ЗАЩО СЕ РАЗВЕЖДАМЕ?

Всички ние постоянно се сблъскваме със сложни проблеми за решаване. Но може би един от най-трудните е да напуснеш съпруга си. Може ли това да стане без да боли?

Не вярвам. Дори отстрани ситуацията да изглежда спокойна, разводът се съпровожда с размяна на горчиви думи зад стените на жилището.

Защо хората се развеждат? Яростни скандали, груби реплики, липса на общи теми и интереси, твърде много телевизия и малко внимание към другия, неспособност за изслушване и разбиране, тежки вредни навици, сексуално отблъскване - така най-често мъжете и жените обясняват прекъсването на брака си.

Според психолозите и антрополозите съществуват някои общи причини, които карат хората по света да се разделят:

Прелюбодеянието. Установено е, че явната изневяра е най-често изтъкваната причина за разтрогване на брака.

Стерилността и безплодието са на второ място.

Жестокостта, особено от страна на съпруга, е на трето място сред причините за развод.

Личността и поведението на партньора - тук най-често се изтъкват лош характер, ревност, липса на уважение, мързел, сексуално пренебрегване, отсъствие от дома, занемаряване на задълженията и тежки битови затруднения.

Не е никак случайно, че прелюбодеянието и безплодието имат най-голямо значение. Още Дарвин теоретизира, че хората се женят главно за да се размножават. За учените няма съмнение: много хора се женят, за да придобият имотен съпруг или съпруга или да имат деца, които да ги гледат на старини. Романтиците може и да се разочароват, но изглежда Дарвин е бил прав: тъй като главните причини, изтъквани при развод, са тясно свързани със секса и възпроизводството, специалистите заключават: хората се женят главно за да се възпроизвеждат.

От това обаче следва, че повечето млади разведени би трябвало да се женят отново. И това наистина е така. Въпреки разбитите мечти, спомените за скандалите и осъзнаването на това, че и този брак може да се окаже дразнещ, скучен или болезнен, повечето от разведените се женят повторно! В европейските страни около 70 на сто от разведените жени и малко повече - 80 на сто, от разведените мъже се женят отново. Една от причините за това е, че въпреки отслабващата през последните години популярност, бракът все още придава тежест на индивида в обществото. Един шегобиец ми каза преди време, че повторният брак е победа на надеждата пред опита... Е, изглежда сме обречени да сме вечни оптимисти по отношение на следващата ни половинка!

КАК СЕ РАЗВЕЖДАТ ИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ

Техните разводи минават тихомълком. Повечето известни се страхуват от публичния интерес към провала на браковете им и предпочитат да държат години наред всички в пълно неведение.
Вече е факт развода на фолк певицата Деси Слава:. "Призванието ми е да пея, а не да съм съпруга".
След като получи развод с Хилда Казасян, актьорът Чочо Попйорданов каза "да"  на Йоана Буковска в планинското градче Рила на тайна церемония. Между тях обаче не потръгна и днес актрисата отново е сама - тя живее в малко апартаментче в столицата, но продължава да вярва в любовта.
Перфектен изглеждаше бракът на водещата Наталия Симеонова със собственика на Хърбър Айлънд Рекърдс Денис Ризов. Без много шум обаче те се разведоха. Наталия остана да живее в бившата семейна къща заедно с малката си дъщеричка Виктория.
По пътя на разрушените мечти е минала и певицата Ивана, която призна пред списание "Story", че разривът със съпруга й настъпил, защото не се допитала до него при избора на име за дъщеря им.

Мадам Искрено и лично Миглена Ангелова пък мина под венчилото за четвърти път. Тя сключи брак с шефа на асоциацията на охранителите Живко Чакракчиев.

Неотдавна бившата синя лидерка Надежда Михайлова се разведе със съпруга си Камен Михайлов. Много преди жълтите хроникьори да научат, "Развод ми дай" прозвуча в малкото градче Сливница.

Наскоро водещата Гала се раздели със съпруга си Косьо Будев, пак далеч от очите и ушите на светските репортери.

Щастливо разведена е и царицата на българската естрада Лили Иванова. Раздялата й с Янчо Таков е истинско бедствие. Син на голямото партийно величие Пеко Таков, Янчо води шест дела срещу Лили, за да й вземе апартамента на столичната ул. "Оборище", който тя строи със свои средства. Той обаче не успява да надхитри желязната Лили. Защитата на певицата пробива комунистическия съд и на седмото дело тя се развежда с Янчо по взаимно съгласие, като запазва жилището за себе си.

ДЕЦА И РАЗВОД

Никак не е лесно да си дете и свидетел на разправии у дома, да виждаш караниците на родителите си и въпросителните погледи на съседите.
Как се чувстват родителите и децата, след като разводът вече е факт?

ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА

Не е правилно родителите да страдат от чувство за вина пред децата си за своя провален брак - категорични са психолозите. За децата е по-опасен и неприятен живот в условията на всекидневни разправии, обиди и дори насилие, отколкото при разведени и разделени, но спокойни родители. Децата страдат в дом, в който непрекъснато се чуват обвинения и унизителни реплики. Свидетели на постоянни конфликти, те се чувстват изоставени и губят надежда за бъдещето. Изследванията сочат, че животът е по-добър за деца, които поддържат добри отношения с двама разведени родители, отколкото за децата в нещастно семейство.

КАПАНИТЕ
Дори цивилизованият развод крие своите капани за психиката.
През преходния период след развода децата, също както и родителите, са притеснени, объркани, сърдити и безнадеждни. Този период трябва да се изживее и постепенно всеки от засегнатите да се адаптира към новата ситуация и да намери душевно спокойствие. Естествено, в началото тъгата е най-силна. Тя е неизбежна, но отминава. В случай, че децата продължават да присъстват на разправии, периодът може да остави болезнен белег в съзнанието им за цял живот.

Много е важно родителите деликатно да информират децата си в процеса на развода какво се случва и предстои за семейството. Те трябва да насърчават детето да задава въпросите си - изразявайки по този начин своите скрити тревоги. Трябва да им се обясни, че настоящите проблеми ще се решат след развода и това ще е по-добре за всички.

За много родители най-голямото притеснение е с кого ще живеят децата след развода. Практиката обаче показва, че за тях е необходимо да имат спокойствие и сигурност при единия родител и редовен и близък контакт с другия. Опитът на много дьржави за преодоляване на проблемите на децата след развода сочи, че за тях най-доброто решение е да живеят постоянно при единия родител и редовно (всяка седмица или през седмица) през почивните дни да са при другия родител. Така се намалява негативния ефект от раздялата.

СЪЛЗИТЕ

Разводът предизвикава у някои хора депресия, като жените са по-склонни към нея. Мъжете пък по-често тьрсят спасение в алкохола. Независимо от последиците на развода, ако страданието е много тежко за единия или двамата, те трябва да тьрсят професионална помощ за решаване на проблемите си - заради доброто на децата си.

Колкото до сълзите... психолозите предупреждават, че за децата не са толкова страшни самите караници или плачът на единия от възрастните. По-ужасно е мълчанието. Родителите трябва да се опитват спокойно да обясняват случващото се с тях, като същевременно се опитват да не нарушават авторитета на другия родител пред детето си.
Можете да започнете например така: „Миличък, ти сигурно се питаш защо на мама й текат сълзи... Мама е плаче, защото й е мъчно. Нормално е човек да плаче, когато е тъжен. Ти знаеш, че мама и тате не се разбираха, докато бяха заедно и затова се разделиха. Но когато се разделяш с някой винаги е мъчно... Въпреки всичко, мама и тате винаги ще те обичат. Най-важното сега е да гледаме напред, защото там някъде ни чакат още много, много хубави дни и чудни радости, нали?" и т.н.

ХАЙДЕ ДА ПРЕГОВОРИМ!

1. Децата трябва да знаят, че може да контактуват с другия родител, когато поискат. Често това е бащата, тьй като децата обикновено остават при майките си. Присъствието на двамата у дома не е чак толкова важно, колкото това другият да присъства, когато детето иска.

2. Децата трябва да знаят кога отиват при другия родител и събитието по нищо да не напомня на „голямото преселение на народите". Децата не трябва да носят купища багаж, а само малка раница или торба с дрехите за събота и неделя. Те би трябвало да имат дрехи и при двамата родители и да знаят, че живеят постоянно при единия, а отиват при другия за известно време, за да са заедно.

3. Важното е децата по-бързо да видят, че животът продължава нормално въпреки развода.

4. Най-добре е двамата родители след развода да живеят близо един до друг. Иначе вземането и оставянето на децата се усложнява и не е възможно родителите да присъстват на важни за децата събития.

С разведени родители или не - най-важно за децата е да се чувстват о-би-ча-ни! Много от нас обаче бъркат обичта с прекаленото угаждане и разглезват децата си. Естествено следствие от това е т.нар. „семеен парников ефект". Отричан и хулен, колкото и да е парадоксално, разводът - цивилизованата раздяла - често е добра предпоставка децата да бъдат по-отговорни, да развият качества като сътрудничество, толерантност и търпимост. Това се случва при интелигентните разводи, когато двамата родители са достатъчно чувствителни към света на децата си, за да пренебрегнат личните си проблеми. Именно тези родители успяват да възпитат добри, благородни и чувствителни деца, въоръжени с добра воля при решаването на проблеми. А това не е никак зле за един, иначе така несъвършен, свят като нашия, нали?...

 

Автор: Надя Йончева