Когато малчуганите се карат - Кенгуру

Kогато планирате да имате второ дете, със сигурност вярвате, че децата ви ще се обичат безрезервно и ще си играят задружно. Или че поне няма да се карат и в семейството ще има мир и спокойствие. Реалността, за съжаление, може да бъде съвсем различна. Поведението на родителите по време или след инцидент между децата е от особено значение както за разрешаване на конфликта, така и като пример за малките човечета.

1. Направете ситуацията по-сигурна

Не им казвайте да престанат. Направете така, че конфликтът да престане. Раздалечете ги, или поставете играчката, заради която се карат, на една ръка разстояние. Няма нужда да ги питате каквото и да е. Просто слушайте. Нещата ще дойдат на мястото си. Ще ви е необходимо време за това, но е необходимо да се включите и да им отделите внимание.

2. Без определяне на вината

Вече всичко се е случило и не е важно кой е започнал. И вече е отминало. Сега е важно как да преодолеете конфликта. Не пренебрегвайте грижите и старанието, както и да общувате с детето, което е пострадало от конфликтната ситуация. Можете да поемете и вината върху себе си: „Съжалявам, че не бях тук навреме.” Или: „Не знаех, че ви е толкова тежко. Знам, че и двамата не се чувствате добре.”

3. Отделете време за изслушване

Не сте разрешили проблема, докато не отмине гневът и не престанат сълзите. Вашето присъствие, внимание и изслушване ще излекуват болката, която детето е нанесло на братчето/сестричето. Това е особено важно за хлапето, което е „жертвата” в конкретната свада. То ще плаче, ще беснее и ще се бори, докато не се освободи от насъбраните чувства. Ако му позволите да завърши, ще преодолеете свадата и ще придобие ново самочувствие. Следващия път ще бъде по-способно да се отбранява и ще потърси по-своевременно помощ от вас, вместо да се плаши и да бъде безпомощно.

4. Посветете се на детето, което е агресор в конфликта

Малчуганите не искат да се нараняват, но се случва така, че се чувстват отчуждени или уплашени. Когато обидят някого, те не усещат любов и загриженост, а само вина. Вашето малко човече съжалява за това, което се е случило, и има нужда от топлина повече от всякога. Единственият начин да откриете каква е истинската причина, е да го изслушате. Покажете му, че ви е грижа за него.

 

Автор: Милена Тошева