Странно е как родителството ни държи отговорни и милеещи не само за собствените ни деца. Списание "Кенгуру" стартира нова рубрика - формации, организирани от родители за родители и деца. Някои от тях помагат на деца в неравностойно положение, други се борят за социалното положение на всички нас, родителите, за да можем да отглеждаме децата си в по-добри условия. Трети искат въвеждане на добри практики в детското и майчино здравеопазване.

Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" (СНБМ) е гражданска организация, която обединява усилията на жени от цялата страна, борещи се за по-добри условия за отглеждане на децата си. Идеята за формиране на сдружението се заражда в интернет форума bg-mamma през 2006 г. За  по-малко от половин година майките успяват да установят близки контакти с депутати, кметове и общински служители, като поставят началото на нов тип сътрудничество между гражданите и институциите. Положителните промени в Кодекса за социално осигуряване например, приети през 2006 г., са следствие и на тяхната настойчивост. Те са ясно доказателство за това, че гражданско общество в България вече има и то може да участва във вземането на решения по обществено значими въпроси.

Цели на сдружението:

  • да подпомага реализирането на национална стратегия за преодоляване на демографската криза в България
  • да инициира обществени дебати, както и да е медиатор между гражданското общество и институциите по проблемите на бременността, раждането и отглеждането на деца в България;
  • да участва в законодателни инициативи и предложения за изменения в нормативните актове, свързани със социалната, здравната и образователната политика на държавата;
  • да предлага независима експертна оценка за състоянието на проблемите, свързани с бременността, раждането и отглеждането на деца в България.

 „Когато има желание и добра воля, всичко е възможно!", смятат от СНБМ.

Интервю със Саня Конакчиева, зам.-председател на УС на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки"

Интервюто взе Наталия Градинарова

Протестът на майките - глас в пустиня?!

Националният протест на хиляди майки, състоял се на 22 октомври, бе водеща тема в новинарските емисии дни наред, тъй като вълнува на практика много български семейства. Каква беше вашата роля в протеста и какво беше постигнато?

Тази година протестът не беше организиран от Сдружение „Настоящи и бъдещи майки", а бе иницииран от майките в интернет пространството . Техните искания съвпадаха с вижданията ни и затова ние подкрепихме протеста. Нашите общи искания са: втората година майчинство (обезщетението за гледане на дете до навършването на 2- годишна възраст) да бъде равно на минималната работна заплата, както беше до 2011 г. вкл. и никога досега не е било под прага й. Държа да отбележа, че става въпрос за работещи жени, това обезщетение не се получава от безработните. Считаме, че те имат право да отглеждат децата си достойно и през втората година. Майките постигнаха целта си на този протест, защото заеха активна позиция, обединиха се и излязоха в цялата страна. Проблемът беше ясно поставен пред обществото и институциите и за него започна да се говори.

Дадоха ли ви конкретни обещания и в какви срокове очаквате да бъдат изпълнени те?

На протеста видях само някакви лица през стъклото на Народното събрание, но никой не излезе да разговаря с нас. Ние сме адресирали до институциите официалните си искания (писмото е отворено за обществото и е публикувано на страницата на сдружението), но до този момент не сме получили отговор. Изпратихме го на 8 октомври, а на следващия ден получихме някакво странно писмо от Министерския съвет с цитирани разпоредби, в което ни информираха, че го препращат на Министерството на труда и социалната политика по компетентност, т. е. МС ни казва, че той не е органът, който е компетентен по отношение на Държавния бюджет. На 10 октомври обаче същият този орган разгледа ДБ, като съгласно Конституцията това е задължение на МС. Въпросът абсолютно се неглижира и това е скандално!

Кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват майките в момента? Как те могат да бъдат решени?

Липсата на места в детските градини поставя пред сериозно изпитание майките, които трябва да се върнат на работа, но не могат да си позволят детегледачка, нито частни градини.  Редно е държавата да вземе отношение по въпроса и да направи така, че всички деца да могат да посещават детска градина. Знаете ли какво е за едно дете да гледа през прозореца как другите дечица влизат в градината отсреща и си играят, а то не може, защото за него няма място... Не е редно това да се случва. Трябва да има място за всички. Въпросът с детските надбавки също е много сериозен. За да ги получава, брутният доход на член от семейството трябва да е 350 лв. Получава се едно много сериозно противопоставяне между различни групи родители.

С какви други наболели проблеми се занимава Сдружение „Настоящи и бъдещи майки"? Каква е вашата роля и функцията ви?

Ние работим на доброволни начала и повечето от нас са работещи майки. Малка част от нас реално имат проблемите, за чието разрешаване се борим, но ние сме хората, които отстояват правата на българските майки като цяло.

Наскоро например се появи идеята да връчим на управляващите по един памперс, за да изчислят каква трябва да е отпуснатата месечна сума, която да успее да покрие този консуматив и дали 240 лв. стигат...

Много важна е и организираната от СНБМ кампания „На училище без тежест" за намаляване тежестта на ученическите раници. Те често са непосилно тегло за крехките телца на дечицата, а това води до здравословни проблеми. Кампанията ни е подкрепена от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването, но до момента продължава да няма регламентирана норма за тежест, а това е основен проблем, за решаването на който категорично ще продължим да настояваме.

Кое е най-важното, което смятате, че трябва да се реализира през следващата година?
Това, което трябва да се случва не само през следващата година, а непрекъснато, е да се създават адекватни условия за отглеждане на децата - такива,  в които да бъдем стимулирани да раждаме и да живеем в България, а не там, където тези проблеми отдавна са решени.