„Кръстихме го..."

С акта на кръщаването ние официално посрещаме новороденото в нашия свят. Според справка на Главна дирекция "ГРАО", най-предпочитаните мъжки имена през 2008-ма  остават Георги, Александър, Мартин, Иван. Сред момиченцата най-разпространените тази година са Виктория, Мария и Александра. Какво да кажем обаче за сънародниците ни, решили да кръстят рожбата си... Ърнестина? През последната година на бял свят са проплакали Шефка, Канарче, Дойка, Тарзан, Зоро, Ланселот, Страхота, Захарин, Букет, няколко Елвиса, Мадона. Запомнчщите се звучни женски имена Гъца, Цона и Вуна вече не са на почит, но за сметка на това през миналата 2007-ма са се родили четири, да! Четири деца с името Туба. Световната икономическа криза вероятно ще насърчи родителите в тяхната изобретателност с компромисните имена тип „и на баба, и на дядо" - Крисмислава, Хранимира, Носимира... А когато никое от семейните лобита няма достатъчна „квота" и не може да наделее, на бял свят проплакват деца с имената Цвети-Лена, Методи-Томи, Запрян-Божидар...

 „Едно на нула за наш'те"

И така, актуалната справка на ГРАО разкрива, че влечението на българските родители към странни имена не отслабва! Как да забравиш неповторимите Пътка или Куйо? Звукоподражателните асоциации тук са неизбежни като лошото време през януари. Но какво искат да кажат авторите на имената Аерозола, Алжирка, Аномалия, Бесепина, Петилетка, Братовчед, Венец, Ваксина, Вентилатор, Вата, Вена, Връбчо, Вулю, Въйко, Гердан,  Диван,  Детелюб,  Матка, Смехотерапия и Метакса...

Имената са ключ към ценностите на едно общество. Ранната демокрация и сериалопоклонничеството предизвика бум на Касандри, Изаури и Мичове. Още по-рано беше дори  по-интересно. Историята помни не един Сталин или Илич. В златната колекция „тъмночервени" имена са Всенапред, Владилен - кръстоска между Владимир и Ленин, и Вилор - Владимир Илич Ленин Октомврийска революция.

ТОП 10

Много усилия се изискват, за да затриеш самочувствието на отрочето си още от люлката. Само жестокост не стига - трябва и да си убийствено изобретателен.

Едни от най-красноречивите примери за кръщелническия произвол при мъжките имена: АГАТОПОД, АЕРОЗОЛ, БАШИБОЗУК, ВАГИНЯН, ВЕНТИЛАТОР, ДЕРДИДАС, ДЖИНТОНИК, ДРУГОБЛИЗЕЦ, ЗВЕЗДОЛЕТ, ПЕТИКОНГРЕС.

...И при женските: БАЛЕТКА, БУКЕТКА, ВАКСИНА, ГЪРБИЦА, ДЕФЛОРИНА, ДЪРВОЛЕТА, КАБРИОЛЕТА, КАСИЕРКА, ПЕДОФИЛИЯ, ЧЕРНОБИЛКА.

...И така до 1990 година, когато с промени в Закона за имената е забранено кръщаването по начин, водещ до негативни и обидни асоциации.

Познай името си

В древността името се смятало за важна съставна част от човека. Смисъла на името отнасяли към човешката същност. Вярвали, че името управлява съдбата на човека. Изглежда към възгласа "Познай себе си" следва да добавим: "Познай своето име".

Много народни имена са свързани със старинни поверия и обичаи. Голямата детска смъртност в миналото и вярата в магическата сила на словото са породили така наречените защитни имена. Когато на някои съпрузи първите деца умирали малки, те давали на новата си рожба такова име, което да я опази от ранна смърт. Най-разпространените защитни имена са образувани от глаголен корен със значение "стоя", "трая": Стойко, Стоян, Станка, Станчо, Трайко, Траяна. Друга група защитни имена означават здрав, траен и неособено ценен предмет: Камен, Кремена, Желязко. В някои имена се крие старинно заклинание срещу зла съдба: Гърдьо, Гарчо, Черньо, Сиво, Продан, Люцкан, Купен. Към средствата за борба с детската смъртност спада и широко практикуваната допреди две-три поколения символична жертва. Ако на родителите се роди слабо, хилаво дете, за което се боели дали ще остане живо, подхвърлят го рано сутрин на улицата или край кладенеца и гледат от затулено място кой ще мине пръв да го намери. Който го найде или обрете, той става кръстник на детето и му дава било своето име, било Найде, Найда, Обретен, Обретко, Обрейка.

Живот и здраве: Дабижа, Даби, Бижо, Живко, Здравка
Род и семейство: Брайко, Родьо, Лозан, Заварин, Везенко
Успех в живота: Първан, Видьо, Вельо, Сретен
Сила и храброст: Бойко, Воин, Груди, Силян, Страхил, Храбро
Телесна хубост: Хубен, Лепо, Гизда, Косена, Младен, Румен
Качества на характера: Веселин, Ради, Добри, Искрен, Милка
Цветя: Ружа, Божур, Иглика, Абленка, Невен, Перуникаю
Билки и треви: Билка, Биляна, Девесил, Детелин, Имела
Дървета и плодове: Вишна, Череша, Малинка, Калина, Явор
Птици: Гълъб, Сокол, Пауница, Славей
Небесни светила: Деница, Зорница, Звезда, Звезделин
Ценни и приятни неща: Златко, Златка, Сребрин, Свилен, Росен, Роса, Капка

Нашият апел

Ако се опитаме да установим морално-психическото състояние на пострадалите от кичозни модерни или чудати архаични имена (или още по-лошо - подлютена кайма от двете), ще видим как на практика името може да осакати човека. То може да промени живота. Ужасната арогантност, характерна за класическия подрастващ (и не само за него), подлага психиката на децата със странни имена на небивали изпитания. За съжаление, това е „история с продължение" и в по-късна, зряла възраст.

Стига колебания и житейски главоблъсканици, стига кръщелнически произвол! Не наказвайте децата си - покажете им, че ги обичате! Дайте им имена, с които да се гордеят. Не превръщайте наследника си в обект на жестоки подигравки! Спестете униженията на вашия малчуган - животът и без това ни ги поднася в преголеми порции. Подходящо избраното име е извор на сили и успех. Чрез даването на име за детето се призовава благодат, предрича се човешкия му АЗ.

Как изборът на име може да повлияе на бъдещото развитие на едно дете?

Според психолозите има два варианта - единият е детето да се потисне от подигравките на връстниците си и да се превърне в обект на агресията им. Това води до ниско самочувствие, неувереност и нерешителност по-късно. „Децата нямат формирана толерантност към различното, те сочат с пръст, подиграват се", казва психологът Димитър Цветков. А това, че не името прави човека, а човекът - името, не носи голямо утешение. Хората са склонни да преценяват другия на базата на първо впечатление, а имената са част от него. Другият вариант е човек да обърне в плюс тази уникалност на името си. Но това може да му услужи, само ако се отдаде на политика или шоубизнес.

Още през 1954 г. проучване в Ню Джърси, обхващащо 1682 деца, показва, че тези с необичайни лични имена е по-вероятно да имат емоционални смущения в сравнение с децата с по-обикновени имена.

 

Автор: Надя Йончева