Бебчо в корема на мама - Кенгуру

И повярвайте, то може невероятно много неща. Ето някои от тях.

Слуша и се учи

В края на втория семестър слухът на детето е вече доста добре развит. Изследванията показват, че бебета, на които се четат приказки или се пеят песни, докато са още в утробата, разпознават мелодии и истории и след раждането. Друго мащабно проучване пък сочи, че бебетата дори могат да разпознаят езика, на който се говори у дома.

Играе

Ултразвуковата технология наистина може да улови моментите, когато бебето си играе в корема на мама. А съвсем очаквано играчката е пъпната връв!

Хълца

Усещането на леки потрепвания в областта на корема значат точно това – бебето хълца! Много бебета започват да хълцат още през първия триместър.

Диша

Бъдещите майки с нетърпение очакват първата глътка въздух на бебето. Всъщност бебетата започват да дишат много преди раждането. Те плуват в амниотичната течност, вдишват и издишват, подобно на нашето вдишване. На ултразвук понякога можете да видите как детето сякаш поема и изпомпва течност обратно, а малките му гърдички се издигат и спускат.

Мирише

Странно, но бебето наистина може да помирише в утробата. Проучванията показват, че бебетата реагират на миризмата на цигарен дим, а освен това могат да уловят миризмите на храни, които майката приема. Факт е, че миризмата се предава чрез амниотичната течност, която често съдържа следи от храна, тъй като се филтрира през плацентата.

Прозява се

Да, дори неродените бебета имат периоди на сън и бодърстване. Изследванията показват, че почти всяко дете прави това. Прозяването обаче не означава непременно, че му се спи. Учените смятат, че това е свързано с неразвитата нервната система на малкото човече.

Прави физиономии

Бебетата са способни да направят до 19 изражения на лицето през третото тримесечие, изразяващи тъга, радост, недоволство и дори усмивка, според проучване в Обединеното кралство.

Плаче

Учените отдавна са документирали плача на бебета в утробата. Това не са истински сълзи, а тихи звуци, идващи от бебето, като ридания, заглушени от околоплодната течност. Защо се случва това обаче все още не е известно. Със сигурност е ясно, че и бебетата имат емоции, като всички нас.

Смуче пръстче

С помощта на ултразвук, лекарите са наблюдавали как бебетата се успокояват като смучат палец по същия начин, по който по-късно правят това със залъгалка.

Има вкус

Езикът и устата на бебето се формират много рано и до деветата седмица то дори има малки вкусови рецептори. Бебетата поглъщат амниотична течност, за да вкусят следи от това, което майка им яде и пие. И най-странното от всичко е, че ултразвуково сканиране е записало бебета да ближат плацентата си, когато майка им яде една от любимите им храни.

Танцува

Бебетата са музикални по природа и това започва рано, много преди да се родят. Изследванията показват, че докато бебетата се учат да контролират движенията си, те могат да се синхронизират с ритъма на песните (вече обсъдихме, че бебето започва да чува звуци много преди раждането). Те дори могат да изпитват емоции от мелодиите – щастливи са от една музика и са разстроени от друга!

Малки изследователи

Един от най-важните начини за разбиране на света около нас е усещането за допир. Дори за нероденото дете е много важно да започне да разбира тялото си. Бебетата се докосват, докато са в утробата на майка си, за да разберат как работят ръцете и краката например.

Автор: Нели Христова