Най-големите родителски страхове - Кенгуру

Кои притеснения, свързани с децата, не дават покой на съвременните майки и татковци, какво населява най-големите им родителски кошмари и дали са основателни страховете им?  

Критериите за „добър родител" значително се измениха, или поне допълниха, в последните години. Определено, вече не е достатъчно просто да полагаш грижи за здравето, безопасността и изхранването на отрочето си. Как да го възпиташ като личност с висока лична самооценка, да му дадеш най-доброто образование, да го предпазиш от вредното влияние на средата в морално-етическо отношение... целите, които обществото, а и самите родители си поставят, не са никак леки. От друга страна възможността да не ги постигнеш и детето ти да понесе всички негативи от твоя провал, изпълва с неизпитван до този момент страх сърцата най-вече на сдобилите се наскоро с поколение. Да имаш дете означава цял живот безпомощно да наблюдаваш как „сърцето ти се разхожда извън тялото", според прочутата фраза на американската писателка Елизабет Стоун. Ние бихме допълнили - и да имаш много здрави нерви и трезв разум, за да се справиш с това.

И така, топ 5 на най-големите родителски страхове:

1. Развиването на зависимост

Към алкохол, наркотици, храна, хазарт... изкушенията днес са многобройни, а възможността да се пристрастиш към някое от тях - по-голяма отвсякога. Зависимост се лекува много трудо, ако изобщо е възможно, затова е напълно обяснимо защо тази тревога заема едно от челните места в класацията на родителските страхове.

Съвет за начинаещи родители: създайте у детето си увереността, че може да сподели с вас всичко. Поощрявайте всяка проява на честност и толерирайте признанията за извършена беля или лоша постъпка. Малчуганът ви трябва да живее с усещането, че безрезервно го подкрепяте и разбирате. Само така ще сте сигурни, че ако някога се „подхлъзне", вие ще сте там, за да го хванете. Работете целенасочено и в посока укрепване на самочувствието му - доказано е, че при повечето хора, развиващи зависимости, са налице сериозни проблеми със самооценката.   

2. Невъзможност да разгърне потенциала си

Тук влизат в пакет всички притеснения, свързани с нуждата от осигуряване на добро образование, „правилно" възпитание, развиване на талантите му и тревогата, че... „О, не, ами ако не го запиша на тенис, може никога да не разбера, че той е бъдещият Роджър Федерер!", например. Именно на тези и подобни страхове се основава огромна част от съвременната рекламна индустрия.

Съвет за начинаещи родители: не е необходимо да купувате на детето си всяка новоизлязла на пазара образователна играчка. Според психолозите и тук, като при повечето неща в живота, по-малко означава повече. Доказано е, че децата, които имат малко, но отбрани играчки, развиват по-богата фантазия и аналитично мислене от презадоволените откъм вещи и забавления хлапета.  

3. Някой може да нарани детето

Изконен и напълно оправдан страх в днешния брутален и изпълнен с отвсякъде дебнещи опасности свят.

Съвет за начинаещи родители: запознайте отрано детето с всички части на тялото му, наричайки ги с истинските им имена. Обяснете му внимателно защо някои от тях не бива никога да бъдат докосвани от чужди (или близки) хора и го научете, че трябва незабавно да сподели ако някога някой престъпи границата. Не забравяйте всички останали съвети за задължителни предпазни мерки: да не разговаря с непознати, да не приема лакомства и подаръци от чужди хора, никога и по никакъв повод да не влиза в чужд дом или автомобил... Но отново и преди всичко: да споделя всичко, което го притеснява, с вас!

4. Застрашаващи живота и здравето злополуки и инциденти

За разлика от други ирационални и неподлежащи на контрола ви страхове, по отношение на този има какво да направите, за да засилите собствената си и на детето сигурност.  

Съвет за начинаещи родители: предпазните мерки започват от първия ден. Снабдете се със столче за кола и се научете как да го използвате правилно. Съблюдавайте всички правила за безопасност не само в автомобила, но и в дома си. Аксесоарите за обезопасяване на пространството са задължителни за вече проходилото дете. Играчките, креватчето, проходилката, столчето за хранене - всички те трябва да отговарят на нормите за сигурност. С порастването на детето разширете обхвата на обезопасителни мерки: каска за велосипед, светлоотразителни ленти на дрехите и раницата, запознаване с правилата за безопасност по пътищата... Важно е винаги да бъдете един ход напред. Трудно е, но с времето се свиква!

5. Обект на присмех, насилие и невписване в социалната среда

Този страх изплува на повърхността и дори измества доста от останалите обикновено по времето, когато детето тръгва на училище. Именно тогава то най-често се сблъсква с тормоза, подигравките и нелоялната понякога конкуренция от страна на другите деца. Експертите съветват да не подценяваме опасността от тормоз и насилие в училище, тъй като влиянието им върху личността и житейския път на детето в бъдеще е наистина огромно.  

Съвет за начинаещи родители: според проучванията най-често проводник или жертва на насилие стават деца, които са преживявали или са били свидетели на такова у дома. Ето защо трябва да внимавате никога да не се държите с детето си по груб или унизителен начин било с действия или думи. Не позволявайте и вас да ви третират така. Научете детето си колко е важно да се отнасяш с другите с уважение, четете им приказки за доблестни герои с достойни постъпки, поощрявайте всяка проява на джентълменство и нетърпимост към насилие. 

 

Автор: Весела Захариева