12 мита за красотата - Кенгуру

 Мит № 1: Ежедневният грим е вреден за кожата

Всъщност, на кожата вреди не самият грим, а непочистването й преди сън. През нощта дермата трябва да диша. А през деня качествената козметика със слънцезащитни филтри, с хидратиращо действие и т.н. е само от полза – тя предпазва кожата от агресивното влияние на околната среда.

 

Мит № 2: Ако на козметичното средство има надпис „хипоалергично”, то е подходящо за всеки тип кожа

В хипоалергичните козметични средства не са включени най-разпространените съставки алергени. Затова е нужно, преди да купувате, да изучите внимателно състава и на най-безопасното средство. Козметиката на основата на естествени съставки не е подходяща за всички.

 

Мит № 3: Хидратиращият крем не предотвратява появата на бръчки

Всъщност повечето от съвременните хидратиращи кремове се борят с появата на бръчки. Основното е в състава на помадата да има слънцезащитни филтри и витамини, които съдържат антиоксиданти.

 

Мит № 4: Кремовете предизвикват привикване и престават да действат – нужно е да ги сменяме периодично

Понякога смяната на крема води до стресиране на кожата. Освен това, през различните сезони грижата за кожата е различна. Ако през лятото използваме крем за поддържане на оптималното ниво на рН, то с настъпването на студа е необходимо да наблегнем на употребата на средства с подхранващи и хидратиращи елементи.

 

Мит № 5: Кремът за лице трябва да се нанася отдолу нагоре

Движението на ръцете при нанасянето на кремовете не оказва влияние върху ефективността им.

 

Мит № 6: Много вода против бръчки

Мит е, че консумацията на достатъчни количества вода забавя стареенето на кожата. Клетките по повърхностния слой на епидермиса са вече мъртви, те не приемат влагата отвътре.

 

Мит № 7: Ако правите редовно гимнастика за лицето, ще се избавите от мимическите бръчки

Лицето е единствената част от тялото, където мускулите са прикрепени непосредствено към кожата. Упражненията и разтяганията не способстват за изглаждането на вече съществуващите бръчки.

 

Мит № 8: Кожата се съсухря от слънцето

Слънцето наистина изсушава кожата, но тя реагира на това, като отделя още повече мазнини, които запушват порите. Продължителното излагане на слънце по-скоро се свързва с появата на слънчева алергия, а дори и рак.

 

Мит № 9: Равномерният тен – основен показател за здравата кожа

Загарът е защитна реакция на кожата, а равномерният и здравословен тен невинаги са показатели, че кожата не е увредена.

 

Мит № 10: Обтриването на лицето с лед е полезно

Обтриването с лед не е полезно за всички. Ниските температури могат да навредят на кожата: възможно е да нарушат притока на кръв, да предизвикат подуване, появата на видими кръвоносни съдове по кожата, да понижат нейната еластичност. Не бива да се злоупотребява с тази процедура. Нещо повече, съществуват много козметични средства за кожата на лицето, ползата от които е значително по-голяма, отколкото от леда.

 

Мит № 11: Ако често подстригвате косата си, тя ще стане по-гъста

Косата расте с еднаква скорост, около 1 см месечно, независимо от това дали я подстригвате, или не.

 

Мит № 12: Лакът вреди на ноктите – не им позволява да дишат

Ноктите са съставени от мъртви клетки. Ако повърхността на нокът можеше да диша, лакът не би се задържал върху нея, заради повишената влажност. За ноктите не е необходим кислород, подхранването им става чрез капилярите в зоната под кутикулите.

 

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Валентин Вълчев, дерматолог, МЦ „FiHealth”

ул. „Проф. Александър Фол“ 2, 1700 Студентски комплекс, София