Лесно ли се пише за родители? - Кенгуру

Тя се появи с огромен сак, който едва носеше. Познахме се веднага, което не се случва често  при срещите с непознат - бяхме разменили само няколко мейла. Седнахме да изпием по чаша цитронада на кафето до Народния и започнахме да говорим за себе си.

Тя, Весна Ризова, психолог и  автор на популярни  материали за възпитанието на децата, беше открила нашето издателство в Интернет. Тогава имахме само две заглавия и ясната идея, че ще издаваме книги за родители.

- Не съм писала книги досега - започна Весна, - а само статии за в-к „Монитор". Последните три години водех приложението за уикенда, посветено на семейството и децата. Имах материали и за възрастни, но детските преобладаваха, не само защото никой колега не пишеше по темата, но и защото ми бяха много интересни. Статиите ми бяха популярни, защото аз давах примери със собственото си дете, неговите приятели и техните безброй творчески бели. Потърсих ви, защото реших, че вече имам достатъчно материал за една книга за родители.

- Какво те накара да се обърнеш точно към нас? Ние сме съвсем ново издателство - казах аз.

- Търсех издателство, което да издава материали, подобни на моите. Разгледах сайта, допадна ми и ти писах.

Тогава не й казах, но писмото й ме беше хвърлило в изненада и възторг - че някой иска да направим заедно книга, и то за родители.  Във време, когато да откриеш подобна книга от съвременен български автор е като да откриеш четирилистна детелина. Весна беше много сериозна и вярваше, че проектът ще е успешен. Имаше идеи, които ние в издателството бяхме започнали да търсим с кого да осъществим.

- Весна, даваш ли си сметка, че това, което ще правим, няма да е лесно? Нашите две книги „Моето дете отива на детска градина" и „Детето и парите" вече намериха място на пазара, в момента подготвяме книга за детския говор. Но истината е, че родителите още не са свикнали да търсят български автори и ние трябва да спечелим тяхното доверие.

- Ако ми говориш за писането, знам, че не е лесно. Много внимателно трябва да се обмисля всяка една дума и насока към публиката. Съвсем различно е, ако правиш радиопредаване и думите ти изтичат в ефира и много по-отговорно е те да остават написани и да могат да бъдат препрочитани, като по този начин са съвет за възпитание, и то за поколения напред. Трудното е да настроиш писането си от чисто научна формулировка към забавната и популярна форма на материалите, които се харесват на читателите. Да казваш на достъпен език верни и доказани теории. Но пък е такова удоволствие да пишеш за родители, разказвайки забавни детски бели и обяснявайки ги от психологическа гледна точка детското поведение.

- А примерите от къде идват?

- От реалния живот: или от хола ми, от детската на сина ми, от площадката пред блока, от всичките знайни и незнайни хлапета по градските пясъчници, улици, магазини ...

- Това е и основната идея на книгата - за да растат децата щастливи, родителите трябва да „родителстват" с удоволствие, а не с тежест и досада. Нали така? - попитах тогава аз.

- Да, и затова мисля след всяка глава да добавим инструкции за игри, които ще помогнат на родителите да бъдат „качествено" с децата си в малкото време, с което разполагат.

По-късно, когато книгата на Весна „Тайната на щастливото детство" излезе на бял свят, много от персонажите се разпознаха.... Аааа, това е Ралица, която си мие ръцете в компота! ...О, да кюфтетата от кал ги правеше Инка! Дени казваше „Дай мъни"...Весна не беше написала научни теории, пояснени с примери от живота. Весна беше чистила хола, детската, кухнята след всички детски тумби, беше сменяла тапети и пребоядисвала врати след свободна изява на креативен потенциал, беше играла в ролята на Ламята безброй пъти, беше настъпвала части от конструктора и беше позирала за детски рисунки, пак в „ролята на Ламята". И се беше забавлявала много - както докато играе, така и докато пише.

Днес, четири години след цитронадата пред Народния, след второто издание на „Тайната на щастливото детство", след шестия рожден ден на издателството - ИК ТАРА, стоим зад щанда на Панаира на книгата в Мол София и говорим за бъдещите проекти.  Какво ни предстои?

Това лято излиза първата книга от новата ни поредица от италиански автори - „Как да отгледаме дете, уверено в себе си", на психоложката Паола Сантагостино. Читателите на Весна ще харесат много и Паола, с нейната забавна и едновременно предлагаща решения на сложни въпроси книга. Тя говори за това как  да виждаме първо възможностите и след това опасностите в средата, как да налагаме ограничения и в същото време да ги разрешаваме, как да развиваме адекватна самооценка, да откриваме таланти, да възпитаваме уверени деца. 

Весна работи по ръководство за разведени родители. Книгата отговаря на въпроса „Защо се развеждаме и как да го обясним на децата си?" В нея ще има позиция на юрист по семейно право, на психолог и семеен консултант, както и споделен личен опит от разведени родители.

Автор: Олга Георгиева