Може много да се радвате, че вашето дете ще се качи на борда на самолет за първи път през живота си, но вероятността на слизане всички останали пътници искрено да ви ненавиждат е голяма. Ето няколко съвета как да удържите хлапето си кротко по време на полета.

1. Подберете вечерен полет - така детето ще е уморено и има по-голям шанс да заспи. Видите ли, че още на летището малчуганът се прозява, качете се на борда веднага след като обявят настаняването. Така хлапето вече ще е заспало, когато се качват другите пътници, и няма да се разсъни, докато оглежда хората. Ако пък мъникът е превъзбуден от предстоящото пътуване, се качете в последния момент - иначе докато чака всички пътници да се настанят по местата си малкият ще се изнерви, а от това нищо хубаво няма да произтече.

2. Имате ли възможност да стигнете от точка А до точка Б без прекачване, заложете на директния полет. Така ще спестите на детето, на себе си и на всички около вас излишен стрес и умора. В случай че ще пътувате често, въведете плавно детето в света на полетите, като в началото избирате такива на къси разстояния.

3. Преди полета седнете и обяснете на детето си какво точно ви предстои. Как първо ще трябва да оставите куфарите на една лента, после на специално място ще почакате самолета, преди да се качите и да заемете местата си. Подгответе го за това колко време трае полетът, има ли хапване и пийване на борда, какви са емоциите при кацане и излитане. Най-добре, ден-два преди приключението да заведете хлапето до летището и да му покажете как излитат самолетите, нека чуе шума, види хората и т. н. Така няма да се страхува от това, което му предстои, а ще е по-скоро любопитно.

4. Разяснете на малчугана какви са правилата на поведение по време на полет. Например, че може да стане само за да отиде до тоалетната, а не да тича из салона. Обяснете му и най-простите термини, които ще чуе от стюардесите (например какво означава предпазен колан).

5. Колкото и да обяснявате, излитането и кацането ще изненадат мъника поне малко. За да не се уплаши, прегърнете го, доколкото коланите позволяват, дръжте го за ръката, дайте му любимата играчка (много е важно да не я забравите). За всеки случай пъхнете в ръчния багаж и две-три чисто нови играчки, които хлапето още не е виждало. Давайте му по една от тях във всеки миг, когато то започне да се отегчава, да нервничи или капризничи.

6. Няма проблем да се качите в самолета с бебе над 3-месечна възраст. Шумът от двигателите най-вероятно ще приспи детето. По време на излитането и приземяването е добре детето да бъде кърмено или да е с биберон, това ще смекчи неприятното чувство от смяната на налягането. Вземете със себе си пеленаче само в краен случай. На борда е забранено качването на новородени бебета, които нямат навършена една седмица. Организмът им е твърде слаб и податлив на външни влияния.

7. Докато сте на летището, намерете мястото, откъдето можете да наблюдавате приземяващите се и излитащите самолети - така детето ще се занимава. Ако това не помогне, на ред идва четенето на занимателни книжки или игри, които не изискват особени аксесоари. При по-големи хлапета решавате проблема със скуката с електронна игра или МР3 плеър.

 8. Когато всички са на борда, огледайте се добре за друг пътник с дете и помолете човека до него да си смените местата. Повярвайте, той с радост ще заеме вашето, а хората с деца, до които ще седите, ще се отнесат с по-голямо разбиране и към своите, и към вашите малчугани.

9. Ако наследникът ви има чувствителен стомах, нищо чудно да започне да му се гади по време на полета. Затова, преди да опаковате багажа, се консултирайте с детския лекар. Той ще ви посъветва какво да правите по време на полета, в случай че му прилошее. Може би най-важното - ако имате страх от летене, не го споделяйте с хлапето или пред него и се опитайте да не го показвате. Усети ли вашия уплах, ситуацията на борда на самолета  много ще се усложни.

 

Автор: Мила Попова