Някои обичат спорта и ритат топка. Други предпочитат да си хапват и също налитат на топката - поръсена обилно с гъст шоколад и кокос. Съвсем естествено скоро стомасите на тези любители на сферичните лакомства се издуват, замязвайки на топка. В такива случаи старите българи възкликвали: „Е, как не му се пръсва ме'от, бре!".

За да избегнете този сърцераздирателен момент, отделете малко време за игрите с топки  - и се присъединете към милионите, които предпочитат да поизпотят „ме'от" си.

Топката е безподобен предмет. На света сигурно няма друг, използван в толкова много игри. Ако играта беше царство, топката със сигурност щеше да е Нейно Величество. Единствената кралица, която може да бъде хвърляна, удряна и... ритана.

Няма спор - днес най-известната игра с топка е футболът. Ако се има предвид, че в древните Китай, Елада и Рим са се играли подобни игри, този спорт  датира от хиляди години. За официална родина на футбола обаче се приема Англия. Тук са измислени първите правила, а за негова рождена дата се приема 1863 г.

Футболна топка стигна до далечна Аляска, ставайки първата идентифицирана отломка от унищожителното японско цунами на 11 март 2011 г., върната обратно на собственика й.

Баскетболът е измислен малко след футбола (1891 г.) от учител по физкултура в Масачузетс. Той решил, че американският футбол е прекалено груб, и поставил по един кош на две срещуположни стени в гимнастическия салон.

Най-аристократичната игра с топка обаче остава голфът. Случаен удар е в основата на легендата за възникването му. Хрониките сочат, че св. Андрей пасял стадото си на шотландската поляна, където и днес се намира най-голямото игрище за голф - Old Course. Един ден той се заиграл и запратил с гегата си камък в най-близката къртича дупка.

През 1754 г. в Сейнт Ендрюс е основан първият голф клуб. Правилата на голфа, които са с 600-годишна история, се запазват почти непроменени до днес.

Една от най-старите игри с топка е боулингът. Освен от екранното семейство Флинстоун той е тачен извънредно много и от древните египтяни. В западния свят обаче играта се прочува едва през XIX век. Топката, позната днес, е разработена през 1914 г. от компанията „Бранзуик".

„Най-народната" игра в зрелия соц пък беше т.нар. народна топка. Играчите се разделяха на два отбора и целта беше да се уцели някой нещастник от противниковия лагер - досущ като през Студената война.

Тенис, водна топка, хандбал - никоя от тези спортни игри не е табу за нежния пол. Наскоро обаче „Дойче веле" попита:  Грехопадение ли е жената да рита топка?". Имаха предвид, разбира се, стихията, наречена „женски футбол".  „Тежък грях е жени да ритат топка по терена, поклащайки гърди" - казвали преди 50 години за германките, осмелили се да излязат на игрището. Но футболистките не „клекват" пред мъжете и днес може да се каже, че направо им свиха топката! 

Ако играеш с топка, ще имаш добри приятели и успех в работата си.  Ако улавяш топка, ще се влюбиш.  Ако купуваш или държиш топка, щастието, късметът и съдбата ти са в твои ръце - реди съновникът.

Ние пък ви съветваме: снабдете дечурлигата си с най-различни по калибър, цвят и вид топки. Парадоксално, в  най-технологичния век от историята на човечеството все още няма по-привлекателна играчка за децата от топката. Да не забравяме и възхитителната реплика на топката - балона. С него играта с топка е на забавен каданс - а магията е пълна!

 

Автор: Надя Йончева