6 нюанса червено - Кенгуру

Напълно нормално е цветът и интензитетът на кървенето да се променят от червено до кафяво и от по-лек до по-силен, твърдят гинеколозите. Съществуват обаче и определени състояния, които могат да са сигнал за наличието на евентуален проблем.

  • Светлочервена кръв – тя е характерна за началото на цикъла. В случай че се появи кървене със светлочервен цвят по времето, когато не трябва да сте в цикъл, съпроводено със силни спазми, съществува малка вероятност да става въпрос за спонтанен аборт – ако сте бременни, или за спукване на киста. Може да е индикатор, също така, че се случва овулация.
  • Тъмночервена кръв – означава, че кръвта се е задържала за по-дълго време в матката. Този цвят е обичаен към края на цикъла, когато кръвотечението е по-забавено, както и сутрин, след ставане от сън. Може да е показател и за по-високи нива на естроген, което не е нищо притеснително.
  • Кафява или черна кръв – основно се забелязва към края на цикъла, а причината е, че кръвта е била по-дълбоко в матката.
  • Светлочервени петна – aко ги забележите преди появата на цикъла, потърсете консултация с гинеколог. Причини за появата им могат да са ниски стойности на естроген, сухота на влагалището, умора.
  • Оранжева кръв – оранжеви следи в менструалната кръв и неприятен мирис, както и други нетипични следи, могат да са признак за наличие на инфекция или за заболяване, предавано по полов път. Веднага запишете час за преглед!
  • Съсиреци – нормално е да има съсиреци в менструалната кръв, особено към края на цикъла (със светло- или тъмночервен цвят. За да не се съсирва менструалната кръв, организмът освобождава антикоагуланти. Но понякога при обилна менструация действието им е недостатъчно и се появяват съсиреците. Друга причина може да се крие в наличието на хормонален дисбаланс. Хормоните естроген и прогестерон регулират образуването и дебелината на ендометриума. Когато равновесието е нарушено, може да се стигне до удебеляването му и до по-силно кървене, което също може да предизвика появата на съсиреци в менструалната кръв. По-обилните съсиреци могат да говорят и за спонтанен аборт.

Върху месечния цикъл влияние оказват различни фактори, като храненето или стойностите на стреса. Всяка една жена познава добре тялото си и при наличие на нещо нетипично, следва да потърси своя лекар за съдействие.

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог