Без настинки!
За бременната е особено важно да се предпазва от различните вируси и бактерии.

Цял ден сте били заети с важна работа и, прибирайки се вкъщи, усещате, че ви побиват тръпки и горещи вълни едновременно. Появяват се хремата и кашлицата. Болестта винаги е неприятна, но за бременната вирусната и бактериалната инфекция е особено нежелателна. Все пак може да пострада и растящото бебе.
Усложненията в тази ситуация възникват при назначаването на лечение, предвид че много от съвременните и ефективни препарати са противопоказни през бременността. Остава да се опрете на домашното лечение с чай от малина и липов цвят и шал на врата. Алтернативните средства също могат да помогнат - остеопатия, аромотерапия и хомеопатия.
Да поработим върху имунитета
Как да се отървете от болестите - особено ако живеете в голям град, с тълпи от хора навсякъде и с мръсен въздух, дразнещ дихателните пътища.
За съжаление, средства, които гарантират пълна защита от заразяване с остри респираторни заболявания, грип или ангина, все още не съществуват.
Всеки от нас е забелязвал, че дори при близък контакт с болен се заразяват средно около един-двама от щестима. При застудяване също не всеки настива. В какво се крие тайната на тази устойчивост? До голяма степен всичко се решава от индивидуалната съпротива към болестта, имунитета. Имунитетът може да се укрепва, да помогне на организма да избягва заразяването, максимално да понижи риска от заболяване. Първо, преди всичко става дума за храненето.
1 Изключете от менюто си чипсовете, кексовете, „бързите" супи, пушените продукти. Изкуствените оцветители, консервантите, вкусовите добавки нарушават работата на имунната система на организма.
2 Следете да приемате храни, богати на белтъчини - червено месо, прясна риба, сирене, яйца. Именно от белтъка в организма се формират вещества, съставящи защитните сили на организма. Белтъкът е стражата на вашето здраве и не допуска проникването на инфекциозни „агенти 007" в клетките.
Сред белтъчните компоненти има такива, които оказват допълнително специфично действие на защитните сили на организма. Например, в растителните белтъци се съдържа аминокиселината аргинин, която повишава имунните реакции. Аргининът присъства в орехите, желатиновите десерти (ягодово и плодово желе), а също и в сусама.
3 За най-добро усвояване на белтъчнните продукти на организма му е необходимо повишено количество на витамин В6 (пиридоксин). Освен това този витамин облекчава при определени ситуации (например, ако през първите месеци от бременността имате сутрешно неразположение). Той намалява нощните спазми на мускулите, от които толкова често бъдещите майки страдат (болезнените крампи на краката). Накрая, действа като натурално и ефективно разхлабващо средство при отоци.
- За щастие, пиридоксинът се съдържа в достатъчно количество в белтъчните продукти (месо, черен дроб, бъбрек, риба). Хубавото е, че при замразяване на продуктите загубата на пиридоксина са минимални, а при кулинарна обработка са около 20-25 %.
- Особено богати на витамин В6 са растителните продукти: фасул, зеле, особено брюкселско, ориз, пшеница, картофи.
- Замразените смеси от различни видове зеле (брюкселско, червено, алабаш, броколи) са прекрасна витаминозна добавка към салатите от зеленчуци и различни плодове.
- Закваските съдържат витамини от групата В и особено В6. При специална обработка те губят своята горчивина и са прекрасни за добавка към супите. Могат да се употребяват и след хранене, като се разреждат с вода до консистенция на каша.
- Отдавна е известно и благотворното въздействие върху имунитета на растителните вещества фитонциди. Те се съдържат основно в лука и чесъна. Благодарение на нови изследвания става известно, че различните видове лук и чесън се съдържат в натуралния антибиотик алицин. Това вещество унищожава заразните микроби и не причинява никаква вреда. Но, за съжаление, на много хора не им харесва специфичният им аромат. Изход има! По време на грипните епидемии само една мярка възпрепятства заразяването с вируса. Достатъчно е да подържите в устата си скилидка чесън, като го подменяте през известно време. В този случай и миризмата изчезва по-бързо.
Ценни витамини
Витамин В15 (пангамова киселина)
Той оказва стимулиращо въздействие на имунната система. Натурални източници на този витамин са: закваските, тиквените семки, сусамените семки, оризът, пшеницата, овесът и елдата.
