Ако има човек, който не е чувал името й, това вероятно е защото самата тя не обича да се натрапва в общественото пространство, да се шуми и говори около нея. Видът и присъствието й са също толкова деликатни. До степен, в която е трудно да преположите с каква лекота се справя със собствена модна къща, световноизвестен фешън лейбъл и голямо семейство.  

Аля Милушева е главен дизайнер, креативен директор и собственик на модната марка Astella. От миналата година е и представител на италианската модна марка Blumarine за България. Преди всичко обаче Аля е съпруга и майка - на бизнесмена Денис Димитров и двете им деца: Ванеса - на 7 години и Борис - на 4. Новото покрай дизайнерката обаче не идва от света на модата, макар че и там тя има с какво да се похвали. Съвсем скоро, през този месец ноември, Аля Милушева очаква своето трето дете. За бременността, модата и какво е да си работеща майка - в ексклузивното интервю, което тя даде специално за сп. „Кенгуру" буквално броени дни преди празника Хелоуин и... предстоящото раждане.   

Аля, няма как да не започнем с това, че очакваш третото си дете и отново, макар толкова близо до раждането, изглеждаш прекрасно. Имаш ли някакъв специален двигателен или хранителен режим, който спазваш по време на бременността?

Аз съм от късметлийките, които, като забременеят, изпитват желание за здравословни храни. Например, по принцип обичам сладко, но когато съм бременна, изобщо не ми се дояжда. Освен това се храня често, но по малко. Това е много важно условие да изглеждаш и да се чувстваш добре. Опитвам се също така да ям разделно, без да смесвам наведнъж различни хранителни групи. Това предпазва организма от храносмилателни смущения и редица здравословни проблеми. Обичам много плодове и зеленчуци, ям ги в различни комбинации и под всякаква форма: пресни, на фрешове, салати...

Трябва да спомена и това, че сега за пръв път по време на бременност спортувам - имам свой личен треньор, който ми е изготвил специална програма за бременни от леки упражнения. Основната им цел е повишаване на общия тонус и подобряване на кръвообращението. Изпълнявам ги бавно, без да се натоварвам. Смятам, че ако има достатъчно мотивация, бременната може да се справи с една такава лека програма и сама у дома. Старая се да ходя повечко и когато мога, да слизам по стълбите пеша. Не е кой знае какво, но всичко заедно помага доста.

Как протича тази ти бременност в сравнение с предишните две?

Определено е по-различна. Този път кръвното ми е доста ниско и поради това имам нужда от малко повече почивка и спокойствие. Твърде е вероятно това да е свързано с по-голямата умора и факта, че вече имам две деца, за които продължавам активно да се грижа. Самата бременност обаче протича безпроблемно. В храненето и качването на килограми също няма изненади.  

Избрахте ли вече име на детето?

Разбрахме, че детето ще е момиче. Оказва се обаче, че трето име вече доста трудно се избира. Явно до последно ще се колебаем. Дилемата основно е в това дали да го кръстим на някого, или да постъпим, както при предишните две, които просто си дойдоха с имената и не са кръстени на конкретен човек.

Решила ли си как ще раждаш, или ще се оставиш напълно в ръцете на лекарския екип?

Аз съм категорично за нормалното раждане, но бих се доверила на лекарския екип, ако счетат, че другият вариант е по-добър за мен в този случай. Първия път раждах нормално, а втория - със секцио по спешност. Въпреки това сега се чувствам напълно готова да родя нормално, ако всичко е наред и няма противопоказания за това.   

Какво е отношението ти към кърменето? Кърмила ли си двете си деца?  

С първото дете имах първоначално някои колебания, но в крайна сметка прецених, че естественото хранене е изключително важно за децата. Кърмих и двете си деца и планирам да кърмя и третото. Смятам, че кърменето е много полезно за детето и не по-малко важно за контакта му с майката. Всяка майка трябва да кърми или поне да направи всичко възможно и да опита.

Много или малко са три деца в семейството?

Все още не знаем. Но мисля, че в една къща с повече деца винаги е много весело. Не сме планирали от самото начало колко деца ще имаме, но веднага след раждането на второто знаехме, че искаме и трето. Е, мина известно време, в което се колебаехме и не се решавахме, но... Щом веднъж си се замислил за още едно дете, явно наистина го искаш и то рано или късно ще дойде.  

Как ще съчетаваш грижите за три деца и работата? Мислиш ли, че нещо ще мине на по-заден план?

