Цветни стъкълца - Кенгуру

Знаете ли, че 40 минути на ярко слънце без очила се равняват на 2 часа седене пред телевизора или компютъра, а правилно подбраните очила улавят около 97,8% от ултравиолетовите лъчи? Вредните лъчи са опасни не само на слънце, но и на сянка, дори когато детето ви си играе във водата.

Някои родители смятат, че слънчевите очила са необходими само на възрастните. Но офталмолозите са категорични, че са нужни и на децата още от 3-4- годишна възраст. Именно в този период мъникът започва да опознава активно света и очите му са подложени на силно въздействие от слънчевите лъчи. Родителите на светлооките дечица трябва да бъдат изключително предпазливи, защото те много често са по-чувствителни към ярката слънчева светлина от тъмнооките, което далеч не означава, че само за светлите очи трябва да се вземат предпазни мерки, а на останалите са спестени подобни проблеми. Ако докато сте изложени на слънце, малчуганът започне да вижда по-зле, изведнъж проявява желание да се скрие на тъмно или си търка очите, промийте ги с чиста вода и го оставете известно време на сянка. За децата очилата са спасение. А да ги убедите да ги носят е лесно - на тази възраст те често подражават на възрастните. „Ако мама носи очила и аз ще нося"!

На какво да обърнете внимание, когато купувате очила?

Първо, купувайте очила само от специализирани магазини.

Второ, обърнете внимание на материала, от който са направени лещите.

Стъкло или пластмаса?

По принцип стъклото не пречупва и не изкривява изображението. Но стъклените очила не са подходящи за деца, защото могат да се счупят и да ги наранят. Затова специалистите не препоръчват купуването на такъв вид очила за деца до 10-12-годишна възраст.

Съвсем друго нещо е поликарбонатната пластмаса. Тя е достатъчно здрава, почти не се огъва и не изкривява. Тези очила са най-подходящи за деца. Изключително леки и трудно чупливи, не изопачават образа поради съвременните технологии, навлезли в производството. Недостатък е по-лесното им издраскване, което ако е много изразено, налага смяната на очилата поради нарушаване на зрителния комфорт и УВ филтъра.

Акриловата пластмаса е най-евтиният вариант. Очила от този материал не трябва да се купуват на деца. Дори и да не се чупят лесно, почти винаги дават изкривяване, което е много вредно за зрението. На масовите пазари продават точно такива очила.

Днес може да откриете и очила с поляризирани лещи. Такива лещи имат по-специфични физични свойства, променят начина на разпространение на светлината,намаляват отблясъците, напр. от водна повърхност или мокър асфалт. С тях може да се вижда и какво става под водата, ако стоим на брега на басейн или езеро при риболов.

Ако детето ви има рефракционна аномалия и носи по прицип очила с диоптер, подходящи са очилата - фотосоларни-променящи цвета си в зависимост от UV интензитета. Точно по това можем да се уверим, че дори и при липса на ярко слънчево греене, той може да е доста висок.

Хубавата рамка

Ако детето ви страда от алергия, не забравяйте да обърнете по-специално внимание на материала, от който е направена рамката. Пластмасата трябва да е качествена и достатъчно гъвкава, за да могат дръжките лесно да бъдат коригирани според формата на главата. Най-добре е, когато вътре в пластмасовата рамка има още една - метална.

Важно е тя не само да е красива, а и удобна на детето, да не му се смъква, да не стиска, да приляга добре на главата. И разбира се- актуална, за да се носи с удоволствие

Гаранция за качество

Очилата трябва да имат етикет, където е написано името на фирмата-производител, материалът , от който са направени лещите. В някои случаи за детските очила се описва и материала, от който е направена рамката. Не е задължително хубавите очила да са непремнно скъпи, достатъчно е да покриват международно приетите стандарти за фото протекция. Тя се дели на 4 категории, които подробно са описани на етикета и съответната е отбелязана от вътрешната страна на рамката и стикер върху плаката.

Всички цветове

Очилата с цветни стъкла изглеждат много привлекателно, но дали са безопасни?

Естествената слънчева светлина е нехомогенна. С помощта на призма се разлага на спектралните си компоненти - прости цветове, което се наблюдава например при образуване на дъга след дъжд - червен, оранжев, жълт, зелен, син, виолетов. Всеки един от тях има различна дължина на вълната и се пречупва в различна степен при преминаване през оптичните среди на окото. Поради това, гледането през цветни плаки, може да доведе до зрителен дискомфорт заради подчертаване на налични рефракционни аномалии или провокирането на такива. Има патентовани, постигнати след множество тестове и проучвания оцветявания, които не повлияват възприемането на заобикалящата среда.

  • Сиви или зелени - максимално предпазват естествения цвят и не вредят на зрението. Такива лещи успокояват и намаляват напрежението в очните мускули.
  • Черни и кафяви - най-разпространеният вариант. Те улавят много добре слънчевите лъчи и не вредят на очите, но много голямото затъмняване е подходящо само при излагане на изключително високи нива на яркост - например при отражение от снежна покривка или пясъци.
  • Червени, оранжеви,розови или сини - променят възприятията и заобикаляща среда, не са подходящи за продължително носене, а само за парти и повишаване настроението. Не са най-удачният избор за деца

Съмнявате се, че вашето дете има нужда от слънчеви очила?

Вижте от какви болести могат да предпазят мъника:

  • Провокиране на алергични реакции
  • Зрителен дискомфорт
  • Изгаряне на външните очни тъкани - изключителна рядокост при интезивно UV лъчение, например при каране на ски
  • Изгаряне на ретината - при директно по-продължително гледане на слънцето без съответната по-специализирана защита, например при наблюдение на слънчево затъмнение  

А в по-далечен план:

  • дегенерация на ретината и ранна катаракта (помътняване лещата на окото) при наличие на определена фамилно предразположение.

Децата знаят какво е акуално и модерно. Носенето на слънчеви очила, когато е под контрол и с мярка, освен че има положителен ефект върху зрителните функции, повишава самочувствието и настроението - както на детето, така и на околните.

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: д-р Славена Стойкова - офталмолог,
УБ „Лозенец" и МЦ „Свети Пантелеймон"