, добре е да носите специално бельо, което ще предпази гърдите ви от увисване и ще ви осигури впоследствие удобство и за периода на кърмене.

Предвид сезона и по-слабата имунна система по време на бременността добре е да се консултирате с вашия наблюдаващ лекар относно приема на допълнителни витамини, които да подсилят организма ви.

Домъчня ли ви вече за вашия лекар от женската консултация?

Шегата настрана, но отново е време за редовната ви среща с него.  Този месец чрез акушерски преглед той ще огледа дължината на шийката на матката, за да провери дали случайно няма скъсяване. Ще чуе и сърдечните тонове на бебето, те трябва да са равномерни - 120 удара в минута.  Ще ви пусне лабораторни изследвания, за да провери за захар и албумин в урината, и ще ви назначи кръвни изследвания. При майки с Rh (-) (отрицателен резус фактор) се назначават и допълнителни тестове.

Ако имате възможност, запишете се на часове по релаксация или пък правете гимнастика сама вкъщи - изберете си няколко елементарни упражнения, които не ви затрудняват, и ги извършвайте в спокойна обстановка и на приглушена светлина. Можете да слушате и любимата си отпускаща музика - дишайте и се опитвайте да контролирате мускулите.

Неразположенията през шестия месец

Това е обикновено месецът, през който започвате да страдате от киселини - усещат се като парене зад гръдната кост. Спасение от тях трудно ще намерите и все пак могат да помогнат: сънят в по-изправена позиция, газираната вода, приемана на малки глътки, и ограничаването на храни, съдържащи мая. Най-добре е да се примирите - неприятните усещания ще продължат само още няколко месеца.

Освен с киселините през този месец може да се сблъскате и с нощно бодърстване, запек и хемороиди, сърбеж по корема и усещане за иглички в крайниците, болки и дори схващане на пръстите на ръката. Ще имате също така усещането, че ръцете ви са направо като „гумени", и често ще изпускате предмети. Трябва да сте спокойни, че липсата на сръчност през тези няколко месеца е абсолютно нормално явление. Ако попитате лекарите, те дори ще ви поставят диагноза - карпално-тунелен синдром. Няма място обаче за тревога - състоянието ще изчезне веднага щом родите вашата рожба.

Въпреки това добре е винаги, дори и за най-малкото и наглед безобидно неразположение, да се съветвате с вашия лекар.

Каквито и неразположения да имате, не забравяйте, че не трябва да приемате никакви лекарства, било то и обичайните ви за сезона витамини, без консултация с вашия лекар.

БЕБЧО

Малкото човече хълца, прозява се, не спира да движи крачета, сякаш кара колело, а вие усещате леки ударчета. Понякога могат да бъдат по-силни и да ги почувствате някъде в ребрата. Просто сменете позата и вашият мъник веднага ще се укроти. Обикновено бебчето в утробата ви е по-активно нощно време, тъй като през деня, докато се движите и го полюшвате, го успокоявате и приспивате. Затова пък, когато сте в покой, то се пробужда. То отваря очички, реагира на светлина, дори е в състояние да се прикрие с ръчички, ако към корема на майката бъде насочен например силен прожектор. Специалистите твърдят, че ако от този месец започнете да му пускате една и съща музика, то ще свикне да я разпознава и да се успокоява с нея, когато се появи на бял свят. В края на този месец бебето ви вече ще тежи около 900 грама.

Тоталът на шестия месец от вашата бременност: 

- Витамини (по лекарско назначение) -15-20 лв.

- Лабораторна такса за изследвания (кръв и урина) - 4,80 лв.

- Възглавничка за бременни - 15-20 лв.

- Колан (корсет или пояс) за бременни - 22-70 лв.

- Сутиен за бременни - 25-50 лв.

 

Автор: Дими Тодоров