Много родители са убедени, че когато са строги и сериозни, детето ще ги слуша и уважава. Не е точно така. С малко хумор и повече освободеност и усмивки можете да постигнете чудеса. Ето 9 трика как да се възползвате от чувството за хумор при възпитаването на децата.

1. Смейте се на себе си. Когато се смеете над собствените си грешки, детето ще ви чувства по-близки, няма да сте онзи полубог, който винаги е прав, знае всичко и въобще е перфектен. В очите на мъника ще придобиете „по-човешки" облик.

2. Правете всичко наопаки. Опитвайте (но само понякога) да се държите напълно различно от обичайното. Хлапето си е хвърлило ученическата чанта в средата на коридора. Вместо да му се скарате, надайте радостен вик и съобщете с усмивка колко сте доволни от новото и интересно препятствие в къщата. Така със сигурност ще привлечете вниманието му, а после вече със спокоен тон кажете да си прибере чантата.

3. Гледайте света с очите на дете. Хлапетата нямат ясна представа за границите, които времето налага. Затова трябва да им се зададе време, за което да си изчистят стаята например. Това е така, защото, докато почистват, те се заиграват неусетно с играчките, които всъщност трябва да прибират. Вземете пример от тях: подредете чекмеджето на бюрото си - но не за да е по-чисто, а за да преоткриете нещата в него. Виждате флумастер не на място, нарисувайте нещо с него...

4. Смейте се на образа си в огледалото. Точно когато въобще не ви е до смях, е добре да се ухилите. Свекърва ви току-що ви е скъсала нервите с неуместен коментар? Идете пред огледалото и повдигнете с пръсти ъгълчетата на устните си, докато се оформи широка усмивка. Струва ви се излишно? Може и да изглежда така, но резултатите ще са налице. Ще видите как изведнъж ще се разсмеете без причина.

5. Преувеличавайте. Това е много подходящ начин да разсмеете детето и все пак да го научите на нещо. Например, ако искате да убедите хлапето, че е много важно да си мие зъбите редовно, можете да му направите малка сценка. Разкажете как джудженца, въоръжени с тесли, скачат върху зъбките му, когато е забравило да ги измие. Заедно с децата измислете и други сюжети - идеята е мъниците да не се плашат, т.е. да съзнават, че това е невъзможно да се случи, но да разбират поуката.  

6. Играйте си. Гледайте от децата си и влезете в ролята на герои. Превърнете закуската в среща около масата на тайни агенти. Или пък изненадайте вашите мъници, като започнете без задръжки да говорите и правите смешки.

7. Молба с усмивка. От изражението на лицето ви, когато молите децата за нещо, зависи дали начинанието ви ще се увенчае с успех. Опитайте - помолете хлапетата да сложат масата един път с усмивка и следващия път - със сериозно изражение. Ще се убедите, че масата ще е готова много по-бързо в първия случай.

8. Прегърнете необичайното. Хуморът възниква, когато изведнъж променим нещо обичайно и до болка познато. Защо да не сервирате вечерята под формата на пикник на пода в хола? Или пък да отпразнувате една Коледа в повече - в разгара на лятото. Защо пък да не спите на балкона или терасата, когато навън не се диша от жега?!?

9. Възползвайте се от ефекта на изненадата. Хванете детето на тясно и го гъделичкайте, докато започне да „моли за милост". Това действа най-добре, когато детето очаква напомняния и уговорки. Бъдете изобретателни и помислете какво би учудило детето най-много в такава ситуация.  И после направете това, за което сте се сетили, с усмивка.

 

Автор: Мила Попова