Бактериална вагиноза - Кенгуру

В своята същност тя е възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикано от нарушения киселинен баланс на средата. При здрава жена млечно-киселите бактерии (т.нар. лактобацили) са доминиращи. Именно те, отделяйки млечна киселина, поддържат повишена киселинност в тази среда и потискат развитието на патогенни микроорганизми (анаеробни бактерии). Когато обаче анаеробните бактерии започнат да се развиват по-интензивно, киселинният баланс се нарушава и като резултат от това се наблюдава инфекция.

Причини за появата на инфекцията

До момента не са изяснени всички възможни фактори, които могат да бъдат предпоставка за бактериалната вагиноза. В някои случаи тя може да се развие от собствените бактерии, а в други – да бъде провокирана от външни фактори (менструални тампони, антибиотици и др.) Установено е, че следните фактори са сред най-честите причини за нарушен киселинен баланс:

  • прием на антибиотици (убиващи „добрата“ микрофлора);
  • повече от един сексуален партньор;
  • нов сексуален партньор;
  • вътрематочна контрацепция (спирали);
  • тютюнопушене;
  • използване на менструални тампони;
  • посещение на басейн;
  • занижени хигиенни навици;
  • инфектиране с друга полово-предавана инфекция.

Още една причина могат да бъдат честите вагинални промивки, тъй като те водят до намаляване броя на лактобацилите. Добрата лична хигиена е от голямо значение за превенцията на инфекцията, но прекалената грижа не просто не предотвратява инфекциите, а дори води до такива.

Една от нас

Бактериалната вагиноза може да се срещне и при момичета, които до момента не са имали сексуален контакт, тъй като инфекцията не се причислява към заболяванията, предавани по полов път. Тя се среща и при жени в напреднала възраст, но е най-характерна за жените, които са сексуално активни.

Симптомите

Понякога инфекцията не е придружена със симптоми, ето защо е трудно да бъде диагностицирана. В повечето случаи обаче се наблюдават неприятна миризма, наподобяваща рибна, най-често появяваща се след сексуален контакт; белезникаво или сивкаво течение; сърбеж и парене в областта на вагината.

Възможно е, също така, бактериалната вагиноза сама по себе си да е симптом за наличие на други заболявания на половата система.

Мерки

Лечение се налага, в случай че наличието на инфекция е потвърдено. Неглижирането може да се окаже причина за появата на други вагинални инфекции, водещи до сериозни възпаления и дори до стерилитет.

Рискове от инфекцията по време на бременността

Ако сте бременна, трябва да сте наясно, че инфекцията може да бъде опасна както за вас, така и за плода. Бактериалната вагиноза крие риск от преждевременно раждане, вследствие на спукване на околоплодните води, както и от спонтанен аборт. Би могла да доведе и до инфекция на матката и маточните тръби след раждането.

След като дадете живот, тя може да повлияе и на здравословното състояние на бебето, тъй като в своите първи дни то все още е твърде уязвимо, със слабо развита имунна система. Ето защо е редно да се консултирате с лекар при наличие на някой от споменатите симптоми.

Важно е да знаете, че още преди зачеване бихте могли да поискате да ви бъде назначено микробиологично изследване, което ще открие инфекцията, в случай че има такава. Това е препоръчително, тъй като в първите седмици от бременността се развиват органите на плода и медикаментозното лечение не се препоръчва.

Лечение

Лечението на инфекцията се назначава от лекар. Медикаментите ще ви бъдат предписани в зависимост от това дали сте бременна, или не. Антибиотиците са най-разпространената форма на лечение на инфекцията. При бременност се приемат такива, които се считат за безопасни по време на този период. Важно е да знаете, че понякога инфекцията може да се повтори и след лечение, тъй като антибиотиците оказват влияние върху анаеробните бактерии, но не възстановяват нормалния брой на лактобацилите. Именно този дисбаланс може да доведе до повторно развитие на инфекцията.

Автор: Нели Средкова 

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

 0888/732-896; v_shkodrov@abv.bg