В психологията и психоанализата съществува цял раздел, който се занимава изключително с особеностите на кърмаческата възраст. Специалистите твърдят, че през първата година от живота на детето се залагат основите на неговия характер и оттам - съдбата му като възрастен. Да наблюдаваме и следим развитието на детето през този период се оказва по-важно, отколкото сме предполагали досега...

На кои моменти от развитието на детето ни трябва да обръщаме особено внимание?

ПЛАЧЪТ

Той е универсалният начин бебето да ни „съобщи" за своите нужди, чувства или просто да разтовари натрупаното напрежение и да прочисти дихателните си пътища. Плачът зависи от характера на детето, физическото и психическото му състояние.

Едно е сигурно: колкото по-голям е обемът на белите му дробове, толкова по-силен е плачът.

СЪНЯТ

„Децата растат, докато спят" - казваха бабите ни. И бяха абсолютно прави. По време на сън невроните на дълговременната памет фиксират всички дневни впечатления и преработват получената информация. Продължителността и характерът на бебешкия сън говорят за темперамента на детето. Обърнете внимание на това как заспива вашият мъник и как се държи при събуждането си:

- Сангвиниците, силните и уравновесени натури, спят по-малко, но дълбоко и относително спокойно

- Холериците, избухливите и неудържими натури, спят малко и лошо

- Флегматиците и по-мудните спят най-спокойно

- Меланхолиците, с по-нежен и слаб тип нервна система, са с по-тревожен сън, поради това че са изключително впечатлителни.

 Смята се, че темпераментът на човек е наследствен. Класическата психология определя четири основни вида темперамент:

 Cангвиник
Жизнелюбив, оптимист, концентриран. Прекрасно се разбира с връстниците си, бързо се адаптира към непознато място, с лекота усвоява нова информация. Обича подвижните игри, любознателен е. Бързо заспива и се събужда в добро настроение. Леко понася наказанията и бързо ги забравя. Речта му е експресивна и съпроводена от импулсивни жестове. Смята се, че това е най-удобният за възпитание темперамент.

Учете своя сангвиник на търпение и  упоритост, защото има опасност оптимизмът и жизнерадостта му да преминат в лекомислие или непостоянство.

Холерик
Неуморен и смел, той често се пали и влиза в конфликти, изпитва крайни чувства. Не понася физическите наказания. Предпочита шумните игри, постоянно иска зрители и развлечения. Бързо забравя новата информация. Говори високо и бързо, „сдъвква" думите. Лесно свиква с новата обстановка. Трудно заспива и се събужда в крайно различни настроения.
Опитайте се да укротите детето, като търпеливо и разумно го наставлявате и насочвате градивно енергията му. Занимавайте го със спокойни игри, учете го да бъде по-концентрирано и да обмисля решенията си.

Флегматик
Спокоен, бавен, предпазлив, той предпочита тихите игри и кротките занимания. Никога не държи да е лидер сред връстниците си. Информацията усвоява бавно, но качествено. Новостите приема „на нож", не обича промените. Заспива бързо, а сънят му е спокоен.

Постарайте се да развиете в детето любознателност и повече инициативност, да ускорите темповете му с всякакви игри за скорост и ловкост. Бъдете емоционални: активно се радвайте и огорчавайте, за да изразявате чувствата си, като по този начин развивате и детската емоционалност.

Меланхолик
Срамежлив, затворен и нерешителен, той се тревожи за всичко. Мнителен и стеснителен е. Трудно се концентрира и по-мъчно усвоява новата информация. Уморява се бързо. Неуверен е и говори тихо. Понякога реагира неадекватно. Заспива бързо, а сутрин се разсънва лесно. Много трудно свиква на ново място и затова не обича да сменя детската градина и класа.

Меланхоликът трябва да се учи на самостоятелност и решителност. Възпитавайте го деликатно, без да му заповядвате и да го обиждате, за да не го обезкуражите допълнително. Говорете често с детето, за да обсъждате проблемите, акцентирайте върху положителните страни.

ИГРАЧКИТЕ

Бебчето, което се привлича от играчките и е особено любопитно към всички предмети от обкръжаващата среда, обикновено мисли по-нестандартно от бебето, което не проявява особен интерес към тях и е по-малко склонно да ги изучава. При психологически изследвания по-активните бебета демонстрират по-висок коефициент на интелигентност от мудните и вяли бебоци.

ОБЩУВАНЕТО

Екстравертните, общителните или много емоционални деца предпочитат да наблюдават хора. От своя страна интровертите, затворените по природа деца, спират по-често погледа си върху предмети и природа.

Въз основа на четирите основни вида темперамент от класическата психология днес се идентифицират различни психологически типове сред децата.

