На работа с мама - Кенгуру

Да бъде с мама на работа за вашето малко съкровище е грандиозно събитие. За вас - сериозно предизвикателство.

За да е успешно начинанието ви, важна е подготовката. Разкажете на детето за вашата работа, защо и за какво е нужна, какво правите именно вие. Естествено, го инструктирайте как да се държи, какво може и какво не може да прави в офиса, но не разчитайте много на това, че ще съумее да изпълни указанията ви, просто не е по силите му. Ако не се държи така, както очаквате от него, не му се сърдете и не му се карайте, то толкова може и със сигурност прави всичко, за да ви угоди, заради прекрасното изживяване, което му поднасяте. Малкото съкровище е силно развълнувано от възможността да попадне във „вълшебния" свят на възрастните. Въодушевлението му обаче трае кратко. След като опознае обстановката и колегите на мама, му става скучно и досадно. Цял ден някакви хора седят на бюра, взират се в компютрите, ровят се в папки, разнасят разни листа, водят абсолютно непонятни разговори по телефона, а то няма с кого да си играе, трябва да бъде послушно, не бива да вдига шум, да тича и да скача. 

 „Работният" му ден:

  • Тихи занимания. Докато вие работите, детето може да рисува, да апликира, да прави разни фигурки от хартия. Ако нямате работа на компютъра, пуснете му някаква игра. Хубаво е да си донесе от вкъщи неща, с които да се занимава, но не бива да се прекалява. Една-две играчки и няколко книжки са напълно достатъчни. Не превръщайте бюрото си в детска площадка, шефът ви няма да е очарован, а ако работите с клиенти, няма да направи добро впечатление.
  • Кратка екскурзия из офиса. Разведете хлапето си из другите кабинети. Ако си мислите, че в коридорите няма нищо интересно, лъжете се, за вашето малко съкровище това е едно страхотно място. Покажете му машините и устройствата, с които работите. Увлекателна компютърна програма, специално оборудване, машинка за унищожаване на документи, ксерокс, принтер, телбод, факс... биха впечатлили детето, особено ако му ги покажете в действие. А ако му разрешите да натисне и копче, просто ще е на седмото небе.
  • Помощникът на мама. Можете да му дадете задача, свързана с вашата работа. Така с един удар ще убиете два заека. Мъникът ще се гордее, че помага на мама, а докато той е ангажиран, вие спокойно ще можете да се занимавате с вашите си дела.

След работа обсъдете с детето изминалия ден, но не го критикувайте за лошото му поведение. Не разваляйте удоволствието от един незабравим ден!

Преди всичко мама

Присъствието на малкия палавник в офиса ни пречи пълноценно да изпълняваме  служебните си задължения. Дори когато хлапето тихо и кротко се занимава с нещо и не тормози никого с въпроси и капризи, все едно, просто не можем да забравим за неговото присъствие и постоянно сме нащрек. Непрекъснато хвърляме по едно око какво прави, не пречи ли на околните, няма ли нужда от нещо. Затова в този ден е по-добре да не планираме задачи, които изискват концентрация и творческо мислене. Можем да вършим само механична работа.

Любопитството не е порок?

Много от децата не умеят да стоят мирно и тихо, докато чакат мама да свърши работата си. В един момент на малкия палавник му писва да е послушен и започва да прави щуротии, да се разхожда из офиса, да обсипва с въпроси околните и ги отвлича от работа. На колегите вероятно няма да им е удобно да помолят детето да спре да им пречи и ще изгубят ценно време, за да удовлетворят любопитството му. За да го избегнете, предварително обяснете на детето, че ако има някакви въпроси, нужди или желания, да се обръща към вас.

Шумни игри

В офиса винаги се намира колега, готов да отложи делата си и да си поиграе с чуждите деца. Понякога тези игри са шумни и пречат на другите. Началството едва ли ще разбере кой е бил инициаторът на това веселие: колегата или детето. Цялата вина, обаче, за нарушаване на трудовата дисциплина и работния процес, я отнасяте вие. Чудесно би било, ако има кухня или стая за отдих, където мъникът да може да изразходва част от енергията си, без да пречи на околните.

Детската непосредственост

Подгответе се за конфузни ситуации, в които най-невинно ще ви вкара малкото съкровище. Не се притеснявайте, околните са наясно, че детската непосредственост не се поддава на контрол и я приемат с усмивка. Естествено, на вас никак няма да ви е забавно, ако вашето прекрасно създание започне да разказва подробности от снощния ви семейно-битов скандал или пък вземе, че сподели пред шефа ви мнението ви за него. Така че, доколкото е възможно, опитайте се да ограничите разговорите на детето с колеги и внимавайте какво говорите за другите в негово присъствие. Невъзможно е да се предскаже какво точно е запомнило детето от вашите разкази и на кого ще реши да изложи получената информация.

Срамежливите деца

Има деца, които на обществени места се чувстват неуверено и се смущават. Ако вашето дете е такова, то знаете, че на въпросите на колегите ви няма да отговаря, ще се притеснява и крие. Не го насилвайте да бъде любезно. Реплика от рода: „Не се срамувай, кажи на лелята на колко си години", само ще усложни ситуацията. Ако видите, че детето не може да преодолее смущението си, отговаряйте вместо него. Не акцентирайте върху неговата стеснителност, това ще задълбочи проблема. Постепенно малкото съкровище ще свикне с новата обстановка  и ще престане да се крие зад полата ви.

Детските капризи

Макар и приятно изживяване, посещението в офиса на мама си е стрес за детето - твърде много впечатления, непознати хора, един куп правила и никаква свобода. Съвсем естествено е детето бързо да се умори и да започне да капризничи. Затова се опитвайте да разнообразявате и редувате заниманията му. Разходете се до служебното кафе, излезте навън за минутка. Ако е възможно, нека хлапето прекара в офиса ви само няколко часа. Трудно би издържало да бъде цял ден на работа с вас.

Обратен ефект

Не всички деца обичат да са с мама на работа. Като повечето тригодишни, моят племенник не искаше да ходи на детската градина и правеше големи драми. Една сутрин майка му се предаде, нямаше сили да го убеждава за пореден път колко е хубаво в градината, и го взе със себе си на работа. Беше му достатъчно малко повече от половин ден в офиса й, за да заяви: „Искам на градина!". От тогава всеки път, когато откаже да отиде на градина, като алтернатива му се предлага офиса на мама и той веднага избира децата и госпожата.

Автор: Татяна Вълчанова