Капоейра за деца - Кенгуру

Учението е популярно в цял свят, а в плен на красотата му са и децата. Какво им дава то – вижте от интервюто с инструктора по капоейра Коста Щерев.

Визитка

Коста Щерев започва да се занимава с капойера през 2007 г. Година по-късно получава капоейра името си – Parafuso, а в края на 2011 г. открива първата си група по капоейра в София. През 2013 г. се запознава с Контраместре Изол (Contramestre Izol) и става официално негов ученик, което поставя и началото на група Кордао джи Оуро България (Cordao de Ouro Bulgaria) – част от световната асоциация Cordao de Ouro. Коста Щерев работи дейно за развиването на изкуството капоейра у нас с откриване на нови школи за деца и възрастни. В момента Кордао джи Оуро България има две групи за възрастни – начинаещи и напреднали, и 7 групи за деца от 5- до 15-годишна възраст. Тренировките се провеждат в залата на бул. „Шипченски проход” 63, ет. 5, по следния график: понеделник и четвъртък от 18:30 ч. – 8-10 г., събота и неделя от 10:00 ч. – 5-7 г., от 11:00 ч. – 8-10 г., от 12:00 ч. – 11-13 г.

Коста, определят капоейра като микс от танц, акробатика и бойно изкуство. Каква всъщност е философията на бразилското учение?

Капоейра е бойно изкуство, но в неговата нестандартна артистична форма на практикуване много хора откриват прилики със съвременните танци. Това произтича от историята на капоейра по време и след падането на робството в Бразилия. Бойното изкуство е било забранено за практикуване и всеки, който се е занимавал с него, е отивал в затвора. Именно затова капоейристите са създали специфични ритми (музика на живо, която определя поведението им), чрез които са подавали сигнал, че наближава кавалерията и бързо кръгът от биещи се и трениращи капоейра се е превръщал в танцувален кръг – за заблуда на преследвачите.

Днес капоейра преплита това мултикултурно наслагване през вековете и е добила облик на бойно изкуство, чиято цел не е да нараниш другия, а само да му покажеш, че можеш да го направиш. Именно в това се крие и чарът на капоейра – освен бойно изкуство, в нея има музика, песни, акробатика, танц.

„Ако можеш да спреш удара си на милиметри от целта, можеш и да удариш.“ Местре Бразиляи, 2019 г.

Подходящо ли е то за деца? На какво ги учи?

Като всеки спорт, горещо бих препоръчал капоейра, защото за децата е важно от малки да са в постоянно движение, за да растат здрави, силни и с добро познание на тялото си. Освен че развива спортния дух и възпитава на дисциплина, капоейра е изключително забавна за децата с многото акробатични движения, които се изучават. Голяма част от движенията, особено за по-малките, се преподават под формата на игри, а музикалните уроци дават глътка въздух след интензивните минути и учат децата да следват ритъм и сами да свирят на музикални инструменти.

В превод капоейра означава „висока трева“. Високи ли са изискванията към малчуганите, които искат да се занимават с това?

Няма изисквания за децата, за да започнат да тренират. Единственото важно е да идват с желание, което е и нашата мисия като учители. Да събудим интереса им.

Старт

„Децата могат да започнат тренировки по капоейра от 5-годишна възраст.”

Музиката е съставна част от тренировките. Пеят ли и учат ли се хлапетата да свирят на традиционни инструменти? 

Да, това е и една от големите разлики между капоейра и други бойни изкуства. Музиката, пеенето на песни и изучаването на различни ритми е неизменна част от тренировката и след всяко физическо натоварване учим някой нов ритъм, или затвърждаваме стари и преговаряме песни. Песните в капоейра са на португалски език, което неминуемо води и до изучаването на някои думички, а за по-отдадените след време португалският става и втори или трети чужд език за изучаване.

Казват, че капоейра дава много силно усещане за принадлежност. Чувстват ли се децата част от едно семейство, докато овладяват древното изкуство?

Предполагам, че не само в капоейра, а във всеки спортен клуб стремежът е да се изгради един екип, едно семейство. Нашата мисия е да изградим едно общество от приятели, които да разчитат един на друг. А рамките на това общество не са в границите само на клуба, а в целия капоейра свят. Правим ежемесечни срещи между всички групи, включително деца с възрастни, и играем различни игри и тренираме заедно. Тази приемственост между големи и малки действа изключително добре за всички, а малките, приети наравно в семейството на по-големите от тях, се чувстват по-отговорни и сериозни в тренировките. Организираме семинари с гости от чужбина, като така децата имат възможността да се запознаят с различни учители и практикуващи капоейристи от Европа и Бразилия.

Световно участие

„Тази година за първи път предприехме пътуване на международен семинар с най-напредналите деца, като това все още е рядкост в капоейра средите. Горди сме, че нашите деца участваха наравно с големите капоейристи и направиха кратка демонстрация пред всички гости на семинара, а публиката ги посрещна еуфорично. Тази изява и участие на семинара в Берлин допринесе за мотивацията на децата и за израстването им в капоейра. Срещнаха се с живи легенди на този спорт и се почувстваха като част от едно голямо семейство, което можете да намерите по цял свят.” 

Интервю на: Ива Лалова