Трудно е с едно-две изречения да обобщиш коя е Светла Иванова и с какво е най-позната на българската публика. Логично е да започнем с това, че е певица, защото именно изявявайки се на това поприще, тя стана познато лице (и глас). После обаче изчезна за кратко от сцената и общественото внимание, за да се отдаде възможно най-пълноценно на майчинството. Днес, няколко години и три книги по-късно, тя е и един от най-нашумелите съвременни български автори със стрякащо откровено и дори скандално перо. И едва предъвкали новата представа за нея, тя отново успя да ни изненада - издаде на дискове личните си йога програми за добра форма и възстановяване за настоящи и бъдещи майки. Междувременно обаче се сдоби и с второ дете, продължава да пише, да записва музика и... да практикува йога. А съвсем отскоро (от следващия брой на сп. „Кенгуру") ще води и собствена рубрика при нас, в която заедно с някой неин гост - известно за българската общественост лице, ще отговаря на въпроси, зададени от вас - читателите на списание „Кенгуру", по всякакви теми, които ви вълнуват. Преди това обаче нека оставим самата нея да се представи, за да организира малко хаоса, който вече е внесла в главите ни. 

Пеене, писане на книги, отглеждане на две деца, а сега и инструктор по йога. Всестранно развита личност ли си, или просто трудно задържаш вниманието си върху едно нещо?

Наистина имам интерес към много неща и за моя радост успях да превърна част от тях в своя професия. Говоря за любовта си към музиката и книгите. Що се отнася до йога - това е моята алтернатива на спорта.  Благодарение на над 20-годишната ми практика и опит успях да изготвя  поредица с моите лични програми за добра форма по време на бременност и след това, за да съм полезна и на други бъдещи и настоящи майки. Истински щастлива съм обаче, когато попитат сина ми Виктор какво работя и той отговаря: „Майка".

Разкажи малко повече за заниманията си с йога и двата диска с програми - за бременни и възстановяване след раждане.

Йога се описва като начин на живот, но аз избрах от нея само това, което ми помага да живея добре по своя си начин. Занимавам се само с ха-та йога, която е част от раджа-йога. В основата й са асаните (йогийските пози) и пранаяма (упражнения за дишането). Те  ме привикнаха към постоянство, търпение, гъвкавост на тялото и ума, по-здравословен начин на живот и по-позитивно мислене. Дисковете „Йога за бъдещи майки" и „Йога за възстановяване след раждане" са личните ми програми за добра форма по време на бременност и след раждане и включват поредица от последователно подредени упражнения,  равни на еднократно посещение на урок по йога, дишане и релаксация. Програмата за майки може да се изпълнява и от жени, които не са родили, но искат да поддържат добра форма с йога. Упражненията не са трудни, но са по-интензивни и наблягат на проблемните зони - ханш, бедра и корем. Програмите са консултирани с нужните специалисти и йога инструктори.

Дъщеря ти Стела няма още годинка, а ти вече си в отлична форма, само на йогата ли се дължи това?

Не е някакво геройство. Повечето жени успяват да си възстановят теглото дори само покрай грижите около бебето. Аз започнах да се занимавам по-активно с йога след третия месец, защото бях родила със секцио, но разликата между това да отслабнеш, без да искаш, и да го направиш с йога не е само в по-бързото премахване на излишните килограми, а в това, че се стягат коремните, тазовите мускули и т.нар. тазово дъно,  подобрява се гъвкавостта на гръбнака, а и на цялото тяло. Чувстваш се отпочинала, свежа и заредена с енергия.

Писането е нещо, което хората обикновено свързват със самотата, уединението, пълното спокойствие и дори тоталното „скриване" от света. Ти пишеш с две малки деца, пълзящи и викащи покрай теб. Как успяваш да се съсредоточиш?

