Песъчинка в окото. Какво да правим? - Кенгуру

Тъканите на очите са нежни, крайно чувствителни и раними даже при незначителни повреждания. Малкото дете започва да търка окото, това предизвиква още по-голямо раздразнение.

Какво да предприемете?

1. Вследствие на защитните реакции, при наличието на чужд предмет в окото, се появява сълзене. Ако детето просто „поплаче" - това е по-добрият вариант. Ако  „капризничи", помолете го  няколко секунди да помига, песъчинката да изплува. Ако не може да се извади, преминете към следващия етап.

2. За промивка ви е необходимо противовъзпалително средство - 0, 02% разтвор декаметоксин, левометоцин 0, 25% или 20% сулфацетамид, дръжте едно от тях в домашната си аптечка за всеки случай. Преди процедурата старателно измийте ръцете си (не пипайте очите с немити ръце!), оттеглете клепачите максимално с показалци, за да попаднат капките непосредствено в очния процеп.

За промивката на пострадалото око ви е  нужна пипетка със заоблен край: непрекъснато накапвайте по 3-4 капки 5-7 пъти подред.

3. Ако под ръка нямате нито един от нужните препарати, използвайте преварена вода със стайна температура или запарка от чай. Ако в аптечката нямате капкомери, налейте течността в малка чашка. Помолете детето да отпусне личице и да помига във водата, омивайки така окото.

4. Ако частицата е попаднала под горния клепач (а именно там най-често засядат), издърпайте клепача и обърнете мигления му ръб нагоре. Помолете детето през цялото време да гледа надолу, от което горният клепач ще се отпусне. После отстранете  песъчинките с влажен памук или с влажен стерилен бинт, промийте окото или накапете  в него антибактериални капки.

5. Понякога песъчинката прилепва към очната ябълка или конюктивата, и изваждането й с помощта на капкомер и промивания не се отдава. Вероятно тя е проникнала частично в тъканта, травмирайки я. Само специалист може да я отстрани. Отидете в близката поликлиника (ако е през нощта - в очно отделение в  болница или травматология).

Възможно ли е усещането да е нереално?

По някое време, след отстраняването на песъчинката от окото, детето може да каже, че тя все още е там: останало е усещането за чуждото тяло или се е появила малка драскотина. Продължавайте да накапвате антибактериалните капки. Ако след денонощие дискомфортът е останал, окото е зачервено или сълзи, по-добре се обърнете към офталмолог. Има случаи, в които детето (на повече от 3 години) си внушава, че нещо е влязло в окото му. На пода пада чаша, разбива се, малкото се хваща за окото и уверява, че нещо е попаднало в него. Ужасът на майката е огромен - разхвърчали са се толкова много малки парченца стъкла! В 99 на 100 от случаите -  реакцията на детенцето е провокирана от звука на разбиващите се стъкла. Отвлечете вниманието му и скоро ще забрави за проблема.

Бабин метод

Понякога майките „стерилизират" очите, облизвайки ги. С това действие остава и частицата в окото - мама предполага, че може да я извади, облизвайки клепача на детето. Този метод е доста добър, ако се намирате в пустинята или в друга извънредна ситуация. Но ако имате алтернатива - вода или антибактериални капки - по-добре се възползвайте от тях. В организма на здравия човек се намират микроорганизми, меко казано, неподходящи за слизестите очи.

За промивките сварете чай от лайка или чист черен или зелен чай, без добавки. Удобно е да използвате пакетчета. Но и в този случай по-добре прецедете запарката през марличка - за да не изпаднат малки частици от чая.

Автор: Силвия Чалъкова,

Консултант: д-р Майя Попниколова,
офталмолог