ДЕТЕТО ЛИДЕР

То е кресливо, то настоява. Винаги се стреми към целта си: ако е гладно, не се залъгва с дрънкалка, ако иска да го носят, плаче, докато не го вдигнат от креватчето. „Укротява се" и заспива късно, спи дълбоко, но малко. То е перфектният дресьор: щом получи това, което иска, се превръща в сладко ангелче и вие сте готови на всичко за това мило бебешко личице. Бъдещият лидер отрано започва да се усмихва. Той се интересува  от всичко около него, но най-вече от хората, от чието отношение зависи благополучието му. Когато порасне, при добро и разумно възпитание, става целеустремен, решителен и активен.

Това дете изисква внимателно и строго отношение, но не бива да се пречупва индивидуалността му. Доброто поведение трябва да се поощрява с похвали и награди. Излишната строгост ще сломи силния му характер, а прекаленото обгрижване и угаждане ще формират домашен тиранин.

ВГЛЪБЕНОТО ДЕТЕ

Тихо и кротко, то плаче рядко, само когато има истинска физическа нужда - глад, жажда или някакви болки. То спи, а сънят му е спокоен. След събуждане лежи  мълчаливо в легълцето, като разглежда ръчичките си. Не изисква да сте непрекъснато около него. Още от раждането го привличат повече предметите, отколкото хората. То се усмихва на ярка играчка или цъфнало клонче. От външни хора не се бои, стои послушно в ръцете на всеки, който го вземе, но е равнодушно и почти вяло.

Не нахлувайте с бурни милувки, емоции и шумни игри в неговия вътрешен свят. Пазете спокойствието му, уважавайте и защитавайте своето самовглъбено дете. Давайте му възможност да общува с много и различни хора, за да не се затвори прекалено в себе си.

При подходящо възпитание вглъбените деца израстват оригинални и задълбочени мислители, те се реализират като инженери или математици, химици или програмисти. Вглъбеността им остава за цял живот - в случай на проблем, те винаги ще се затварят в себе си.

Прекалено закрилящата майка, която следи за всяка стъпка на детето, ще го превърне в още по-затворено. Пренебрегващата и равнодушна майка ще отгледа лениво и разпуснато дете или пък особняк. Егоист ще възпита прекалено строгата майка, прибягваща до физически наказания.

ЧУВСТВИТЕЛНОТО ДЕТЕ

То плаче често, успокоява се бавно, хълца, хленчи. Спи дълго, но лошо, буди се и иска да го носят и люлеят. Не иска да остане само и се радва, когато около него има хора. Успокоява го физическата близост. Ярката светлина и силните звуци го дразнят поради особено крехката нервна система. Някои хора отблъсква, други приема безрезервно.

Чувствителното дете изисква повече търпение от другите. Винаги се отзовавайте на плача му, без да се боите, че ще го разглезите. Колкото повече топлина получи от вас, толкова по-волево и сигурно ще стане в бъдеще. Момченцата ще са едновременно силни и нежни, а момиченцата - разбиращи, състрадателни, нежни и спокойни.

 Ако решите да го „отучвате" от рева и го оставяте дълго да плаче, ще отгледате нервен, вечно обиден човек. Караниците и наказанията само ще формират плаха и пасивна личност, неспособна да взема самостоятелни решения в живота.       

КРЕАТИВНОТО ДЕТЕ

То не обича да спи, защото сънят прекъсва творческото изучаване на света и вълнуващите му занимания. Като се събуди не плаче, а гука миличко. Щедро раздава усмивки, обича да разглежда и изследва обкръжаващата среда. Любимата му игра е да разглобява сложни предмети на съставните им части. Обожава да му разказвате, четете, да играете с него. Когато му говорите, се успокоява, смее се и размахва доволно ръчички. На годинка вече проявява присъщата си упоритост и държи на всяка цена да изпълнявате желанията му. Обяснявайте на детето всичко, без да ви спира възрастта му. Ще се учудите, колко много то разбира вашите думи. А когато порасне, ще стане даровит, жизнерадостен и емоционален човек.

 Ако ограничавате неговата любознателност и опитите му да изследва света около него, детето ще стане агресивно, а в училище ще бъде неуправляемо.

Изясняването на темперамента на детето ви ще позволи да общувате с него без конфликти и стрес.          

Днес се смята, че темпераментът е само предпоставка за това какъв ще е човек в живота. Родителското възпитание има силата да повлияние на интелекта и може да изглади крайностите, да тушира например разпиляната активност на холерика, да насърчи флегматика или да вдъхне увереност на стеснителния меланхолик. Многобройни изследвания доказват, че генетичните особености на темперамента се поддават на корекция, защото  човешката психика е пластична. Вродените психологически особености могат да бъдат изгладени. Най-лесно е това да се направи още в детството.

Автор: Надя Йончева