Началото на популярната вече кампания на радиопредаването „Тройка на разсъмване" бе поставено още през 2005 г. Първите няколко години усилията на екипа на радио „Витоша" бяха насочени предимно към младежите, които не искаха да остават в България. Впоследствие обаче фокусът се обърна към двойките с репродуктивни проблеми, които у нас са вече над 280 000 и инициативите започнаха да се провеждат съвместно с фондация Искам бебе".

Друга кауза, която тримата популярни водещи от радио Витоша" Милена, Тодор и Кирил приеха за своя, е грижата за децата след тяхното раждане. Така от няколко години насам кампанията „Повече българчета за България" обръща специално внимание на бъбречните проблеми при подрастващите. Благодарение на инициативите, организирани от „Тройка на разсъмване" започна пълното оборудване на клиниката по нефрология и диализа в София, създаде се и първата биопсична лаборатория за деца. Организиран бе за пръв път и общонационален скрийнинг за скрити бъбречни заболявания с помощта на екипа на доц. Анелия Буева, като изследването е обхванало до момента 5000 българчета. На 1300 от тях е оказана своевременна и наложителна помощ по проблеми, за които родителите им дори не са и подозирали. 

Тази година благотворителната кампания „Повече българчета за България" е посветена на донорството. В рамките на кампанията тече и дарителска инициатива под надслов „Човечността има лице", в която всяка година се включват все нови и нови репродуктивни центрове в София и страната. 

Основни акценти в благотворителния проект са:

- донорство на генетичен материал;

- участие на водещите клиники в страната с дарение на ин витро процедури;

- събиране на средства за Клиниката по нефрология и диализа към Университетската детска болница и изграждане на първият и единствен у нас  кабинет за функционална диагностика.

Кампанията „Повече българчета за България" стартира на 1 март с близо 30 дарени процедури за семействата с репродуктивни проблеми. Ето ги и тях:

 • МБАЛ за женско здраве „Надежда" - пет ин витро процедури с донорски материал, с включени лекарства;
 • АГ болница „Селена", Пловдив - три ин витро процедури с донорски материал до бременност с включени лекарства;
 • Медицински център (МЦ) „Репромед", Плевен - една ин витро процедура с мъжки фактор (донорско) с включени лекарства и изследвания, и една инсеминация, отново донорска с мъжки фактор;
 • МЦ „Св. Иван Рилски" , Тутракан - една ин второ процедура с включени лекарства и изследвания;
 • „Виена ин витро център", София - една ин витро процедура с включени медикаменти и изследвания;
 • МЦ „София 2000" - четири инсеминации за една двойка (нужните за кандидатстване в държавен фонд ин витро, ФАР);
 • АГ център „Салманида", Пловдив - по 4 инсеминации на две двойки и 4 донорски инсеминации на една двойка;
 • МЦ „РепроБиоМед", София - по три донорски инсеминации на две жени, с включени медикаменти и изследвания;
 • МЦ „Св. Иван Рилски", Шумен - две вътрешноматочни инсеминации и една донорска;
 • Таня Стивасарева и нейният съпруг даряват сумата за една ин витро процедура в „Репромед", Плевен.
 • Желаещите могат да се записват на имейл troika@bssmedia.bg, катовсяка двойка има право да участва за процедура в една от клиниките в кампанията. По време на кампанията ще се провеждат и телефонни интервюта в ефир с дарителите, за да обяснят защо се включват с този благороден жест.
 • На 25 март (Благовещение) дарените от клиниките ин витро процедури, както всяка година, ще бъдат раздадени чрез жребий в ефира на радио „Витоша", в присъствието на нотариус, представител на фондация „Искам бебе", партньори и представители на клиниките.

До този момент кампанията има изключителен успех и по каузата за донорството. За последите 18 месеца близо 170 жени и мъже са дарили генетичен материал. Част от тях ще бъдат представени с лицата и професиите си в ефира на сутрешния блок „Тройка на разсъмване". Активната подкрепа на донорството на генетичен материал, както и личното участие на водещата Милена Златкова като донор на яйцеклетки показа, че апелът да дариш щастие и надежда намира все повече последователи. Благодарение на дарените процедури от водещи репродуктивни центрове, вече има десетки родени бебета.

„Тъпо е и цинично е да чакаме държавата да стане по-богата, за да започне да помага. Всички ние можем да направим нещо."

 
Интервю с МИЛЕНА ЗЛАТКОВА, лице на дарителската инициатива в рамките на кампанията „Повече българчета за България"

Милена, защо вече цели осем години провеждате една и съща инициатива?

Идеята ни е, че щом сме се захванали с една кауза, трябва да я изведем докрай. Този път искаме не само да наберем донори, но и да се опитаме да променим мисленето на хората по отношение на донорството. Самият акт на донорството е безвъзмезден, регламентиран законово, но за съжаление не особено популярен. Може би защото всеки от нас смята, че има много грижи и докато не го сполети лично, не обръща внимание. Така че ми се иска този път да разказваме повече за този акт, да покажем както лицата на рецепиентите - на двойките, които години наред чакат такава помощ, така и тези на дарителите - да разкажат защо го правят, как се чувстват и другите също да се замислят. За да се види и личната, човешката страна. Онези, които не са сблъсквали с този проблем, го приемат само като цифри, но когато чуеш историята, видиш очите на тези хора и разбереш, че е нужно да направиш нещо съвсем малко, това има доста по-силно въздействието, чисто емоционално.

