Имате или ще имате дете? Искате то да стане човек? Е, ще ви се наложи да се постараете. Отглеждането на хлапето включва една важна подробност - възпитание. Подреждането на великолепна детска стая и осигуряването на най-БИО сред БИО-тата храни няма да ви помогнат да произведете характер първо качество. Най-вероятно ще си създадете сами система на възпитание след поредицата от неуспешни опити да излезете на глава с малкото „съкровище". Ще „крадете" оттук-оттам и постоянно ще наслагвате парчетата от сложния пъзел, рисуващ картината на превръщането на дяволчето в ангелче. През следващите няколко месеца ще ви предложим методи на възпитание от различни краища на света (понеже „българският" всички го владеем) и от различни исторически епохи.

Английското възпитание е създавано във времена на империи, върху които никога слънцето не изгрява. Англичанинът е бил длъжен да управлява половината свят и с гордост да носи прозвището „бледолик човек". За него най-важните качества са волско търпение, камилска поносимост и котешко чувство за лично достойнство. И това се предава от поколение на поколение, та чак до днес.

КЛАСИЧЕСКИЯТ МЕТОД

За французите английското възпитание се е доближавало много до това на спартанците заради строгостта им в отношенията с децата. Вярно е, че изливането на емоции не е за островния народ. Освен сдържаността, на която са учели англичаните децата си, важно качество е била и всеядността - все пак обикалянето по всевъзможни колонии не е трябвало да създава спънки. Все пак се открива една основна разлика: докато спартанците са изисквали сила и жестокост, за да възпитат истински войн, англичаните възпитавали в дисциплина и образованост - за един перфектен администратор.

За децата на висшето общество е имало няколко основни правила:

* обучение в пансион, където вътрешният ред е бил по-строг и от този на затвор;

* израстване, далеч от дома - това учи на самостоятелност повече от всичко друго;

* отношение като към възрастен - всичко детско се „убива" в зародиш.

ОСЪВРЕМЕНЕН ПОГЛЕД

Ако искате да възпитате истински джентълмени и грациозни дами, това е вашата статия. Наблегнете на въздържанието. Не показвайте емоциите си пред децата, не им крещете, не им забранявайте нищо, не ги поощрявайте за каквито и да било игри и бурни взаимоотношения с връстници. Речта ви трябва изцяло да се промени. В речника ви трябва постоянно да присъстват изрази като „вземи се в ръце и не позволявай да се разплачеш", „вече си голям господин/госпожица и не можеш да допуснеш подобно държание", „предлагам ти да уважиш масата за вечеря, тъй като ястията са сервирани" и „радвам се да те видя, дъще/сине". Истинските почитатели на английското възпитание могат дори да говорят с децата си на „вие".

ПЛЮСОВЕ

* Английските последователи са сдържани и самостоятелни - две много важни качества във всички бизнес отношения.

* Дисциплинираният човек има много по-голям шанс да успее в живота, отколкото безпорядъчният.

* Добродетелната дама е силно предпочитана за партия в някои прослойки на съвременното ни общество.

МИНУСИ

* Тук няма опасност да „изтребите" челядта си, докато откриете истинския спартанец, но съществува реална опасност да изгубите естествения порив на децата си.

* Нали не искате да отглеждате старец вкъщи? Детето си е дете и бързото му превръщане във възрастен само „краде" от най-прекрасните години от живота. А какви спомени остава?

* Джентълмените са си самодостатъчни и очакват това и от вас - нали няма да ги потърсите за помощ или просто за топла семейна вечеря?

Автор: Десислава Христозова