Мързеливо око - Кенгуру

Нормалното двуочно зрение се развива в периода от раждането до седем годишна възраст. Това е и периодът, в който може да се открие и лекува един от най-разпространените очни проблеми в детска възраст - т. нар. „мързеливо око" или амблиопия (медицинското му название).

Какво означава „мързеливо око"?

По определение амблиопията е очен проблем, при който анатомично окото е здраво, но има намалено зрение. Получава се, когато едното око е доминиращо при фиксация и пречи на стимулацията на другото. Вследствие на което второто намалява зрителните си способности и се превръща в „мързеливо око".

Причините

Най-често се получава при деца с кривогледство. Други причини са големите диоптри или разлика в диоптрите на двете очи, далекогледството, астигматизмът, късогледството, вродената катаракта (вътрешно перде), вродената птоза (паднали клепачи по рождение), а в някои случаи е наследствено.

Диагностициране

В България понастоящем няма практика да се правят задължителни профилактични прегледи на очите нито във възрастта  до 6 месеца (когато много вродени заболявания на очите са лечими), нито до три годишна възраст, когато може да бъде открито „мързеливото око". А тъй като амблиопията понякога не показва никакви симптоми, може да не заведем детето на време на лекар, а късно диагностицирано заболяването е нелечимо. Затова е важно да заведем детето на профилактичен очен преглед колкото се може по-рано до навършване на една годинка. В момента има кабинети, разполагащи със специализирана апаратура за ранна диагностика на очните проблеми при децата (дори когато са съвсем малки). Ако не посетим очен лекар преди това „Мързеливото око" се открива обикновено към три годишна възраст, когато детето вече лесно контактува с нас и може да отговаря на въпроси по таблицата за изследване на зрителната острота.

Лечение

Преди да се наложи лечение трябва да се установи причината, която е довела до амблиопия.

-Ако има разлика в диоптрите, се изписва подходяща корекция с очила.

-Ако има заболяване на окото или клепачите, се прави операция, която има за цел да осигури прозрачни очни среди.

-Друг метод е да се закрие здравото око при гледане, за да се тренира зрението на „мързеливото".

Много важно е родителите да спазват стриктно предписанието на офталмолога и да водят системно детето на преглед, защото траен резултат се постига бавно - понякога бързо настъпва подобрение, но след време амблиопията може да се възвърне. След подновяване на лечението, обаче, обикновено не настъпват повече рецидиви. Важно е да знаем, че описаните методи за лечение са единствените с научно доказан ефект.

Кога можем да очакваме резултат?

Лечението на „мързеливото око" дава положителен резултат до седем годишна възраст, след което окото не може да се промени. Децата, при  които окото се е повлияло от лечението, трябва да се наблюдават до 8-10-годишна възраст през шест месечни интервали.

Специалистите „алармират" - ако не предприемете лечение в ранна детска възраст, „мързеливото" око остава с нищожно зрение и, за съжаление, този процес е необратим.

Затова, не забравяйте за профилактичните очни прегледи още през първите месеци от живота на вашето дете (в 95% от случаите  нарушения няма) - така ще си осигурите спокойствието, че зрението на детето ви е наред, а ако не е, ще можете да реагирате навреме.

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: Д-р Майя Попниколова,
офталмолог