Щом вече сте заболи нос в статията под това заглавие, най-вероятно искате да забременеете, при това не просто в необозримото бъдеще, а съвсем скоро. Преди обаче да се посветите на приятната част от правенето на бебета, добре е да хвърлите едно око на нашите съвети, с чиято помощ не просто ще успеете бързо и лесно да заченете, а ще направите най-доброто за вашето и това на бъдещото ви бебе здраве.

ТРИ МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА

Изберете си дата

Ако до момента сте използвали противозачатъчни таблетки, преустановете употребата им и до избрания момент се доверете на механични контрацептивни средства (кондом, диафрагма). Някои жени започват да овулират веднага след спирането на оралните контрацептиви, но при повечето възстановяването на хормоналното равновесие отнема няколко месеца.

Прегледи

Тъй като тази „игра" винаги се играе от двама, добре е на съответните медицински прегледи и изследвания да се подложите както вие, така и партньорът ви. Запазете си ден и час за консултация с вашия личен лекар, с когото споделете плановете си, както и желанието да си направите пълни изследвания.

  • Разкажете подробно за предишните си опити да заченете, ако сте правили такива, както и за евентуалните успешни и неуспешни бременности. Не пропускайте да споделите за всички възможни гинекологични или здравословни проблеми, които имате както вие, така и партньорът ви, без да забравяте и фамилната обремененост.
  • Вашият лекар трябва да провери картона ви за извършените до момента имунизации и да обърне внимание върху прекараните от вас в миналото заразни болести. Ако не сте боледували от варицела или рубеола или пък нямате информация за това, добре е да си направите тест за антитела. Това специално изследване (т. нар. TORCH комплекс) установява наличие в кръвта ви на антитела както към рубеола и варицела, така и към токсоплазмоза, херпес, цитомегаловирус и хламидии. Резултатите трябва да се интерпретират от вашия лекар - положителният показва имунитет към тези инфекции и можете спокойно да планирате бременност. При установена липса на антитела обаче е препоръчително да се подложите на ваксинация.
  • Добре е и двамата с партньора ви да си направите общ клиничен анализ на кръвта и урината с цел уточняване на общото ви здравословно състояние.
  • Задължителен за вас е прегледът при гинеколог, който трябва да включва и ехографско изследване, цитонамазка и микробиологично изследване на влагалищен секрет за елиминиране на всякакви патологични изменения или остри възпалителни процеси, които биха могли да попречат на зачеването или нормалното износване на бременността.
  • Важно е и определянето на кръвната група и резус фактора на кандидат-родителите, така че това отново е изследване, което трябва да направите и двамата с бъдещия татко. Ако вашият резус фактор се окаже отрицателен, ще се наложи допълнително изследване за антитела към резус-фактора по време на бременността (дори ако при партньора ви също е отрицателен). В зависимост от резултатите, вашият гинеколог ще ви обясни дали и какво трябва да предприемете оттук нататък. И в двата случая имате „зелена светлина" за зачеване.

При жените с тежки хронични състояния като диабет, болести на щитовидната жлеза, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, епилепсия и др. е особено важно бременността да е планирана и предварително обсъдена с лекуващия лекар!

Посетете вашия зъболекар

Колкото и да не ви се вярва, заболяванията на венците имат пряко отношение към спонтанните аборти в началото на бременността, така че прегледайте състоянието на зъбите и венците си, за да имате време за лечение при евентуално наличие на проблеми.

Защитете организма си

Експерти препоръчват бъдещата бременна да изключи от менюто си суровата риба, както и рибите с повишено съдържание на живак (риба тон, акула, риба-меч). Избягвайте още месото и рибата без добра топлинна обработка; храните, в съдържанието на които са включени сурови яйца; непастьоризираните меки сирена и мляко.

Не работете с бои, пестициди, разтворители и други потенциално опасни токсични вещества.

Изхвърлете слиповете на партньора си и заредете чекмеджето му с боксерки. Доказано е, че мъжете, които предпочитат този тип бельо, поддържат по-ниска скротална температура, а оттам - и по-благоприятна за сперматозоидите среда.

ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ ТОВА

Здравословно хранене

Започнете да приемате ежедневно и в изобилие пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Ограничете до минимум нездравословните храни. Консултирайте се с вашия лекар относно някаква витаминна добавка, с която да подсилите организма си за трудните времена, които му предстоят. Сега е времето да започнете и приема на фолиева киселина, която предпазва бъдещия плод от дефекти в развитието. Добре е кандидат-таткото също да приема добавка с фолиева киселина, цинк и витамин С - вещества, които са от съществено значение за производството и качеството на спермата.  

Тегло

Ако тежите повечко килограми от оптималните за вашия ръст, опитайте да отслабнете, като ограничите дневния си прием на калории до около 1800 и в същото време засилите двигателния режим. Имайте предвид, че бъдещите майки, които започват бременността с наднормено тегло, имат много повече здравословни проблеми, отколкото останалите. Тук включваме както високо кръвно налягане, гестационен диабет, така и раждане на едри бебета (с тегло над 4000 г) и всички усложнения, които могат да произтекат от това. Разбира се, прекалено ниското телесно тегло също не е препоръчително, когато става въпрос за забременяване. Жените с твърде нисък индекс на телесната маса страдат по-често от анемия, проблеми със забременяването и доизносването на бременността до термин, като нерядко раждат бебета с прекалено ниско тегло и проблеми със следродовата адаптация.

ЕДИН МЕСЕЦ ПРЕДИ ТОВА

Изпушете последната цигара

Ако до този момент не сте отказали цигарите, сега вече трябва да го направите. Това в значителна степен ще увеличи шансовете ви да заченете, износите и родите здраво бебе. Освен че влияе директно върху способността на жената да зачене, тютюнопушенето увеличава и риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на бебе с поднормено тегло. Доказано е, че децата на майките пушачки са изложени на много повече рискове, в това число и синдром на внезапната детска смърт, отколкото тези на непушачките. Ако не пушите, но любител на цигарите е партньорът ви, поговорете с него сериозно относно вредата от навика му както за самия него, така и за вас и нероденото ви дете.

Не прекалявайте с алкохола

До момента нито един специалист или медицинско изследване не са успели да докажат колко точно е безвредната доза алкохол за една бъдеща майка, така че е прието от момента, в който започнете да правите опити за зачеване, да преустановите приема на алкохол. Майките, които пият алкохол по време на бременността, излагат децата си на сериозен риск - както от органни увреждания по време на вътреуотробното развитие, така и от последващи здравословни проблеми. При мъжете употребата на алкохол пък влияе директно върху намаляване на броя на активните и качествени сперматозоиди.

Кафе - може, но умерено

За разлика от алкохола, където най-добре е да не пиете изобщо, не е необходимо да се отказвате напълно от любимото си сутрешно кафе. Добре е да имате обаче предвид, че прекаляването с количеството кофеин (повече от 300 мг или около три чаши кафе дневно) нерядко води до усложнения по време на бременността, преждевременно раждане и раждането на дете с поднормено тегло.

Автор: Весела Захариева
Консултант: д-р Сема Фаикова-Колева, акушер-гинеколог, АГ Шейново