Забавни игри с отражението - Кенгуру

Той ги дарява с незабравими впечатления, омагьосва ги, събужда любопитството им.

Способността на огледалата да отразяват външния свят отдавна се счита за вълшебна. А децата искрено се възхищават на това удивително свойство. Огледалата могат да се използват в увлекателни игри и да поднесат много изненади. Подобни занимания развиват творческото мислене и въображението, любознателността на детето.

Ето и няколко примера:

Огледалце, огледалце, я кажи...

Кой си ти?

„Замръзнете" пред огледалото и направо върху повърхността му дорисувайте с цветни маркери различни детайли: смешен перчем, огромни уши, лунички или мустаци, клоунска шапка и т.н. А може да превърнете отраженията си в симпатични животински муцунки.

Криви огледала

Предложете на детето да се огледа в блестящата повърхност на двете страни на супена лъжица - вдлъбнатата и изпъкналата. Тези два типа изкривени огледала дават различни изображения - уголемено, издължено или даже обърнато с главата надолу. Обяснете, че изпъкналите огледала се използват в автомобилите за обратно виждане. Вдлъбнатите са удобни за бръснене или гримиране, има ги в лампите, прожекторите.

Прави като мен

Тази игра може да се превърне в отлична гимнастика, тъй като тренира координацията на движенията. Застанете един срещу друг. Единият прави движения, показва различни емоции, а вторият повтаря, като се старае да копира колкото се може по-точно. След това сменете ролите си. С помощта на подходяща музика ускорявайте или забавяйте ритъма на движенията. Може да играете и навън.

Да "поговорим"

Учете мъника да използва невербалните средства за общуване - мимиката и жестовете. Упражненията и етюдите, изпълнявани пред огледалото, ще обогатят емоционалната сфера на детето, ще направят движенията му пластични и грациозни.

Нека детето да покаже с жестове:

  • галя коте;
  • нося тежка чанта;
  • слушам пеенето на птичките;
  • замръзнах от студения вятър;
  • рисувам, плувам, строя кула;
  • прелиствам книжка;
  • изморих се и ми се доспа.

Тренираме емоциите

Помолете мъника да се намръщи като есенно небе, да се зарадва като воин след победа, да се усмихне като хитра лисица, да се разсърди, да се разстрои, все едно са му взели сладоледа, да се изплаши като зайче, видяло вълк.

Направи си сам огледалце

Заедно може да си направите огледалце. Ще са ви необходими капак от кутия за обувки, лепило, дребни украшения (мидички, мъниста, разни джунджурийки), малко огледалце, флумастри. Залепете огледалцето от вътрешната страна на капака. След това се заемете с рамката - залепете украшенията около огледалцето. Довършете декора с флумастрите.

В царството на сенките

Децата много се забавляват като следят сенките, техните движения и опитват да им избягат. Обяснете им кога се появява сянката и защо се движи. А след това започнете игрите:

Очертаваме сянката

Пригответе си настолна лампа, картон или просто бели листа, скоч, флумастри. Закрепете хартията за стената, като покриете с нея площ с височината на детето и ширина - около 2 метра. Дръпнете пердетата, за да стане тъмно в стаята. Запалете лампата и я насочете към хартията на стената. Помолете детето да застане на пътя на светлината, като заеме необичайна поза. Бързо очертайте сянката с флумастера. Може да очертаете няколко сенки, а пространството вътре да запълните с различни рисунки.

Да си направим портрет

Сложете детето да седне между лампата и стената така, че сянката му да се вижда ясно. Очертайте профила му. Ако изрежете рисунката и я залепите върху лист с друг цвят, ще се получи отличен портрет.

Летете, гълъбчета!

Поставете лампата на височината на ръцете на детето. Покажете му, че ако сложи ръчички по определен начин, може да изобрази птичка или някое зверче. Трябва само да размърда пръстчета и сянката „оживява". Ако държи ръчичките по-близо до лампата, сянката ще е по-голяма, ако ги приближи към "екрана" - става по-малка.

Битка на сенките

Тази игра е подходяща за игра при разходка навън в слънчев ден. Излезте на открита площадка и се опитвайте по ред да стъпите върху сянката на противника. Опитвайте се да скриете сянката си в сенките на другите участници. Когато играта свърши, накарайте сенките си да се прегърнат и да се "сдобрят"!

Слънчев часовник

Именно лятото е времето да си направите точен слънчев часовник. Ще ви трябват пръчка с дължина 10-15 см, картонен кръг с диаметър около 20 см, молив, часовник. Намерете добре осветено от слънцето място. В центъра на кръга направете дупка и промушете в нея пръчката. След това я забийте в земята на 1/3. В 12 на обяд отбележете с молива падащата от пръчката сянка и напишете часа. На всеки час отбелязвайте как се е преместила сянката на пръчката, като не забравяте да поставяте съответстващия час. Това развлечение е повод да обясните на мъника, че слънчевият часовник работи, защото положението на сянката се променя в зависимост от движението на слънцето по небето. 

Весели контури

На пръв поглед може да ни се стори, че игрите с контури са много прости, но всъщност те са изключително полезни. Те развиват у децата концентрацията и зрителното внимание и памет, зрително-пространствената ориентация, въображението, логическата и зрително- моторната координация (съвместната работа на пръстите на ръцете и движенията на очите).

Преди всичко обяснете какво е контур - линията, ограничаваща краищата на предмета. Дайте на детето различни картинки и му покажете как с пръст да показва контурите на нарисуваните предмети. След това съвместно очертайте контурите на един голям и един малък предмет. Следва очертаване на контурите на детските ръчички, на ръцете на мама и на татко и т.н. Забавленията продължават!

Автор: Биляна Цветкова