Училищна треска - Кенгуру

То ще е първокласник. Тръгването на училище е изключително вълнуващо събитие както за децата, така и за родителите. Но то е и силно стресиращо. За родителите треската започва още през пролетта с избора на най-доброто училище с най-добрата учителка и продължава през лятото с пазаруването на всичко необходимо за бъдещия ученик. За малкия първокласник безгрижието свършва на 15 септември и започват първите сериозни задължения, отговорности и изпитания. Той попада в изключително нова и непозната обстановка, с един куп правила, които трябва да спазва и които все още не познава. А трябва и да учи. Докато се адаптират към училищния живот децата са подложени на силен стрес.

Стресиращи фактори

Съучениците. Детето отива в нов колектив, без да познава никого /или почти никого/. То трябва да намери своето място, да се сработи с другите деца, да се бори и утвърждава в конкурентна среда.

Нов режим. Децата, ходили на градина или на предучилищна в училище, са свикнали с ранното събуждане и спазването на режим. Но след лятната ваканция ставането сутрин обикновено се оказва проблем. Ако хлапето не си ляга навреме вечер, на другия ден то ще е недоспало и вяло. А време за почивка в неговото натоварено ежедневие няма. Въпреки че много от 6-7-годишните не спят следобед, все пак достатъчно им е след учебните занимания да бъдат оставени за малко на спокойствие, без непрекъснато да се шуми около тях и някой да ги закача. Такава почивка обаче могат да си позволят децата, които на обяд се прибират вкъщи. За тези, които остават на занималня, това си е лукс. Да не говорим, че много деца ходят допълнително след занималня на някакъв спорт, курсове по чужд език, рисуване... В края на деня малкият ученик е капнал от умора.

Правила и отговорности.  Първокласникът трябва да седи тихо и кротко 35 минути, да внимава и слуша в час. Това си е голямо изпитание за него. Не може да се разхожда, когато му писне да седи, не може да се занимава с друго, когато му е скучно и безинтересно, да яде, да говори в час. Винаги трябва да е навреме сутрин, когато свърши междучасието, да прекъсне веднага играта и да влезе в час, да си е написал домашното, да си е научил уроците и какво ли още не. Трябва да запомни толкова много неща и толкова много нови изисквания. Многото задължения, умората, стресът се оказват тежко бреме за малкия първокласник и той започва да се чувства загубен и объркан в този нов свят.

Как да помогнете?

  • Обяснете на детето какво го очаква. Кое е позволено и кое не. Кое е забавно и кое изисква повече търпение. Разказвайте му забавни ученически истории от времето, когато вие сте били ученик.
  • Обсъдете с него всички нови правила и задължения, с които се сблъсква в училище. Обяснете му защо те са необходими и каква е ползата от тях.
  • Проявявайте интерес към това, което му се случва в училище.
  • Грижете се малкият първокласник да се храни здравословно. Учението е сложен и отговорен труд. Мозъкът използва 20% от енергията на тялото. За да  функционира добре, той се нуждае от ежедневен прием на ненаситени мастни киселини омега-3, като най-важната от тях е DHA (докозахексаенова киселина). Благодарение на нея се подобрява концентрацията, паметта, и мозъчната дейност, ускорява се и подобрява процесът на учене. Потвърдена е връзката между нивото на докозахексаеновата киселина в кръвта и резултатите от тестове по слушане и разбиране.
  • Създайте навици за учене или установете рутина
  •  Винаги намирайте нещо, за което да го похвалите. Поощренията и емоционалната подкрепа се отразяват благотворно върху интелектуалните постижения.
  • Започнете деня с усмивка. Не се карайте рано сутрин на вашето съкровище и без това му предстои труден ден. Вечер е добре да си ляга рано, за да се събуди отпочинало и свежо.
  • Не претоварвайте детето си. Осигурете му достатъчно време за почивка и игри.

Автор: Татяна Вълчанова