4 стъпки за уверено раждане - Кенгуру

Психологическото състояние на жената играе значима роля за успешното раждане. Положителната нагласа и освободеното от страхове съзнание са в основата на благополучния изход от важното събитие. Ключов момент тук е увереността, че тялото на бременната ще се справи с предизвикателството да даде живот. Запознайте се с особеностите на метода „Уверено раждане” от интервюто, което една от най-изявените дули в Швеция Сузана Хели даде специално за читателите на сп. „Кенгуру”.

Сузана Хели е дула и физиотерапевт, асистирала при стотици раждания. Тя преподава в училища за акушерки и медицински университети, организира и курсове за бъдещи родители. Сузана е създател на метода „Уверено раждане”, представен в книгата й със същото название. Хели е майка на две деца, с които живее в Стокхолм. Научете всичко за раждането на сайта й www.confident-birth.com.

Сузана, какво те вдъхнови да избереш професията на дула?

Работата ми като дула, както и заниманията ми с книгата „Уверено раждане”, започнаха, когато родих първото си дете. Не бях уплашена, но се поддадох на напрежението от предстоящото. В началото се борех с това, не знаех как да постъпя. Но акушерката ми показа как да работя с тялото си. Това не направи раждането лесно, не отне и болката. Но ми даде инструментите, от които имах нужда, за да разбера как да помогна на тялото и на бебето си. Тогава животът ми се промени. По това време работех като помощник медицинска сестра при раждания и виждах у жените същите стрес, страх и объркване, както при себе си. Помогнах им да се разделят с тези негативни емоции чрез опита, който придобих, и им показах как да работят с телата си. Тогава станах дула, за да оказвам емоционална подкрепа на жените.  

В продължение на осем години бях дула и помощник медицинска сестра в Акушеро-гинекологично отделение в Стокхолм, мислейки да стана акушерка. Но тогава осъзнах, че трябва да разбера повече за психологическите механизми зад това, което съм видяла и изживяла. Както и защо при раждането са толкова важни подкрепата и усещането за увереност и безопасност. Така станах физиотерапевт. Днес работя с физиотерапия, фокусирана върху бременността и страха преди раждането, използвайки метода „Уверено раждане”. Освен това, развивам метода и обучавам здравни работници как да го прилагат. Усъвършенствам програмите и в подготвителните курсове за бъдещи родители, които организирам.

Разкажи повече за „Увереното раждане” - подход, който си описала в едноименната си книга.

„Уверено раждане” е шведски метод, обучаващ работещите в здравната система и бъдещите майки и татковци. Методът е фокусиран върху това как да „отнемем” от майката и бебето негативното влияние на чувства, като стрес и страх. Целта е да заменим тези усещания с доверие и увереност. Акцент в „Увереното раждане” е и активирането както на вътрешната способност на жената да даде живот, така и на хормона окситоцин. Това  е постижимо с помощта на четири невероятни средства.   

Четирите практически инструмента в „Увереното раждане” са: дишане, релаксация, глас и сила на съзнанието.

Кои емоции по магат на майката, когато дава живот на детето си, икои й пречат?

След толкова много години, в които се убедих в ефективността на инструментите на метода, разбрах, че ключът към успешното раждане е чувството за безопасност. Също така научих защо и как страхът и стресът блокират тялото, а това може да бъде опасно от еволюционна гледна точка. Защото увереността и безопасността казват на тялото, че всичко е наред, и освобождават изключителната му способност да даде живот, която притежаваме от 30 000 години. 

Инструментите на „Увереното раждане” се базират на това вътрешно емоционално и физиологично познание, което е част от нас. Чрез него използваме увереността във всяка контракция, казвайки на тялото и ума, че могат да се справят.

Освен дула и физиотерапевт, ти си и преподавател в училища за акушерки, медицински университети и училища за родители. Кои са най-важните уроци, с които запознаваш всяка от аудиториите?

Прилагаме метода в много болници и звена за майчина грижа, както и при хиляди бъдещи родители. Вярвам, че най-важното послание е разбирането как да задействаш вътрешната си способност да дадеш живот. За да направим това, първо трябва да сме наясно защо раждането е здравословно, работещо и нормално.

Защо раждането се осъществява в болница, след като едва при няколко процента от случаите е нужна помощ? Третирането на процеса от патологична гледна точка (всичко в болницата изглежда „болно”), може да създаде погрешна представа за нормалното раждане. А то трябва да бъде разбирано като салутогенезис (наука за развитие на здравето – бел. авт.). Салутогенезисът е противоположен на патологията и ни запознава със значението на здравето и това как можем да се грижим за него. Ето защо се стремим да запознаваме аудиториите как се освобождава хормонът окситоцин, каква е същността на „Увереното раждане” и какво е основното в познанието за инструментите, с които се прилага.   

Швеция е една от страните с най-активна  политика за насърчаване накърменето. От какво е провокирано това?

В Швеция битува схващането, че тялото създава най-добрите решения и баланс за бебето. Кърмата е като динамит за бебето. Разбира се, и при нас има майки, които не кърмят децата си. Но като се има предвид фактът, че майчиното мляко е най-доброто за детето, ние се опитваме да насърчаваме и подкрепяме жените в този естествен акт. Защото не само раждането и майчинството, но и кърменето може да бъде истинско предизвикателство. Разбирайки това, в страната е разработена добра система за тези, които не искат, или срещат затруднения с кърменето. Оказваме им най-добрата подкрепа и ги окуражаваме не само да са близо до бебетата си, но и да ги хранят успешно.

Ако трябва да опишеш раждането с една дума, коя ще бъде тя?

Животопроменящо.


Интервю на: Ива Лалова