Като в истинска приказка малките пчелички крият хиляди загадки по пътя към производството на един от най-ценните продукти, произвеждани в природата - меда. А как при наличието на толкова голямо количество захар в него(основен компонент на меда) пчелният кошер е абсолютно стерилен? Разковничето се крие в магическата дума ПРОПОЛИС - вещество, обработено от пчелите, като по време на този процес се обогатява на ензими, инхибини и восъци.

ПРОПОЛИСЪТ

ИЗПОЛЗВАН ОТ ЧОВЕКА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ВЕКОВЕ

Ацтеките, римляните и гърците са използвали прополиса за лечение на различни заболявания. В страните от Далечния изток това живително, подобно на кехлибар, вещество е спомагало за лечението на гнойни процеси и продължителна кашлица. Централна и Източна Европа, където традиционно се използва прополис, представляват световен център за изследване на това невероятно природно вещество.

Научните изследвания потвърждават, че прополисът:

- притежава антибактериални свойства

- има антисептичен и противовъзпалителен ефект

- има отличен възстановителен ефект върху тъканите

- облекчава раздразненията

- увеличава метаболизма на клетките и стимулира вътреклетъчния синтез на нуклеиновите киселини, както и синтеза на протеини, като в резултат на това ускорява регенеративните процеси в тъканите.

Името „прополис" идва от гръцки език и буквално означава „пред града". Най-вероятно произхожда от „килим", направен от пчели, точно пред входа на кошера, чиято роля е да дезинфекцира всяка пчела работник, която се връща в кошера.

ПО СТЪПКИТЕ НА ПЕРФЕКЦИОНИЗМА

СТЪПКА № 1 - избор на сертифицирани доставчици

Прополисът от тополи, използван в производството на прополис STAMFI® , е получен само от сертифицирани източници.

СТЪПКА № 2 - биохимична стандартизация

Проверява се съотношението между флавоноиди и феноли - т. нар. флавоноид-фенолен индекс.

СТЪПКА № 3 - микробиологична стандартизация

На този етап всяка партида прополис се тества за биологична активност срещу определени бактериални и микотични патогени.

СТЪПКА № 4 - извличане

Суровият прополис се превръща в течност, екстрахиран с разтворител - 70% алкохол. Процесът на правилно извличане се състои от два етапа: премахване на всички восъци от прополиса, което води до повишаване съотношението активност/грам вещество в сравнение с обикновения прополис, и премахване на неприятния вкус и мирис; отстраняване на протеини, при който процес рисковете от алергии намаляват значително в сравнение с обикновения прополис.

СТЪПКА № 5 - контролиран производствен процес

ПРОПОЛИС STAMFI

Той е единственият, предлаган на пазара, стандартизиран екстракт от прополис с възможност за проследяване на произхода и оптимално съдържание на най-важните вещества, и същевременно с гарантирана и постоянна биологична активност.

ПРОПОЛКИ са особено препоръчителни за:

- Облекчаване възпаленията на устната кухина и гърлото
- Слаба имунна защита на организма
- Времето на периодите на повишен риск от простудни заболявания.

Богатият избор предлага варианти: без съдържание на захар, с витамин С, с шипка и малинов сок, с алое, джинджифил и масло от лимонена трева.