8 правила на етикета - Кенгуру

Всъщност, той не обхваща само маниерите, но и знанията и навиците, които способстват за достойното държание в каквато и да е ситуация, да бъдете вежливи и да изглеждате безупречно.

1. Приветствие

Правилното приветствие е изключително важно. Защото именно от него околните ще придобият първо впечатление за вас.

Ръкостискането трябва да се случи бързо, без задържане и притегляне към вас на ръката на събеседника. Уважавайте личното пространство на околните. Дори едно потупване по рамото може да се тълкува като лишено от такт. При здрависване с дама, мъжът прави лек поклон.

2. Маниер на общуването

Точността е изключително важна. На срещите трябва да се идва по-рано или навреме. Ако закъснението е неизбежно, позвънете и се извинете.

Често правете комплименти. Така проявявате интерес към отсрещната страна, подчертавате своята наблюдателност и умението си да забелязвате детайлите.

3. Запознаване на мъж и жена

Правилата на добрия тон изискват за запознанството да има посредник. Например, общ приятел, към когото мъжът или жената да се обърнат с молба да ги запознае.

Мъжът никога, ама никога не носи дамската чанта, дори и да иска да помогне.

4. Дрехи

Правилно подбраните дрехи придават увереност и предразполагат околните. Никак не е задължително одеждите да са скъпи. Това важи и за мъжките, и за дамските тоалети. Не купувайте дрехи, при които ширината на раменете не съответства на вашите. Всичките ви костюми трябва да са в един стил и в съответния размер.

Ръкавът на сакото или връхната дреха трябва да покрива кокалчетата на ръката. Но внимавайте да не стига до основата на палеца.

Според правилата на етикета на мъжкия стил, сакото трябва да е с разкопчано най-долно копче. При жените костюмът трябва да „приляга” на тялото. Обикновено дамите трябва да избират тъмна пола и светло сако. Подобна комбинация подчертава фигурата, изглежда елегантно и скромно.

Семплостта е важна и при бижутата. Многото украшения са признак на лош вкус.

5. Ако сте на гости

Ако на масата има непознати хора, не е културно да разговаряте с тях, докато не ви представят. Следете и за ръцете си – не ги поставяйте на масата, а ги дръжте на коленете. Същото важи и за телефона. Поставяйки телефона на масата, показвате, че разговорът ви е скучен.

6. В ресторанта

Ако кажете: „Каня те!”, това означава, че вие следва да платите сметката. А ако фразата е „Да отидем да хапнем!”, значи всеки плаща това, което е консумирал.

7. Как да наливате и да пиете

За жените е важно да се убедят, че червилото им няма да остави следи по чашите. Преди да консумирате спиртни напитки, попийте устните си със салфетка. Всеки си налива сам, сядайки на масата. Не наливайте в чашите догоре, особено вино.

8. И още нещо важно: как да пиете чай

Според правилата на етикета, за да опознаете по-добре човек и да се получи по-хубав разговор, се отправя покана за чай. Не се отказва, това може да се приеме като обида. Важното е да знаете няколко правила:

  • Захарта трябва да се разбърква бавно, без да се почуква с лъжичка по чашата.
  • Лъжичката не се оставя в чашата, а отстрани на чинийката.
  • Чашата се държи за дръжката с една ръка, а с другата ръка се придържа чинийката. За неприлично се смята чашата да се поема с две ръце.

Автор: Милена Тошева