Другата кауза, зад която отново заставаме са нефрологичните проблеми при децата. Започнахме просто от ремонт на детското нефрологично отделение към Университетска болница, София - смяна на легла, поставяне на климатици... Но постепенно стигнахме и до по-сериозни крачки. Направихме там първата биопсична лаборатория - тя функционира вече повече от година и благодарение на нея много дечица не стигат изобщо до оперативна намеса, трансплантация и по-сериозни усложнения. Правим всичко възможно и с брошури да информира родителите, че те сами могат да правят изследвания на децата си, които, за съжаление, на този етап не се покриват от Здравната каса. Тази кауза искаме да изведем до момент, в който държавата поне веднъж годишно да поеме такъв тип изследване на всички деца. За тази цел продлъжаваме да набираме и средства за оборудване на кабинет по функционална диагностика, в който родители от цялата страна ще могат да дойдат с детето и да го изследват, а не само както сега се случва - доц. Буева да обикаля по градовете, за да ги преглежда. В този кабинет, който се надяваме, скоро да стане факт, ще могат да се правят същите тези изследвания, напълно безплатно.

Да се върнем на темата за донорството на генетичен материал. За много хора това звучи страшно - притесняват се от болка или от това, че ще отнеме твърде много от времето им и затова не стават донори. Разкажи малко за самата процедура по даряване на генетичен материал.

Според наредбата всяка жена до 34-годишна възраст с поне едно дете може да стане донор, а при мъжете няма такива ограничения и дори отсъства какъвто и да било дискомфорт. Колкото до жените, единственото е, че има стимулация с хормони, но те са синтетични и не представляват риск за здравия организъм по никакъв начин. Все пак говорим за здрави, млади жени, без хормонален дисбаланс или други проблеми, така че една такава стимулация за кратък период от време не създава никакви усложнения или рискове за здравето им. Известно неудобство е това, че през ден се ходи на кръвни и гинекологични изследвания. Което от друга страна обаче е и плюс, защото жената по този начин получава един абсолютно безплатен скрининг на здравето си - вирусология, генетични изследвания, гинекологични... Всичко приключва максимум за 13 дни. В това време тези жени си ходят на работа, гледат си децата, по никакъв начин не се отразява на личния и професионалния им живот. Знаете, че самата аз, освен лице на кампанията, съм и донор, затова искам да отправя личен апел към майките на възраст до 34 години - да помислят какво е да имаш такива проблеми, да се поинтересуват, да се свържат с нас ако имат някакви въпроси или колебания, да чуят личните истории на някои от тези семейства, които ще представим в ефир и сами да усетят какво е да дадат шанс за нов живот. Това е уникален жест, сравним може би единствено с раждането. И е страхотна еуфория за този донор - че си могъл да го направиш, че някъде там едно семейство е извадило късмет благодарение на твоя жест.

Толкова години си ангажирана лично с тази кампания, с най-различни инициативи, не ти ли натежава понякога, не се ли изхабяваш емоционално от всички тези тежки лични истории?

Натъжават ме, да. Плача често, но никога не съм се уважавала повече. Чувствам се по-жива и истинска, повече човек откогато и да било. Просто започваш да гледаш по друг начин на нещата и си подреждаш приоритетите различно. Аз живея с личните истории на тези хора - с момичетата от фондацията, на жените, които получават помощ от кампаниите. Освен това всичките ми приятели участват, срещнах и много нови приятели... това е животът ми вече. Не е просто работа, а ежедневие. Получава се една такава огромна мрежа, или както я кръстихме с Радина (председателката на фондация „Искам бебе" - бел. ред.) - кръг на човечност. Малък кръг, който обаче все повече се разраства.

Получи се един много сериозен контраст - отвратителна бездушевност, цинизъм от страна на хора и институции, които не би трябвало да проявяват такъв. И в същото време уникални човечни благородни и щедри хора, които не парадират с това, но имат способността да запалват и останалите.

Когато не се интересуваш от тези теми, си казваш: в България всичко е безнадеждно. Когато се включиш, обаче, и станаш част от това, установяваш колко много хора не бездействат и се стараят да променят нещата. Факт е, че има промени. Тъпо е и цинично, според мен, да чакаме държавата да стане по-богата и след 50 години, примерно, евентуално да оборудва някое отделение. Ако една биопсична лаборатория струва 50-70 хил. лева, не е ли по-добре да се изгради и да предотврати големи човешки трагедии, или да трябва впоследствие да се отделят 100 хиляди за поредното дете, което се нуждае от трансплантация и лечение в чужбина. Да, това дете сега е чуждо, но утре може да се окаже, че на негово място е точно твоето. Смятам, че все повече хора разбират това и стават много по-активни. Всички тези дарители излизат със своите лица и имена и това увлича и други. Затова и кампанията носи името „Човечността има лице".