Когато съм с децата, действително не успявам да пиша, но за да не забравя някоя идея, често използвам  телефона си, за да я запиша с глас. Времето, в което се съсредоточавам, е рано сутрин или късно вечер, ако не съм много изморена, но се старая да отделям поне час на ден. Писането е като всяка друга работа. Трябва да се върши, за да върви напред. Когато приключвах третата си книга „Вихра и водка", ставах всяка сутрин в 5, за да знам, че ще имам два часа тишина, в които да си събера мислите.

Освен да пишеш намираш ли време и да четеш? Коя книга стои на нощното ти шкафче в момента?

В дните, когато съм по-изморена, предпочитам да чета. Правя го и по време на път. На нощното ми шкафче винаги стоят няколко книги, които сменям, след като прочета. В момента са разказите на Джефри Арчър, Боян Биолчев, Димитър Шумналиев и Сам Шепърд, както и романи на Вирджиния Улф, Пърл Бък и новият на Калин Терзийски - „Войник". И поезия не липсва... Снощи се зачетох в „Сто сонети за любовта" на Пабло Неруда. Отварям онази книга, която ми се чете в момента. Освен приказки и стихотворения понякога, когато темата и стилът на автора са подходящи, чета на глас и на децата, макар че Стела е още бебе.

Как са нещата на музикалния фронт, работиш ли в момента върху конкретен проект?

Скоро заснех видеоклип към баладата „Знаеш ли..." от предстоящия ми албум.  Този месец ще репетирам веднъж седмично с авторите на песните, с които смятам да го представя. Чакам текста на последната песен от него, която ще бъде в дует. Често пея на децата с микрофон, за да поддържам гласа си, както и да разучавам нови песни преди запис. Виктор обича да припява с мен, а Стела да ни слуша.

Обикновено с второто дете жената открива много свои грешки, които е допуснала при отглеждането на първото. Промениха ли се твоите родителски възгледи и методи след раждането на Стела?

Децата ми са много различни, което изисква и подходът към тях да е индивидуален. Не се сещам за грешки, които преди съм допускала. Но може би след втората бременност съм по-спокойна и търпелива за някои неща.

Кое те кара да се усмихваш?

Най-вече това, че имам прекрасно семейство. С мъжа ми имаме невероятно чувство за хумор, което се предава на цялото семейство дори в трудни моменти.

Кое те натъжава?

Човешкото нещастие, разочарованието, болката. Не си позволявам да изглеждам тъжна обаче. Обикновено използвам емоциите си като заряд за писане.

Според източната философия, на която вероятно си привърженик и ти, всеки човек идва на тази земя с мисия. Разбра ли вече каква е твоята?

Въпреки че се занимавам с йога, която е част от системата на източните религии, не ги изповядвам. Православна християнка съм и смисълът на моя живот откривам в това да бъда грижовна съпруга и майка и да се усъвършенствам във всичко, което правя.

Разкажи повече за рубриката, която започваш да водиш от следващия брой на сп. „Кенгуру". С какво смяташ, че ще бъде полезна и интересна за нашите читатели?

Всяка жена обича да споделя с приятелки. Това ще е една рубрика, в която ще се обсъждат най-важните и интересни неща, свързани с бременността, раждането, отглеждането на децата и всичко, което те кара да се обадиш на приятел за съвет. Това се надявам да направим заедно: една приятелска страница в позитивно настроено списание.

Самата тема ще се определя от читателски въпроси, затова искам да се обърна към тях. Скъпи читатели и най-вече читателки, питайте ме всичко, което бихте попитали свой добър приятел. Мога да ви обещая, че ще ви отговарям искрено, ще се съветвам с нужните специалисти и ще давам думата и на някои известни родители. Така ще имате поне три гледни точки по темата, която ви вълнува. Въпреки че всяка майка знае интуитивно кое е най-доброто за нейното дете, мисля, че още няколко мнения не са излишни. Ще се старая да включвам по-често и известни татковци в отговорите. Така че, мили дами, очаквам вашите въпроси.

 

Интервюто взе Весела Захариева