Трудно ще е със сигурност, но с повечко желание и организация мисля, че ще се справя. Планувам да ползвам помощ при грижите за бебето, тъй като смятам, че поне в началото по-големите деца ще имат доста повече нужда от моето внимание заради евентуалната ревност, която може да се породи. Планирам поне 50% от времето да отделям за тях. Колкото до приоритетите, надявам се и очаквам да успея да изведа всичко на преден план.

Да си поговорим малко за твоята страст и професия - модата. Силата на модна къща „Астела ателие" са официалните, приказни рокли. Какво носиш самата ти в ежедневието си?

Смятам, че в ежедневния си стил съм по-скоро романтична натура. Много обичам роклите. Харесва ми също, когато една дреха има детайли - в шева, декорацията, кройката. Майка ми обича да се шегува, че моите дрехи са „непослушни" - винаги в тях има нещо странно и необичайно, което ги прави изключително трудни за сгъване и прибиране. През последните години основно покрай децата в гардероба ми намери място и по-спортният стил - за игри, разходки в парка, екскурзии и т. н. Въпреки това обаче дори и в спортното облекло обичам да вкарвам някакъв романтичен детайл или елемент. Дали ще е анцуг в свеж, весел цвят, дали ще са панделки по джобчетата... винаги може да се измисли нещо закачливо и нестандартно.

Преди около година ти стана представител на Blumarine за България. С какво те привлече италианската марка?

От всички марки, които познавам, тази е може би най-близо до моя личен стил: с романтичната си визия, множеството детайли в дрехата, красивите щампи, флоралните елементи, свежестта на цветовете и не на последно място - комфорта. Това, че една дреха е удобна, в никакъв случай не означава, че трябва да е неудобна.

Изключително щастлива съм, че марката срещна толкова топъл прием от страна на българката. Това се дължи според мен основно на голямото разнообразие. Предлагаме наистина богат избор от модели, стилове, визии: както елегантни бизнес костюми, панталони и рокли, така и по-закачливи и романтични модели. Според мен обаче българските жени предпочитат като че ли по-елегантните и изчистени линии. Много малко са дамите, които смело съчетават цветове. Определено смятам, че са по-смели за кройки, отколкото за цвят.

Променяш ли стилово гардероба си по време на бременност?

Придържам се към любимия си стил, като се опитвам да го направя още по-цветен. Съобразявам се, разбира се, и с промените във фигурата си.

Какво трябва да избягват в гардероба си бременните жени?

Неудобните дрехи! През есента и зимата е много важно също така облеклото да е на няколко слоя за по-лесно регулиране на телесната температура при смяна на затопленото помещение със студа навън и обратно. Относно силуета - важно е да се подбира правилният размер на дрехата. Да се избягват прекалено широките дрехи, за да не се уедрява излишно тялото. Твърде впитото облекло също не стои добре, а и не е удобно. Като цяло роклята и туниките с клин са най-комфортни и подходящи за този период, представят по най-благодатен начин бременната фигура. И още нещо - избягвайте черното за сметка на колкото се може повече цвят. Когато носиш в себе си дете, това е живот - ново начало, радост и свежест. Нека това личи и от дрехата. Черното оставете само за официалните случаи.

Ако трябва да дадеш само един съвет на бременните, какъв би бил той?

Да намерят и носят онази дреха, която ги кара да се чувстват най-удобно, най-красиви и желани. Много жени смятат, че в този период няма смисъл да си купуват нови дрехи, защото не се харесват или смятат, че не си струва за толкова кратко време. Според мен обаче е особено важно именно в този период да полагаш грижи за външния си вид, да изглеждаш и да се чувстваш прекрасна.

Съвсем скоро е Хелоуин, с две деца вкъщи сигурно не сте безразлични към този толкова весел и тачен на Запад празник?

Живели сме в Щатите, затова този празник наистина ни е близък. В нашата кооперация тук живеят много деца и всяка година имаме обичая да си правим Хелоуин парти. Всички обличат костюми, забавляват се, много е весело... Вкъщи правим костюмите заедно с децата, преработваме някои стари дрехи, комбинираме различни неща, допълваме с красиви аксесоари... Винаги се получава много оригинално. Не правим страшни, а забавни, весели костюми. Тази година планираме нещо около корони, пера, гердани... Ще видим как ще се получи.

И накрая - пакост или лакомство?

Определено пакост, по-интересно е!

Интервюто взе: Весела Захариева