ЗАЛЕПЕНИ ЗА БУКВИТЕ - Кенгуру

Всеки си мечтае да се роди знаещ. Ама толкова знаещ, че да не му се налага да учи. Това желание, сигурна съм, не идва от мързела, а от скучния начин на учене, прилаган години наред. В нашето детство, в миналия век, най-атрактивният начин за запомняне на буквички беше панорамната книжка. Сега е модерно да се нарича 3D. Всеки съвременен родител, за щастие, знае, че не е нужно детето му да стои изгърбено над учебниците с часове, за да се научи да чете и смята. Днес е нормално хлапетата да играят и изобщо да не усещат как им се наливат знания директно в главата. Как ли?... Чрез игра! Едно такова занимание е разбъркването и подреждането на магнитчета по хладилника (може и по пералнята и печката, и съдомиялната).

ЕДНА РАЗРЕШЕНА БЕЛЯ

Детският свят е изпълнен със забрани. За хлапето е тъжно да не може да рисува по стените, да си направи басейн в чекмеджето с чорапи или да се люлее на пердето. То не осъзнава как играта може да доведе до разруха. За него това са невинни забавления. Тук на сцената излиза една беля, която е позволена - украсяването на хладилника с магнити (вместо с фулмастери например). От една страна детето, има пълната свобода да твори върху огромно за него бяло пространство, от друга - под формата на игра ще научи буквите и цифрите. За целта са ви необходими два комплекта магнитчета - с азбуката и с числата. Препоръчваме ви в началото да оставите детето да реди, разбърква и играе с картинките без ваша намеса за няколко дни или седмици. Когато усетите, че то се е наситило на хаотичното местене на магнитите, можете да се намесите. Разкажете му какво представляват буквите и цифрите. Подредете ги заедно. След това дори докато се занимавате с домакинска работа, подтиквайте детето да показва букви, да ги подрежда, да вади от колонката буквата, която сте поискали от него, и т.н. Този етап от играта е подходящ за деца от 3 до 5 години, когато хлапето опознава ученето.

ЕДНА БУКВА - ЦЯЛА НОВА ДУМА

Когато възрастта позволява, можете да започнете по-сложните игри. Идва ред на съставянето на срички, образуването на прости думи от три до шест букви. Предложете на хлапето да бъде магьосник - като смени една буква, се променя цялата дума. Например СОК - ТОК, ВАР - ЗАР, ЧАР - НАР, ЛУК - ЛАК, ТУК - ТИК, ГОРА - ГАРА, КЪРПА - ДЪРПА.

ОТЗАД НАПРЕД

За децата е супер забавление да обръщат думите и така да получават нови. Например СОК - КОС, ЗАР - РАЗ, СОЛ - ЛОС, ВОЛ - ЛОВ. Тази игра развива наблюдателността и логическото мислене. Оставяйте детето само да измисля подобни комбинации.

ИЗБЯГАЛАТА БУКВА

Какво става, когато някоя буква „хване пътя". Помолете детето да подреди магнитите в дума. След това го накарайте да махне една буквичка и... хоп - нова думичка! Например - ПРОЗА - РОЗА, БРАК - РАК, ВИМЕ - ИМЕ, РОБА - РОБ, ГАРАЖ - ГАРА, СБОР - БОР. Педагозите съветват да играете често с магнитите, защото те развиват речта на детето. Когато детето тръгне на училище, можете да „пишете" цели изречения и да смятате задачите за домашното върху хладилника.

Защо магнитите са по-забавни от тетрадката и молива?

  • Ако мъникът сгреши, няма нужда да трие - просто разменя буквите и готово.

  • „Писането" е лесно и забавно.

  • Буквите върху магнитите са големи, цветни и в повечето случаи с картинки около тях.

  • Нестандартният начин на учене събужда любовта към четенето.

  • Магнитите развиват логическото мислене като реденето на пъзели.

Автор: Десислава Христозова