Един от най-гадните (извинете за думата, но най-точно изразява детските ми чувства) спомени от миналото е сутрешното събуждане от родителите ми. Те са много мили хора, които се стараеха да го направят по най-подходящия начин, но все пак трудно можеш да подлъжеш едно хлапе да подаде топлите си боси крачета от юргана, за да ги „обрули" студеният въздух, и да очакваш от него да се усмихва от факта, че ще излезе в тъмната и неприветлива утрин, за да отиде на детска градина или още по-неприятно - училище. Сега аз съм родител и се чудя ли чудя как да направя сутрешното събуждане на децата ми по-малко гадно, защото тази процедура не може да бъде приятна. Никога!

ЗАЩО МУ Е ТОЛКОВА ТРУДНО

Когато детето започне да посещава детска градина, режимът му се променя коренно, а всяка новост или нарушение в ритъма оказват влияние върху емоционалното състояние на хлапето. Във възрастта между 2 и 7 години дневният сън е също толкова важен, колкото нощният. Затова, ако по някаква причина първият е пропуснат, сложете детето в леглото по-рано вечерта, за да навакса през нощта. Привикването към новия режим трябва да става постепенно и ако е необходимо, родителите да проявят гъвкавост. Например ранното ставане и обедният сън да се практикуват и през почивните дни, за да не се разстройва малкият организъм.

КАК ДА ГО СЪБУДИТЕ, БЕЗ ДА ИМА ДРАМА

Събуждането трябва да бъде спокойно, без прибързано напрежение, резки движения около детето или говорене на висок глас. В случая на помощ идват любимите песни на малкия човек. Пускайте ги тихичко, по-скоро като фон. Не палете всички лампи в стаята изведнъж, защото никой не обича светлината да прорязва очите му рано сутрин, особено ако навън е все още тъмно. Включете нощна лампичка или осветлението в коридора. Някои семейства си устройват ритуали на събуждане, благодарение на които детето си изработва неосъзнат рефлекс за приятно събуждане - мама или тати влиза в стаята, пуска детски песнички, леко увеличава светлината, гали мъника по челото и започва да му шепне мили думички. В нежната атака могат да се включат упражнения, които хлапето да прави в леглото - да се протяга, да вдишва и издишва дълбоко, да се свива на кълбо и изпъва назад, а родителите могат да му направят лек масаж.

Сутрешното събуждане, особено когато родителите бързат, често създава напрегната обстановка, а понякога прераства в скандал. Трябва да знаете, че окончателното отваряне на очичките, в което жизнените функции се настройват от нощен към дневен режим, отнема около 15 минути.

 Ако се чудите защо детето ви не може да „отлепи" клепачи сутрин, преразгледайте целия му режим - дали не ляга твърде късно, успява ли да се наспи, дали не е претоварено всекидневието му.

10 ПЪТИ НЕ

Няма „по-кисело" хлапе от недоспалото и стреснато дете от сутринта. Ако искате вашият мъник да е усмихнат и спокоен през деня:

1 Не го будете много бързо. Отделете си специално време за тази процедура.

2 Не му крещете като в казарма.

3 Не разчитайте на будилник в близост до леглото на детето.

4 Не е желателно да включвате телевизор или радио с висок звук.

5 Не го изнасяйте на ръце от леглото, докато все още спи.

6 Не бутайте и не дърпайте мъничето.

7 Не му взимайте одеялото и възглавницата.

8 Не прилагайте други груби методи като пръскане с вода, отваряне на прозореца посред зима и т.н.

9 Не плашете детето, че ще го оставите само вкъщи.

10 Не лягайте при него, защото можете да заспите заедно.

 

Автор: Десислава Христозова