Витамини А и Е
Те усилват съпротивителните сили на организма към болестите. За най-добрите източници на витамин Е се считат пшеницата, нерафинираното соево масло, брюкселското зеле, житните растения и яйцата. Източници на витамин А и неговия провитамин (бета-каротин) са черният дроб, яйцата, растителното масло, морковите и други зеленчуци.
Комплексът мастни киселини Омега-3
Съдържат се в мазните риби: скумрия, сардина, сьомга, тон, херинга. Богата на тези мастни киселини е рибата треска.
Германий
Германият е минерален микроелемент, за който се счита, че помага за подобряване на имунната система на организма и е селен - минерален антиоксидантен микроелемент. Съдържа се в чесъна. В средиземноморскта кухня широко се използва чесновото масло. Приготвя се, като се прибавят няколко скилидки чесън към загрято масло и след това се добавя в ястието малко преди да е готово.
Аминокиселина лизин
Има огромно значение за бъдещите майки, които се прекарвали херпетична инфекция. Лизинът помага да се предотврати появата на такава инфекция и намалява вероятността от първичната й поява. Белтъчните продукти с животински произход са богати на лизин: мляко, сирене, риба, месо, яйца, а също и соевите продукти, бобените и закваските.
Без паника!
Какво да правите, ако все пак не успеете да се предпазите от настинка? Пренасянето, особено на крак, на ОВИ, грип и други подобни заболявания често водят към астеничен синдром: повишена умора, изтощение, обща отпадналост. Ставайки от леглото, бременната усеща шум в ушите, световъртеж, дразни се от ярката светлина, силните звуци. Настинките могат да повлияят отрицателно на бебето: има риск от развиване на вътреутробна хипоксия на плода (кислородна недостатъчност), синдром на задържане на растежа на плода, затова трябва да се лекувате. Как трябва да действате?
1 При висока температура разтрийте тялото със салфетка, напоена в 1,5 %-ов оцет. Облейте глезените с хладка вода.
2 Ако нямате алергия към мед или лимон, е добре да пиете чай с тези продукти, а вечер прясно изцеден ябълков сок, разреден с минерална вода.
3 По време на лечението бъдещата майка трябва да следи за обема изпити течности, за да избегне появата на отоци.
4 Полезно е да пиете отвари от шипка, маточина, босилек, смесени в равни пропорции. Между храненията е хубаво да слагате под езика си 1 ч. л. мед - 2 пъти на ден.
5 Трябва да се откажете от тежките месни харни и да преминете на млечно-растителни. Преобладаващи да са айрянът, сиренето, йогуртът, ябълките.
6 Лекарите препоръчват да се вдишват пáри от хлебна сода, варен картоф, евкалипт.
7 Много е полезно също да вдишвате през носа и пáри от стрита луковица, но не повече от 2 пъти на ден по 10 минути.
8 При заболяванията като тонзилит, ларингит, глосит, стоматит, лекарят може да ви предпише да вземате таблетки.
Трябва да запомните, че всяко лечебно средство при простуда не може да се приема повече от няколко дни.
Профилактика - това ви е нужно! По-добре е бъдещата майка да избягва заболяванията, вместо да ги лекува.
КАК ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ХРАНИТЕЛНИЯ СИ РЕЖИМ?
На закуска
Нищо не е по-добро от млечната овесена каша, към която да прибавите 1 ч. л. зехтин и 2 ч. л. зърна от пшеничен зародиш. Прибавете към това и варено яйце и чаша шипкова отвара. Вашата имунна защита е задействана още от сутринта.
Малка закуска на работното място
Вземете порция настъргани моркови, добавете орехи и стафиди, подправете с нерафинирано масло.
На обяд
Зеленчукова супа и пържола от говеждо със зеле и броколи.
Вечеря
Салата от консервирана, печена треска в масло (или накисната в мляко херинга) и картофено пюре.
- Важно е всеки ден да пиете отвара от шипки! В нея има много бета-каротин и витамин С, който усилва имунната система и отлично предпазва от вирусни и бактериални инфекции.
- Значението на аскорбинова киселина (витамин С) е толкова голямо, че са я включили в състава на почти всички противогрипни лекарства. Най-популярните източници на витамин С са шипките и черното френско грозде, кивито и всички цитрусови плодове.
Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов
април 2025
