За първа година на училище - този период е изпитание не само за хлапето, но и за родителите му. Сутрин всички тичат нагоре-надолу и си пречат взаимно. Пред банята очевидно трябва да се монтира светофар, няма време за правене на закуска, детето чак сега си приготвя чантата - хаосът е пълен. Тези проблеми могат да се решат с режим, който всички членове на семейството трябва да спазват.

Време за лягане

Преди всичко хлапето трябва да получава необходимата му доза сън. За да може да стане сутринта с лекота и да е концентрирано по време на учебните занятия, трябва да се е наспало добре през нощта. За целта е желателно първолакът да е в леглото в 20.00 ч. Никакво гледане на телевизия до късно. Ако до този момент не сте създали режим, направете го сега. Прочетете му приказка за лека нощ, поговорете си - това ще го успокои и то по-лесно ще заспи.

Рано сутринта

Не се поддавайте на молбата „само още пет минутки". Не позволявайте детето да се успива и после всичко да се случва на бързи обороти и много хаотично. Сутрешното бързане и произтичащите от него семейни караници могат да развалят целия ден на участниците в суматохата. Подгответе се от вечерта - ученическата чанта, дрехите, които детето ще носи на следващия ден (няма да сгрешите, ако приготвите и вашия тоалет). Гледайте за сутринта да си имате скрити резерви от време.

Хвалете, хвалете и пак хвалете

Тръгването на училище е голяма промяна за детето. Задължително му отделяйте време, за да ви покаже какво е научило и да си поговорите как е минал денят му. Похвалете го за успехите, колкото и да ви се струват незначителни, и изслушайте проблемите му (дори да ви изглеждат смешни). Хлапето трябва да живее с убеждението, че винаги може да се обърне към вас за съвет, помощ, подкрепа - това ще ви бъде от полза, когато влезе в трудните тийнейджърски години.

Домашните

Кога е най-добре да се правят? Зависи от индивидуалността на детето. Някои имат нужда първо малко да си починат след училище и чак тогава да подготвят домашната си работа. Други се стараят веднага след часовете да си подготвят домашните, за да имат после повече време. Преценете кой модел е най-подходящ за вашето хлапе и веднъж избран, го следвайте стриктно. Осигурете тишина и спокойствие, докато детето учи вкъщи. Включен телевизор или пусната музика няма да му помогнат да се съсредоточи. Осигурете на ученика самостоятелно бюро - масата в кухнята, където вие готвите, а той си е разхвърлял тетрадките, не е вариант.  Ако има по-малък брат или сестра, научете мъника, че докато се готви домашното, трябва да е тих и да не пречи на батко си/кака си. Не подценявайте подготовката на домашните задания. Много е важно какъв режим ще си изгради детето в първи клас - ако се научи на дисциплина, това ще му върши работа и в студентските години.

ПРИЧИНИ ЗА ЛОШИ РЕЗУЛТАТИ В УЧИЛИЩЕ

НЕЗРЕЛОСТ

Първокласникът продължава да иска само да си играе и не успявате да го накарате да учи? Може да става дума за незрелост. В този случай е добре да поговорите с учителите - да занижат малко изискванията към детето ви. Междувременно заведете хлапето на детски психолог, за да се разбере къде е проблемът.

НЕ МУ ВЪРВИ ОПРЕДЕЛЕН ПРЕДМЕТ

С математиката няма проблеми, обаче българският език е мъка? В някои случаи детето може да догони съучениците си, като полага повече усилия. Видите ли, че даден предмет просто не му се удава, помислете - по-добре хлапето ви да получава в бъдеще някоя и друга петица, отколкото да се невротизира и да не смее да отиде на училище, за да не го изпитат. Бъдете реалисти относно възможностите на отрочето си.

ДОМАШНАТА ПОДГОТОВКА

Ако занемарите заниманията на детето вкъщи, не се чудете, че резултатите му в училище няма да са блестящи. Не подценявайте подготовката у дома - това не означава да превърнете хлапето в затворник на книгите, а да го научите да разпределя времето си правилно и да го използва ефективно.

ВЪНШНО ВЛИЯНИЕ

Чести скандали между родителите, развод, появата на братче или сестриче - всичко това се отразява на психиката на детето и проблемите в училище не закъсняват. Не става дума само за учене, но и за дисциплина. Не подценявайте тези проблеми, поговорете с ученика, поддържайте контакт и с преподавателите му и ако се налага, потърсете помощта на детски психолог.

ДРУГИ ФАКТОРИ. Ако проблемите се задълбочат въпреки полаганите усилия и контрола от ваша страна, проверете при специалист дали детето няма някакъв проблем, свързан с особеност в развитието - например дислексия или синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.


Автор: Мила Попова