Вродена катаракта - Кенгуру

Катарактата представлява потъмняване на очната леща, вследствие на което в очите попадат малко количество светлинни лъчи и виждането е неясно и размито. Обикновено свързваме това заболяване със „симптомите" на възрастта, а по отношение на пердето при децата много често родителите изобщо не разбират, че детето не вижда с едното око, защото то се справя съвсем добре. Затова профилактичните прегледи още през първата годинка са изключително важни за навременното отстраняване на проблема.

Какво представлява катарактата?

Катарактата е заболяване, познато на човечеството още от най-древни времена. „Кръстници" са му древните елини, които са го нарекли „катаракта", което в превод означава „водопад".  Наименованието идва от усещането, което е следствие от потъмняването на очната леща, като че сякаш виждаш през водопад.

Тъй като заболяването е „дългосрочно", зрението се влошава постепенно, а в ранния  му стадий е абсолютно безсимптомно. При децата с вродена катаракта проблемът много често не се установява даже до седем-осем годишна възраст, до когато детето изобщо може да не сподели, че не вижда. Единствено специалист-офталмолог би могъл да постави диагнозата с помощта на съвременната апаратура.

Катарактата при децата може да е вродена или да е предизвикана от инфекция по време на бременността (от токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес). При децата и подрастващите може да се появява и като симптом на заболяване, което засяга усвояването от тялото на карбохидрати, аминокиселини и калций.

Симптоми

Тъй като катарактите представляват затъмнени полета в лещата, които в начален етап не засягат зрението, те минават безсимптомно. Когато тези части станат по-големи, настъпват промени в зрението, които се изразяват в следното:

  • замъглено и замазано виждане;
  • двойно виждане ( диплопия );
  • цветовете се виждат затъмнени;
  • повишена чувствителност към ярка светлина.

Предпазване

В голямата си част от случаите катарактата не може да се предотврати. Единствено що се отнася до катарактата, предизвикана от инфекция по време на бременност, е възможно. Бременните жени трябва да полагат особени грижи за здравето си по време на бременността, а онези, които имат намерение да забременеят, трябва да се консултират със своя личен лекар за необходимостта от имунизация срещу рубеола.

Лечение

Катарактата, която е свързана с възрастта, при нелечение може да доведе до слепота, но важното е, че състоянието е обратимо - след операция. Всъщност това заболяване е от онези, които друго лечение освен оперативното нямат. По отношение на едностранната вродена катаракта, специалистите препоръчват да се оперира най-късно до първата година след раждането на детето, защото след това резултатите не са добри. Всяко забавяне или изчакване детето да порасне, довежда неминуемо до „мързеливо око". Причината за това е, че има пречка за нормалното зрение, окото не функционира с пълния си капацитет и клетките в ретината не достигат до пълното си развитие, казват специалистите.  Съвременната техника вече е на такова ниво, че операция може да се проведе, независимо от възрастта, под обща упойка.

Хирургичната намеса се състои в замяна на очната леща с изкуствена такава. По данни на Световната здравна организация  съвременната оперативна технология (чрез ултразвук) позволява да се придобие 100-процентно зрение. Операцията се провежда бързо и безболезнено, в амбулаторна обстановка и най-важното - зрението се възвръща напълно, като носенето на корекционни очила се налага рядко. 

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: Д-р Попниколова - Офталмолог